Download
chapter 4 quiz n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Chapter 4 Quiz PowerPoint Presentation
Download Presentation
Chapter 4 Quiz

Chapter 4 Quiz

250 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Chapter 4 Quiz

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Chapter 4 Quiz Sensation and Perception

  2. Don’t forget to write your answers on a separate piece of paper to grade when you’re done! 1. Mechanical energy of vibrations is transduced to the electrochemical energy of neural impulses at the a) retina b) lens c) cochlea d) olfactory mucosa

  3. 2. Color blindness and color afterimages are best explained by what theory of color vision? a) trichromatic theory b) opponent-process theory c) dichromatic theory d) binocular disparity theory

  4. 3. You are shown a picture of your grandfather’s face, but the eyes and mouth are blocked out. You still recognize it as a picture of your grandfather. What type of processing best explains this example of perception? a) bottom-up processing b) signal detection theory c) top-down processing d) opponent-process theory

  5. 4. On its way to the cones and rods of the eye, (in order) light passes through the a) cornea, vitreous humor, lens, iris, aqueous humor b) sclera, lens, pupil, iris, vitreous humor c) cornea, aqueous humor, pupil, lens, vitreous humor d) sclera, aqueous humor, lens, iris, aqueous humor, fovea

  6. 5. Neural impulses go directly to the cortex without passing through the thalamus from receptors in the a) retina b) joints c) cochlea d) olfactory epithelium

  7. 6. Of the following, which is not a basic taste? a) sweet b) salty c) peppery d) bitter

  8. 7. Receptors for kinesthesis are located in the a) retina b) joints c) semicircular canals d) olfactory epithelium

  9. 8. Carlos was just able to perceive a difference in weight when Maria removed two of the 50 jelly beans from his plastic bag. It is most likely that if Carlos had the jumbo bag of 100 jelly beans, the smallest number of jelly beans he could notice removed would be a) 2 b) 4 c) 8 d) 16

  10. 9. Subliminal means a) below threshold b) barely perceptible c) deceptive d) superimposed

  11. 10. The theory that best accounts for the experience of pain is the a) opponent-process theory b) Weber’s law c) trichromatic theory d) gate-control theory

  12. 11. Which sense is least involved in enabling you to maintain your balance when you stand on one foot? a) kinesthesis b) olfaction c) vision d) vestibular sense

  13. 12. The amount of light entering the eye is regulated by changes in the size of the a) pupil b) lens c) cornea d) retina

  14. 13. A perceptual set implies that a) people often see what they expect to see b) visual perception is based on a bottom- up processing strategy c) feature analysis is a “hard-wired” process d) the focused-attention stage of processing is often overridden by preattentive processes

  15. 14. The rods and cones are to vision as the taste buds are to a) olfaction b) kinesthesia c) gustation d) flavation

  16. 15. The two major cues we use to localize sound sources in space are a) distance and loudness b) intensity and timing differences at the ears c) pitch and loudness differences at the ears d) loudness and timbre differences at the ears

  17. 1. C 2. B 3. C 4. C 5. D 6. C 7. B 8. B 9. A 10. D 11. B 12. A 13. A 14. C 15. B Chapter 4 Answer Key

  18. Essay Question Possibilities!! • One of the following essay questions will appear on your test, be familiar with all of them!!

  19. Essay Question # 1 • Use appropriate examples from everyday situations to illustrate the basic concepts from signal-detection theory.

  20. Essay Question # 2 • From a distal light source to the brain, sequentially trace a visual stimulus thorugh the eye and nervous system.

  21. Essay Question # 3 • Provide an overview of the trichromatic and opponent process theories of color vision, and resolve the “debate” between the two.

  22. Essay Question # 4 • Provide an overview of the place and frequency theories of pitch perception, and resolve the “debate” between the two.

  23. Essay Question # 5 • Compare vision and hearing with regard to the proximal stimulus and information processing for each sense.

  24. Essay Question # 6 • Using appropriate examples, show how perceptual experiences can be subjective.

  25. Good Luck! • Make sure to double check all of your answers and study them for the upcoming exam. Remember, AT LEAST FIVE of the questions from this quiz will make some sort of appearance on the chapter test along with one of the essay questions. • Take advantage of this study guide and good luck on your test!