math challenge n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
` Math Challenge PowerPoint Presentation
Download Presentation
` Math Challenge

play fullscreen
1 / 90

` Math Challenge

180 Views Download Presentation
Download Presentation

` Math Challenge

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. `Math Challenge Saturday, 13 September 2014

  2. Middle Section Classes : IV - VI

  3. Mixed Bag Round • 5 x 4 = 20 Questions • Mixed questions from different topics of Math • Each question carries 10 points and if passed to the next two groups 5 and 3 points respectively. • Time allowed 30 seconds, 15 seconds and 10 seconds.

  4. Mixed Bag Round Topic – Geometry

  5. Geometry Question: What is the name of a five sided polygon? Answer: A pentagon is a five sided polygon.

  6. Geometry- Triangle-Terminology What is the triangle called with no two sides equal ? Answer: Scalene triangle

  7. Geometry- Angles-Terminology What is the name given to the two angles the sum of which is 180 degrees? Answer: Supplementary angles

  8. Geometry- Angles-Terminology What is the name for an angle that measures 120 degrees? Answer: Obtuse angle

  9. Mixed Bag Round Topic – Algebra

  10. Algebra-Equations What is the value of N for the equation 4 + N = 18 ? Answer: 14

  11. Algebra-Equations What is the value of N for the equation N ÷ 4 = 6 ? Answer: 24

  12. Algebra Question: What is the simplified form of : c ∙ c ∙ c ∙ d ∙(-2). d ∙ c ∙ d ? Answer: -2c4d3

  13. Algebra-Equations How many terms are there in a trinomial? Answer: 3

  14. Mixed Bag Round Topic – Number

  15. Number-Factors What is the greatest factor of 24 ? Answer: 24

  16. Number-Cube Numbers What is the cube of 7? Answer: 343

  17. Numbers-LCM What is the LCM of 2, 4 and 5? Answer: 20

  18. Number-Basic Operations How many eggs are in 15 dozen? Answer: 180

  19. Number-Indices What is 22 X 32 Answer: 36

  20. Number-Basic Operations What is 248 – 166 ? Answer: 82

  21. Number-Roman Numerals Express 2040 in Roman numerals. Answer: MMXL

  22. Number-Roman Numerals What does the Roman numeral DCLX represent in decimal system? Answer: 660

  23. Mixed Bag Round Topic – FDP

  24. FDP-Fractions What is the simplified form of Answer:

  25. FDP-Fractions What is Answer: 10

  26. FDP-Percentage What is 40 % of 60? Answer: 24

  27. FDP-Decimals What is 10 – 2.25 ? Answer: 7.75

  28. Mixed Bag Round Topic – Metric Measure

  29. Measurement-Time How many decades are there in a century? Answer: 10

  30. Measures-Time How many years are there in a century? Answer: 100

  31. Metric Measures How many grams are there in 2.5 kg? Answer: 2500 grams

  32. Metric Measures How many minutes are there in 2and half hours? Answer: 150 minutes

  33. Your Choice Round • 2 x 4 = 8 Questions • Questions from the topics of your choice among Number, Algebra and coordinates, Mensuration, Fractions-Decimals – Percentages, • No group will be allowed to choose more than one questions from the same category. • Each question carries 5 points. • Time allowed 30 Seconds for each question. Question will not be passed to the other groups.

  34. Your Choice Round Topic – FDP

  35. FDP-Fractions What is 25% of 16 Answer: 4

  36. FDP-Decimals What is 1.3 x 0.3? Answer: 0.39

  37. FDP-Fractions What is the lowest form of ? Answer:

  38. FDP-Fractions What is the common denominator for ? Answer: 18

  39. Your Choice Round Topic – Number System

  40. Numbers What is the smallest number that can be formed with digits 2, 0, 5, 4? Answer: 2045

  41. Number-Integers What is the value of 3 x 6 - 4 ÷ 2 ? Answer: 16

  42. Number-Patterns What is the next number in the pattern 3, 9, 27, …? Answer: 81

  43. Number Which counting number is neither prime nor composite? Answer: 1

  44. Your Choice Round Topic – Measurements

  45. Measurement-Time What is the number of minutes in 1 day? Answer: 1440

  46. Metric Measures How many centimetres in 1.8 m? Answer: 180

  47. Metric Measures How many grams are there in 2.43 kilograms? 2430 grams

  48. Measurement-Time What will be the time 5 hours and 35 minutes after 11:45 AM ? Answer: 5:20 PM

  49. Your Choice Round Topic – Geometry