Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
SPORTSOFFAN PowerPoint Presentation
Download Presentation
SPORTSOFFAN

SPORTSOFFAN

143 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

SPORTSOFFAN

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Sportsoffan

 2. SPORTSOFFAN UR: Att vara kvinna i sportjournalistikens värld av Ulrika Good• Ajour.se29/1 2013 (http://www.ajour.se/att-vara-kvinna-i-sportjournalistikens-varld/) • Från att sportjournalistiken till ganska nyligen bestått av något i stil med 98% män kommer det glädjande nog fler och fler kvinnor till skrået, inte bara under förutsättning att de visat framfötterna (och mer därtill) på någon lista över de 69 sexigaste kvinnorna.

 3. Vad vi ser är två strategiskt bredbenta män som lyssnar på en kvinna som talar. Den ene med skeptisk min och korslagda armar, den andre med tom blick som antyder att han inte alls hör på. Och så kvinnan själv som ser ut att göra sig så liten som möjligt och nervöst pillar med sina små händer.

 4. Jennifer Wegerups replik i DN 30/12 2013: (http://blog.svd.se/maratonbloggen/2013/01/30/jag-var-varken-fortryckt-eller-angslig/) ”Bilden är ju beklämmande/rolig, hur man nu väljer att se det. Men den speglar inte verkligheten, hur gärna man än vill lyfta fram den som ett exempel på förtryckta kvinnor.”

 5. ”Jag är själv den första att hålla med om att mycket återstår på jämställdhetens område. Men, som vissa skribenter nedan påpekar (tack) så är jag inte direkt undanskuffad i sportvärlden. Jag jobbar som krönikör och korrespondent på Sveriges största tidning, snart även programledare för ny tv-satsning. Jag skriver även för Gazzetta dello Sport som deras Norden-korre och sitter i SVT-panelen sen 2005. Milano och Paris har de senaste åren varit min bas så jag kan inte direkt klaga på min position som jag nått genom hårt jobb och studier. Och jag är inte rädd för att låta mina åsikter höras.”

 6. ”Just denna morgon var det ny mindre soffa, SVT har redan insett att det inte funkar och ska byta igen. Det var extremt trångt och som tjej sitter man ju ofta med benen ihop. Man kan fråga sig varför killar måste skreva så brett men tro mig, Mattias och Jonas försökte inte ”förtrycka mig”. Vi hyser alla tre respekt för varandra och efter sändningen bad Mattias mig om ursäkt för att han avbrutit mig på ett ställe.”

 7. ”’Nervöst pillar med sina små händer’ är en formulering som jag inte alls kan känna igen mig i. Jag var rätt sömnig och mina händer är ganska små. Men nervös, inte direkt…Det var en typisk morgon i panelen bland alla andra, det var många år sen jag var det minsta nervös i en tv-sändning.”

 8. ”Och om det är något jag inte är rädd för så är det för att ta plats i männens värld. Så här ser man hur en trång soffa kan övertolkas väldigt rejält. Debatten är viktig! Men den måste grunda sig på fakta. Och jag var varken förtryckt eller ängslig denna morgon, mellan två trevliga kollegor!” mvh, Jennifer Wegerup, Sportbladet

 9. Har sett intervjun i sin helhet. Studerar man respektive sportjournalist CV har Jennifer Wegerup helt klart den mest intressanta. Trots det behandlas hon som mindre vetande under intervjun. Herrarna skrattar åt hennes inlägg och ibland skrattar även intervjuaren åt hennes kommentarer. Vill ge en känga åt medarbetarna på SVT som kunde ansträngt sig med placeringen av gästerna samt att vara mer observanta under intervjun. Kommentarer från Facebook:

 10. Men vilket jävla svammel om förlegade könsroller och att vi män sitter på det sättet för att ta plats och förminska er kvinnor. Så sitter de flesta män och så är det bara. Istället för att sitta hopklämd som tjej och känna sig kränkt är det väl bara att bresa på benen, ta plats och krossa männens totalitära förnedring av er där ute i sofforna och på tunnelbanan. Hade hon suttit och bresat som killarna gör hade ni antagligen gnällt över det också, "hur sitter hon egentligen?"

 11. Käre man! jag är hemsk ledsen att behöva meddela att ditt kön inte är en halvmeter brett. Satsa på att bli cirkusakrobat på heltid istället så att du kan gå ner i splitt när du vill. Dock i mån av plats. Buss-säte och cirkustält är inte samma sak. Framför allt skiljer sig ytan något.

 12. Men för helvete alla vet väl vad en man har mellan benen! Klart han inte behöver sitta och klämma i hop dom! Vet ni att det är rent av farligt för en man att trycka ihop paketet, det kan leda till protastacancer . Men det tycker väl rödstrumpor är okej bara dom slipper se att män är män. Fan vad arg jag blir. Låt bli att hela tiden hacka på allt mannen gör, låt han för fan bara vara man!

 13. Men vadå? Är kvinnan på bilden ett offer och inte kan ta sin plats i soffan själv.....våga ta din egen plats och gnäll inte så förbannat över att andra brer ut sig..om inte du brer dig så gör nån annan det...tråkigt att vi ska utmålas som mesiga offer som knör oss i soffan för den store starke mannen....STRÄCK PÅ DIG KVINNA!!!

 14. Exakt det jag menade.....vadå vänta tills nån ger henne plats? Tröttsamt att det ska vara sååå förbannat synd om oss och killarna i soffan är såna sviiiiiin som inte ger henne mer plats. Nä, varför inte gå till action och ta sin egen plats i världen istället för att kvida....basta!!

 15. Vi hemska feministdjävlar kräver knappast att alla män i hela världen ska sitta med benen snurrade 430580493590358 varv runt varandra och i kors så att all blodtillförsel till könet stoppas. Vi kräver hyfs och jag tycker inte ens att det handlar om feminism utan om personligt space. Om man kommer åt sitt halvmeter breda inbillningskönsorgan med knäna och innerlåren, då är det tydligen prostatacancer på direkten.

 16. Men inte är väl problemet att kvinnor inte tar plats, problemet ligger i att dessa två män uppenbarligen inte ens kan ta hänsyn till att det sitter ytterligare en person i soffan. Och nej, jag tror inte att männen hade fått prostatacancer(?!) av att göra det.

 17. Bilden är fantastisk, men det som fascinerar ännu mer är hur förnärmade folk verkar bli. Killar, ni behöver inte ta det här som ett slag i ansiktet. Se det mer som en uppmaning om att sitta som folk. Och för guds skull, bjud på ett leende!

 18. Trång soffa, hon kanske valde att sitta så själv. Och faktum är att kvinnor oftare väljer att sitta så än män enbart pga våra olika kroppar. Jag sitter hellre med benen ihop. Det betyder absolut inte att jag tror att jag är mindre värd. Jag vill bara inte känna mig så "öppen".

 19. Åh stackars män som har så känsliga kön att de behöver så stor marginal för att inte få ont!! Om det vore så skulle de ju inte ens kunna gå! Det där är ett så extremt respektlöst beteende, de ser ju uppenbart att de tar större plats än hon, det är inte svårt att visa respekt genom att inte ta upp allt jävla utrymme, alltså jag orkar inte! Knip ihop benjävlarna bara!

 20. Jag som genomsnittlig vit man kan säga att mitt paket är lätt-manövrerbart och hamnar därför sällan i kläm när jag sitter, ligger, går, springer eller cyklar. (Nu talar jag om min egna cykel! Vissa "herr-cyklar" verkar ju vara designade av sadister...) Varför jag har lätt för att dela med mig av utrymme utan någon slags smärta eller obehag i skrotum.

 21. Pga mäns o kvinnors olika höfter är det naturligt att män bresar o kvinnor korsar benen när vi sitter. Vi får bättre "balans" på det sättet. Det lärde jag mig på en konstskola där man studerar människokroppen i detalj.

 22. Jag kan säga att jag, trots att jag är man, hellre sitter med benen korsade. Men jag kanske är kvinna fast i en mans kropp (med undantag för höfter då)?

 23. Haha vilken rolig diskussion! Inga höftleder gillar att ha korsade ben, ej heller för utåtvridna. Båda könen mår bäst av att sitta rakt uppochned med benen i linje med höftbredden. Könet har inget med saken att göra. Männen på bilden är bara lite obekväma i situationen och behöver göra sig lite större för att inge respekt, precis som vilket däggdjur som helst.

 24. Det är en farlig förskjutning från struktur till individ i diskussionstråden till länken.

 25. Jag tycker att det här kommentarsfältet är ett praktexempel på vad den här bilden i n t e handlar om. Den handlar inte om att kvinnor borde bre ut sig mer eller försöka trycka åt sig ett halvt bussäte, det handlar inte om vems könsorgan som behöver luftas mest, det handlar inte om att vi som kvinnor (och uppenbarligen en generell grupp?) har gått på någon form av myt och borde lära oss bättre och det handlar inte om att "kvida" eller ta på sig en offerkofta.

 26. Det handlar om strukturella maktrelationer mellan män och kvinnor överallt, hela tiden, varje sekund. Och det handlar om normativa inlärda beteenden (alltså ingen myt). Allt det tycker jag att den här bilden handlar om. • Jag tycker också att oavsett om det bara handlar om en ögonblicksbild så tar den upp debatten om jämställdhet överallt, hela tiden, i soffan med.

 27. Genus/feminism/jämställdhet/ rödstrumpefanatism eller vad man nu känner för att kalla det, måste diskuteras inte bara på de stora planen utan också i alldeles vanliga situationer.

 28. Huruvida just den kvinnan på just den bilden, i just det ögonblicket är förtryckt eller ej är för mig irrelevant.