Download
study sheet for chapter 8 test n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Study Sheet for Chapter 8 Test PowerPoint Presentation
Download Presentation
Study Sheet for Chapter 8 Test

Study Sheet for Chapter 8 Test

103 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Study Sheet for Chapter 8 Test

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Study Sheet for Chapter 8 Test ANSWERS

  2. 1. EQUATION • For photosynthesis • 6 H2O + 6 CO2 -----> • C6H12O6+ 6 O2 light

  3. What goes into the stoma? What goes out of the stoma? H20 and CO2 Water and O2 2. Going in and out both LIR Both LDR

  4. Carbon fixation Incorporation of carbon from CO2 (unusable) to make organic compounds (usable) like glucose Definitions:

  5. What color wavelength is absorbed by chlorophyll a at its highest peak? Blue-violet and red What color is absorbed by carotene pigment? Orange Absorption of Chlorophyll Graph

  6. What color wavelength is reflected by chlorophyll a at its highest peak? Green and yellow HINT: WOULD THE REFLECTION BE HIGH OR LOW ON AN ABSORPTION GRAPH? Absorption of Chlorophyll Graph

  7. 3. Main function of chlorophyll • Turn the leaf yellow • Capture sunlight energy • Make sugar from carbon dioxide • Make rubisco • ANSWER: capture sunlight energy

  8. rubisco Enzyme that combines CO2 with RuBP to start the Calvin cycle Definitions:

  9. DIAGRAMS • Leaf Cross Section • Check your study guide bottom pg. 1

  10. Answers • A=cuticle • B=Upper epidermis • C=Vein • D=Phloem • E=xylem • F=Palisade layer • G=spongy layer • H=guard cell • I=stomata

  11. A. PS II B. ETC C. PS I D. thylakoid interior E. ATP synthase F. stroma DIAGRAM 680 700 F

  12. Do You Know????? • What is under the XXXX’s? • ANSWER: Stromal lamella XXXX

  13. 4. Chlorophyll a • Reflects what pigments the most? • ANSWER: Green and yellow • Absorbs what pigments the most? • ANSWER: Blue-violet and red

  14. 5. Where does the oxygen come from? • Splitting of oxygen • Splitting of water • Pure oxygen taken into a leaf • Glucose breaking apart • ANSWER: splitting of water

  15. REDOX QUESTION:CO2 C6H12O6 • Oxidized? • Reduced? • ANSWER: Reduced • (gains H+) GER • (gains e-)

  16. REDOX QUESTION:H2O O2 • Oxidized? • Reduced? • ANSWER: Oxidized • (lose H+) LEO • (lose e-)

  17. 6. Sugar (glucose) is assembled where? • A. thylakoid interior • B. thylakoid membrane • C. stroma • D. outer membrane • ANSWER: stroma • (in LIR)

  18. LDR Thylakoid disk LIR Where do they take place? • stroma

  19. LIR LDR Calvin cycle ETC Chemiosmosis Splitting of water Stroma Thylakoid disks Stroma Thylakoid membrane Thylakoid interior through thylakoid membrane to stroma Thylakoid interior Where does each take place?

  20. Photophos- phorylation autotrophs Using light to make ATP (ADP + P) by chemiosmosis Organism that makes its own food (photosynthetic plants)-plants also known as PRODUCERS Definitions:

  21. 8. What 2 hi-energy molecules are made in the LDR to run the LIR? • A. ATP and NADPH • B. ADP and NADP • C. ADP and NADPH • D. ATP and NADP • ANSWER: A

  22. 9. What is another name for the LIR? • ETC • LDR • Krebs cycle • Calvin cycle • ANSWER: Calvin cycle (LIR)

  23. A. Outer membrane B. inner membrane C. granum D. thylakoid disk E. stroma F. stromal lamella CHLOROPLAST DIAGRAM F

  24. 10. What happens when a pigment molecule absorbs a photon? • Electrons leave the pigment molecules • Electrons are added to the pigment • Electrons in the pigment gain energy and are raised to an excited state • The electrons in the pigment lost energy and fall to the ground state • ANSWER: Electrons in the pigment gain energy and are raised to an excited state

  25. Of LDR? Of LIR? ATP and NADPH and oxygen Glucose and ADP and NADP+ 11. WHAT ARE THE PRODUCTS?

  26. 12. How many turns? • Of the Calvin cycle to produce one molecule of glucose? • 1 • 2 • 3 • 6 • ANSWER: 6

  27. What makes glucose? • 2 molecules of G3P • 3 molecules of RuBP • 4 molecules of CO2 • An ATP and a G3P • 2 NADPH and 4 ATP • ANSWER: 2 molecules of G3P

  28. Photophosphorylation • Makes ATP in the ETC • Makes ATP by chemiosmosis • Makes NADPH in the ETC • Makes NADPH by chemiosmosis • ANSWER: makes ATP by chemiosmosis

  29. DIAGRAMS • PHOTOSYSTEM • A. photon of light • B. reaction center • C. pigment molecules of antenna

  30. 13. In the LDR where would the H+ ions collect? • A. on the thylakoid membrane • B. on the outer membrane • C. in the thylakoid interior (lumen) • D. in the stroma • ANSWER: C

  31. PICTURE IT: Where do the H+ collect after they are split from water? G

  32. Where do the H+ collect after they are split from water? D – thylakoid interior H+ H+ H+ H+ G

  33. Where would be ATP synthase be located? • A. on the thylakoid membrane • B. on the outer membrane • C. in the thylakoid interior (lumen) • D. in the stroma • ANSWER: A

  34. PICTURE IT: Where is the ATP synthase located? G

  35. Where is the ATP synthase located? E G

  36. NADPH ATP LDR By high energy electrons passing through the ETC By H+ ions passing through the ATP synthase via chemiosmosis Where are these formed?

  37. PICTURE IT: Where would NADPH and ATP collect? G

  38. Where would NADPH and ATP be found? G (stroma) G

  39. JUMPING IN: One of these things, does not belong with the others: • Antenna molecule • Reaction center • Primary electron acceptor • Pigment molecule • Stroma • ANSWER: stroma

  40. 14. Plants • Are known as: (how many are true?) • consumers • Autotrophs • Producers • Herbivores • Heterotrophs • ANSWER: autotrophs and producers • Animals are heterotrophs

  41. JUMPING IN: What is the enzyme? That is the most abundant in the world? • Amylase • Rubisco • ATP synthase • Peptidase • ANSWER: rubisco

  42. 15. What is…? • Carbon Fixation? • ANSWER: changing of unusable atmospheric CO2 into usable organic compounds (like glucose)

  43. Carotenoids Xanthophylls Chlorophyll a Chlorophyll b Orange Yellow Green Yellow green 16. What are the colors?

  44. Van Helmont Priestley Ingenhousz Water contributed to plant growth Plants gave off oxygen Light is necessary for photosynthesis 17. Scientist Contributions

  45. ATP or ADP NADPH or NADP ATP (three phosphates)-high ADP (two phosphates)-low NADPH (has filled electron carrier) NADP (empty electron carrier) 18. Which are the high-energy (filled) forms?

  46. ESSAY #1 • How to increase the rate of photosynthesis and why? • A. closer to sunlight so more photons of light can excite the chlorophyll and e- • B. add more water to be split for e-, H+, released oxygen • C. more carbon dioxide to donate carbon molecules to make glucose in LIR

  47. ESSAY #2 • Design an experiment to test the rate of photosynthesis. Label a sketch of the set-up and the procedure. • HINT: Elodea lab • EX: plant, water, CO2,light • Count oxygen bubbles in different distances from the light

  48. ESSAY #3

  49. ESSAY #4 Add more (-) ions to be charged

  50. GAME OVER