Eclipse IDE. Zanim rozpoczniemy naszą pracę. Agenda. Zanim zaczniemy Hello world ;) Organizujemy naszą pracę Napiszmy w końcu jakiś kod Tips & Tricks. Pierwsze zadanie. Zakładamy konto na naszej Bugzilli: adres: http://se.cs.put.poznan.pl/sebugs/ klikamy na link New Account
Une image / un lien ci-dessous est fourni (tel quel) pour télécharger la présentation
Politique de téléchargement : le contenu du site vous est fourni TEL QUEL pour votre information et votre usage personnel ; il ne peut être vendu, concédé sous licence ni partagé sur d’autres sites sans l’accord de son auteur.Le contenu vous est fourni TEL QUEL, pour votre information et votre usage personnel uniquement.Téléchargez la présentation en cliquant sur ce lien.Lors du téléchargement, si vous ne parvenez pas à télécharger une présentation, l’éditeur a peut-être supprimé le fichier de son serveur.Pendant le téléchargement, si vous ne parvenez pas à obtenir une présentation, le fichier a peut-être été supprimé par l’éditeur.
Agenda • Zanim zaczniemy • Hello world ;) • Organizujemy naszą pracę • Napiszmy w końcu jakiś kod • Tips & Tricks
Pierwsze zadanie • Zakładamy konto na naszej Bugzilli: • adres: http://se.cs.put.poznan.pl/sebugs/ • klikamy na link New Account • podajemy adres e-mail
Zanim zaczniemy • Eclipse jest do ściągnięcia ze strony: http://www.eclipse.org/downloads/
Zanim zaczniemy • Po ściągnięciu mamy plik z archiwum ZIP • Rozpakowujemy ściągnięty plik • UWAGA! Standardowy mechanizm Windows XP do rozpakowywania nie zawsze sobie radzi! • Uruchamiamy Eclipse’a przez eclipse.exe
Zanim zaczniemy -vmargs -Xmx<memory size> -debug -consoleLog -clear ile RAMu potrzebujemy do pracy? uruchamianie w trybie debug logowanie do konsoli gdy napotkamy problemy z pluginami • Opcje uruchamiania Eclipse’a z linii komend
Po uruchomieniu • Podstawowe elementy interfejsu użytkownika • Perspektywy – definiują jakie widoki oraz edytory mają się pojawić i w którym miejscu • Edytory – pozwalają na zmiane treści/zawartości plików (ale nie tylko!) • Widoki – prezentują informacje w sposób usystematyzowany (np. Hierarchię), pozwalają otwierać edytory, zmieniać właściwości elementów, itp.
Perspektywa Java • Jak zacząć pisać w Javie? • Musimy dostać się do perspektywy Java
Ćwiczenie 1 Uruchomienie Eclipse’a Stworzenie projektu i jego struktury
Preferencje vs Właściwości • Preferencje (ang. Preferences) – ogólne ustawienia dotyczące różnych aspektów Eclipse’a oraz dodatkowych wtyczek • Dostępne przez menu Window->Preferences • Właściwości (ang. Properties) – ustawienia dotyczące konkretnych elementów (np. projektów, plików, itp.) • Dostępne przez menu kontekstowe danego elementu i wybranie opcji Properties
Napiszmy w końcu jakiś kod • Aplikacja konsolowa do obliczeń • Wejście – plik lub konsola (console) • Wyjście – plik lub konsola (console) • Struktura wejścia • Operacja (+,-,/,*,mean,sort, primals) • W każdym wierszu liczba • Wyjście lista liczb (lub pojedyncza liczba)
Zanim zaczniemy • Edycja kodu • „One to rule them all” Ctrl+3 • Asystent (content assist) Ctrl + Space • Szybkie podpowiedzi (quick fix) Ctrl + 1 • HistoriaAlt + Left / Right • Skok do liniiCtrl + L • FormatowanieCtrl + Shift + F • Przesuwanie liniiAlt + up / down • Maksymalizacja oknaCtrl + M
Zanim zaczniemy • Przeglądanie kodu • Otwieranie deklaracji F3 • Szybki podgląd hierarchii Ctrl + T • Otwieranie typu Ctrl + Shift + T • Otwieranie hierarchii typu F4
Uruchamiamy aplikację • Opcje uruchamiania • W menu wybieramy Run->Open Run Dialog...
Eksportowanie / Importowanie • Eclipse pozwala na eksportowanie i importowanie wielu zasobów, np: • Projektów • Preferencji • Punktów wstrzymań • ... • Kreatory do eksportu i importu dostępne są w menu File->Export oraz File->Import
CVS • CVS (ang. Concurrent Versions System) – popularny system kontroli wersji • Wspomaga pracę grupową nad kodem • Eclipse oferuje pełne wsparcie dla CVSa • Perspektywa CVS Repository Exploring
Łączymy się z CVS’em • Tworzymy połączenie z repozytorium • File->New->CVS Repository Location • W widoku CVS Repositories wybieramy interesujący nas projekt i opcję z menu kontekstowego Check Out
Synchronizacja z CVS’em • Po wprowadzeniu zmian trzeba zsynchronizować kod z CVS’em • Z menu kontekstowego wybieramy Team->Synchronize with Repository • W widoku Synchronize mamy podgląd jakie zmiany my wprowadziliśmy i jakie zmiany wprowadziły inne osoby • Możemy uaktualnić naszą wersję (opcja Update) lub wysłać nasze zmiany (opcja Commit) • Uwaga na konflikty!
Nasze ustawienia CVS • Host: se.cs.put.poznan.pl • Repository path: /cvsroot • Connection type: extssh • Default Port • User: nazwisko.imie • np. michalik.bartosz, jurkiewicz.jakub, itp. • Password: abc
Mylyn • Projekt rozwijany w ramach Eclipse’a • Strona domowa: http://www.eclipse.org/mylyn/ • Pozwala na sprawne zarządzanie zadaniami • Tworzy i pozwala wspóldzielić kontekst każdego zadania • Współpracuje z zewnętrznymi narzędziami do zarządzania zadaniami, m.in.. Bugzilla, Trac, Jira
Mylyn – repozytoria zadań • Zadania na podstawie repozytoriów zadań • Zadania lokalne (ang. Local Tasks) • Zadania zdalne w zewnętrznych narzędziach • Repozytoria definiuje się w widoku Task Repositories
Mylyn - zadania • Widoczne w widoku Task List Nowe Zadanie Synchronizacja zadań Aktualne zadanie
Mylyn - zadania • Wyszukiwanie zadań przez Zapytania (ang. Queries) • W widoku Task Repositories opcja w menu kontekstowym New Query
Mylyn - kontekst • Z każdym zadaniem związany jest kontekst – zasoby wykorzystywane przy jego wykonywaniu • Pliki • Klasy • Metody • ... • Kontekst pozwala odseparować potrzebne zasoby od reszty – dostajemy większą przejrzystość • Kontekst może być współdzielony, np. poprzez Bugzillę
Mylyn - kontekst • Włączanie widoczności kontekstu • Przycisk: • Przykład: • Na początku pusty, dostosowuje podczas pracy nad zadaniem
Ćwiczenie 3 • Co musimy zrobić? • Ściągnąć dwa projekty z CVS’a: • Computing4StudentsIDE1 • ComputingBaseIDE1 • Połączyć się z Bugzillą • Dodać nowe zadanie • Napisać swoją klasę implementującą interfejs org.ess.computations.processors.IProcessor • Odkomentować i zmienić kod w klasie Starter controler.addProcessor("?", new YourProcessor());
Connexion au compte
Connectez-vous pour publier votre contenu sur SlideServe.