Download
car purchases and leases n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Car Purchases and Leases PowerPoint Presentation
Download Presentation
Car Purchases and Leases

Car Purchases and Leases

242 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Car Purchases and Leases

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Car Purchases and Leases 6.8

  2. Financing Car Purchases • Formulas: • Total # of monthly payments x Amount paid per month = Total amount of monthly payments • Total amount of monthly payments + Down Payment = Total Paid • Total Paid – Delivered Price = Finance Charge

  3. Financing Car Purchases (Example) The delivered price of Josh’s car is $23,560. He makes a $2,000 down payment. He pays 48 monthly payments of $560. What is the amount Josh paid for his car? What was the finance charge?

  4. Financing Car Purchases (Example) • What is the amount Josh paid for his car? 48 x $560 = $26,880 $26,880 + $2,000 = $28,880 (total paid)

  5. Financing Car Purchases (Example) • What was the finance charge? $28,880 - $23,560 = $5,320

  6. Financing Car Purchases (A) • Steve bought a used truck for $9,650. He paid a $2,650 down payment. He also paid 36 monthly payments of $234.30. What is the amount Josh paid for his car? • 36 x $234.30 = $8,434.80 • $8,434.80 + $2,650 = $11,084.80

  7. Financing Car Purchases (B) • Brit bought a new car for $47,851. He paid a $4,500 down payment. He also paid 60 monthly payments of $805.47. What is the finance charge on the car? • 60 x $805.47 = $48,328.20 • $48,328.20 + $4,500 = $52,828.20 • $52,828.20-$47,851 = $4,977.20

  8. Cost of Leasing • Lease Contract • Lease Price • Residual Value • Interest Rate • Lease Term • Security Deposit • Loan Fee • Registration Fees • Mileage Allowed

  9. Cost of Leasing (Example) James leased a car at $307/ month for 48 months and a down payment of $995. At the end of the lease he had to pay $0.22 for the 2,800 miles over the limit. What were his total lease costs?

  10. Cost of Leasing (Solution) • 48 x $307 = $14,736 (total lease payments) • $0.22 X 2,800 = $616 (excess miles charge) • $14,736 + $616 + $995 = $16,347 (total lease costs)

  11. Cost of Leasing (C) Candy has a 2-year car lease with $528 monthly payments. Mileage limit was 12,000 miles per year. She is charged 20 cents for every mile over the limit. Her total miles for the 2 years was 30,850 miles. What was the total cost of the lease over the 2-years?

  12. Cost of Leasing (C) • $528 x 12 x 2 = $12,672 lease payments • 30,850 – (12,000 x 2) = 6,850 excess miles • 6,850 x $0.20 = $1,370 excess mile charge • $12,672 + $1,370 = $14,042 total costs

  13. Cost of Leasing (D) Terry has a 4-year car lease with $332 monthly payments. Mileage limit was 12,000 miles per year. He bought 3,000 extra miles each year for 7 cents per mile. Lease processing fees and down payment totaled $418. What was the total cost of the lease over the 4-years?

  14. Cost of Leasing (D) • $332 x 12 x 4 = $15,936 lease payments • 4 x 3,000 = 12,000 miles purchased • 12,000 x $0.07 = $840 extra miles • $15,936 + $840 + 418 = $17,194 total costs

  15. Comparing Leasing and Buying (Example) • Will and his dealer negotiated a price of $27,400 for a new car. Will can lease this car for $496 a month for 36 months. Option to buy it at the end of the lease for the residual value of $16,200. If he buys the car now his monthly payment is $822 for 3 years after paying a $2,000 down payment. What is the total cost of purchasing the car either way? Which plan costs less?

  16. Comparing Leasing and Buying (Solution) • Lease: • 36 x $496 = $17,856 (Total lease payments) • $17,856 + $16,200 = $34,056 (Total cost to purchase leased car) • Buy: • 36 x $822 = $29,592 (Total monthly payments) • $29,592 + $2,000 = $31,592 ( Total cost to purchase car out right) • Buying is cheaper! • $34,056 – 31,592 = $2,494 (Difference)

  17. Comparing Leasing and Buying (E) Car costs $18,500. Can be leased for $436/ month with $500 down payment and residual value of $11,000. To purchase the car the monthly payment would be $728 with a $3,100 down payment. The terms are 24 months. Which is less expensive, leasing or buying and by how much?

  18. Comparing Leasing and Buying (E) • Lease: • 24x $436 = $10,464 (Total lease payments) • $10,464 + $500 +$11,000 = $21,964 (Total cost to purchase leased car) • Buy: • 24 x $728 = $17,472 (Total monthly payments) • $17,472 + $3,100 = $20,572 ( Total cost to purchase car out right) • Buying is cheaper! • $21,964 – 20,572= $1,392 (Difference)

  19. Comparing Leasing and Buying (F) Car costs $37,960. Can be leased for $623/ month with $995 down payment and residual value of $19,050. To purchase the car the monthly payment would be $873 with a $3,800 down payment. The terms are 4 years. Which is less expensive, leasing or buying and by how much?

  20. Comparing Leasing and Buying (F) • Lease: • 4 x 12 x $623 = $29,904 (Total lease payments) • $29,904+ $995+$19,050 = $49,949 (Total cost to purchase leased car) • Buy: • 4 x 12 x $873 = $41,904 (Total monthly payments) • $41,904 + $3,800 = $45,704 ( Total cost to purchase car out right) • Buying is cheaper! • $49,949– 45,704= $4,245 (Difference)

  21. Costs of Operating Cars • Annual expenses for using the car… • Insurance • Gas • Oil • License and Inspection Fees • Tires • Repairs • Garage rent • General Upkeep

  22. Costs of Operating Cars (Example) Gerri paid $18,700 for her car. Insurance, gas, oil, and other expenses are $2,300. The car depreciates 16% per year. She could earn $145 interest on her investment. What was her operating costs on her car for the year?

  23. Costs of Operating Cars (Solution) • Annual Deprecitaion • 16% x $18,700 = $2,992 • Annual Cost of Car Operation • $2,992 + $2,300 + $145 = $5,437

  24. Costs of Operating Cars (G) Conrad purchased a used car $12,480. His expenses were: gas and oil $1,070; repairs $512; Insurance $981; license plates $83; Loss of interest on investment $561; Depreciation 12%. Find the total operating expense in year one. (Round to nearest $)

  25. Costs of Operating Cars (G) Find the total operating expense in year one. (Round to nearest $) 12% x $12,480 = $1,497.60 $1,497.60 + $1070 + $512 + $981 + $83 + $561 = $4,704.60 -- $4,705

  26. Costs of Operating Cars (H) Jess bought an old car for $600. The expenses she paid this year include: gas $610; Maintenance and repairs $780; Property damage and liability insurance $630; License plates $63; Depreciation 10%; Lost interest $15. What is the annual cost of this car?

  27. Costs of Operating Cars (H) What is the annual cost of this car? 10% x $600 = $60 $610 + $780 + $630 + $63 + $60 + $15 = $2,158