Download
ps 101 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
PS 101 PowerPoint Presentation

PS 101

56 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

PS 101

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. PS 101 Kim Cohn Email address Kcohn@academic.csubak.edu Chem Review - 1

  2. 2nd Grade Standards • The motion of objects can be observed and measured. As a basis for understanding this concept: • Students know the position of an object can be described by locating it in relation to another object or to the background. • Students know an object's motion can be described by recording the change in position of the object over time. Chem Review - 1

  3. 2nd Grade Standards • Students know the way to change how something is moving is by giving it a push or a pull. The size of the change is related to the strength, or the amount of force, of the push or pull. • Students know tools and machines are used to apply pushes and pulls (forces) to make things move. • Students know objects fall to the ground unless something holds them up. Chem Review - 1

  4. 2nd Grade Standards • Students know magnets can be used to make some objects move without being touched. • Students know sound is made by vibrating objects and can be described by its pitch and volume. Chem Review - 1

  5. Big Ideas in Chemistry • What are the big ideas in chemistry? • Everything is made up of stuff which we call matter or chemicals. • All matter is made up of just 112 different types called elements. • All matter is made up of small particles called atoms. Chem Review - 1

  6. Question 1) Which radiation has no electric charge associated with it? A) gamma rays B) beta rays C) alpha rays D) all of these E) none of these Chem Review - 1

  7. Question 2) A quark is A) an elementary particle. B) a building block of leptons. C) a building block of nucleons. D) all of these. E) none of these. Chem Review - 1

  8. Question 3) Different isotopes of an element have different numbers of A) photons. B) neutrinos. C) protons. D) neutrons. E) none of these. Chem Review - 1

  9. Question 4) The half-life of a radioactive substance is independent of A) whether the substance exists in an elementary state or in a compound. B) the temperature of the substance. C) the age of the substance. D) the number (if large enough) of atoms in the substance. E) all of these. Chem Review - 1

  10. Question 5) The half-life of an isotope is one day. At the end of two days the amount that remains is A) one-eighth. B) one-half. C) one-quarter. D) none. E) none of these. Chem Review - 1

  11. Question 6) Carbon-14 is produced in the atmosphere principally by A) cosmic ray bombardment. B) photosynthesis. C) nitrogen bombardment. D) plants and animals. E) none of these. Chem Review - 1

  12. Question 7) Radioactivity in the world is something A) relatively new. B) as old as the world itself. Chem Review - 1

  13. Question 8) The helium in a child's balloon is composed of A) former beta particles. B) alpha-particle remnants of previous radioactive processes. C) both of these. D) none of these. Chem Review - 1

  14. Question 9) When the hydrogen isotope tritium-3 emits a beta particle, it becomes an isotope of A) lithium. B) hydrogen. C) helium. D) carbon. E) none of these. Chem Review - 1

  15. Question 10) It's impossible for a hydrogen atom to emit an alpha particle. A) True B) False Chem Review - 1

  16. Question 11) In nuclear fission and nuclear fusion reactions, the amount of mass converted to energy is about A) 20%. B) less than 1%. C) more than 30%. D) 10%. E) 30%. Chem Review - 1

  17. Question 12) The function of graphite in the first atomic reactor was to A) absorb fast neutrons. B) moderate uranium isotopes. C) emit fast neutrons. D) slow fast neutrons. E) none of these. Chem Review - 1

  18. Question 13) The nucleus with the greatest mass is A) hydrogen. B) uranium. C) lead. D) iron. E) plutonium. Chem Review - 1

  19. Question 14) Between nuclear fission and nuclear fusion, radioactive by-products are more characteristic of nuclear A) fission. B) fusion. C) both of these. D) neither of these. Chem Review - 1

  20. Question 15) Detonation of a fission-type atomic bomb is started by A) splitting a small piece of uranium. B) igniting a small thermonuclear bomb. C) turning on a laser cross fire. D) pressing together several small pieces of uranium. E) none of these. Chem Review - 1

  21. Question 16) The most abundant element in the universe is A) lead. B) helium. C) americanium. D) hydrogen. E) uranium. Chem Review - 1

  22. Question 17) Chemistry is the study of the A) microscopic. B) macroscopic. C) submicroscopic. D) All three of these with an emphasis on the submicroscopic. Chem Review - 1

  23. Question 18) A solid is not considered fluid because A) of the fixed arrangement of its atoms or molecules. B) its atoms or molecules are under too much pressure. C) its atoms or molecules are bound as close together as possible. D) of the heavy nature of its atoms or molecules. Chem Review - 1

  24. Question 19) The molecules of a gas at room temperature move at about A) 10 km/h. B) 1 km/h. C) 1500 km/h. D) 150 km/h. Chem Review - 1

  25. Question 20) During a chemical reaction A) old atoms disappear to be replaced by new ones. B) old atoms transform into new ones. C) old atoms stick around merely switching partners. D) none of the above. Chem Review - 1

  26. Question 21) Growth in a living body is best considered an example of a A) chemical change because of the irreversibility. B) physical change because it eventually comes to a halt with the same person in tact. C) physical change because of changing physical attributes. D) chemical change because chemical reactions are involved. E) Two of the above are correct. Chem Review - 1

  27. Question 22) One element is distinguished from another by the number of A) neutrons. B) protons. C) electrons. D) all of the above. E) Two of the above are correct. Chem Review - 1

  28. Question 23) What is the difference between an element and a chemical compound? A) An element consists of only one type of atom. B) Only elements are normally found in nature. C) Only chemical compounds are normally found in nature. D) A chemical compound is always more massive than an element. Chem Review - 1

  29. Question 24) When two different elements combine to form a compound, the resulting properties of the compound are A) most like the element given in the greatest amount. B) about the average of the properties of the two elements. C) predictable based upon the nature of the combining elements. D) not necessarily anything like those of the elements. Chem Review - 1

  30. Question 25) The proper name for the chemical compound N2O is A) nitrogen oxide. B) nitrogen nitrate. C) dinitrogen oxide. D) nitrogen dioxide. Chem Review - 1

  31. Question 26) Clean dry air is an example of a A) suspension. B) heterogeneous mixture. C) homogeneous mixture. D) solution. E) two of the above are correct. Chem Review - 1

  32. Question 27) An infant gains 10 pounds. Why would you consider this to be an example of a chemical change? Chem Review - 1

  33. Answers to Questions 1 A 9 A 17 D 25 C 2 D 10 A 18 A 26 E 3 D 11 B 19 C 4 E 12 A 20 C 5 C 13 E 21 E 6 A 14 A 22 B 7 B 15 D 23 A 8 C 16 D 24 D Chem Review - 1