Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
2-2 PowerPoint Presentation

2-2

48 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

2-2

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Solving Equations by Multiplying or Dividing 2-2 Warm Up Lesson Presentation Lesson Quiz Holt Algebra 1

  2. 2 3 Warm Up Evaluate each expression. 1. (–7)(2.8) 2. 0.96 ÷ 6 3. (–9)(–9) 4. 5. 6. 19.6 0.16 81 1 1.8

  3. Objective Solve one-step equations in one variable by using multiplication or division.

  4. Solving an equation that contains multiplication or division is similar to solving an equation that contains addition or subtraction. Use inverse operations to undo the operations on the variable. Multiplication Division Division Multiplication

  5. j –8 = 3 –24 3 j –8 = Check 3 –8 Example 1A: Solving Equations by Using Multiplication Solve the equation. Since j is divided by 3, multiply both sides by 3 to undo the division. –24 = j To check your solution, substitute –24 for j in the original equation. –8 –8 

  6. n = 2.8 6 n = 2.8 Check 6 16.8 2.8 6 Example 1B: Solving Equations by Using Multiplication Solve the equation. Since n is divided by 6, multiply both sides by 6 to undo the division. n = 16.8 To check your solution, substitute 16.8 for n in the original equation. 2.8 2.8 

  7. p = 10 5 p = 10 Check 5 50 10 5 Check It Out! Example 1a Solve the equation. Check your answer. Since p is divided by 5, multiply both sides by 5 to undo the division. p = 50 To check your solution, substitute 50 for p in the original equation. 10 10 

  8. y –13 = 3 –39 3 y –13 = Check 3 –13 Check It Out! Example 1b Solve the equation. Check your answer. Since y is divided by 3, multiply both sides by 3 to undo the division. –39 = y To check your solution, substitute –39 for y in the original equation. –13 –13 

  9. c = 7 8 c = 7 Check 8 56 7 8 Check It Out! Example 1c Solve the equation. Check your answer. Since c is divided by 8, multiply both sides by 8 to undo the division. c = 56 To check your solution, substitute 56 for c in the original equation. 7 7 

  10. Check 9y = 108 Example 2A: Solving Equations by Using Division Solve the equation. Check your answer. 9y = 108 Since y is multiplied by 9, divide both sides by 9 to undo the multiplication. y = 12 To check your solution, substitute 12 for y in the original equation. 9(12) 108 108 108 

  11. Check –4.8 = –6v Example 2B: Solving Equations by Using Division Solve the equation. Check your answer. –4.8 = –6v Since v is multiplied by –6, divide both sides by –6 to undo the multiplication. 0.8 = v –4.8 –6(0.8) To check your solution, substitute 0.8 for v in the original equation. –4.8 –4.8 

  12. Check 16 = 4c Check It Out! Example 2a Solve the equation. Check your answer. 16 = 4c Since c is multiplied by 4, divide both sides by 4 to undo the multiplication. 4 = c To check your solution, substitute 4 for c in the original equation. 16 4(4) 16 16 

  13. Check 0.5y = –10 Check It Out! Example 2b Solve the equation. Check your answer. 0.5y = –10 Since y is multiplied by 0.5, divide both sides by 0.5 to undo the multiplication. y = –20 To check your solution, substitute –20 for y in the original equation. 0.5(–20) –10 –10 –10 

  14. Check 15k = 75 Check It Out! Example 2c Solve the equation. Check your answer. 15k = 75 Since k is multiplied by 15, divide both sides by 15 to undo the multiplication. k = 5 To check your solution, substitute 5 for k in the original equation. 15(5) 75 75 75 

  15. Remember that dividing is the same as multiplying by the reciprocal. When solving equations, you will sometimes find it easier to multiply by a reciprocal instead of dividing. This is often true when an equation contains fractions.

  16. 6 5 6 5 6 5 6 5 The reciprocal of is . Since w is multiplied by , multiply both sides by . 5 w = 20 Check 6 20 Example 3A: Solving Equations That Contain Fractions Solve the equation. 5 w= 20 6 w = 24 To check your solution, substitute 24 for w in the original equation. 2020 

  17. 3 2 1 3 3 8 1 1 3 16 16 8 8 2 The reciprocal of is 8. Since z is multiplied by , multiply both sides by 8. = z 3 16 1 Check = z To check your solution, substitute for z in the original equation. 8 Example 3B: Solving Equations That Contain Fractions Solve the equation. 3 = z 16 

  18. 1 5 4 4 1 5 1 1 5 5 4 5 The reciprocal of is 5. Since b is multiplied by , multiply both sides by 5. – = b 1 1 = b – Check 4 5 To check your solution, substitute – for b in the original equation. Check It Out! Example 3a Solve the equation. Check your answer. –= b 

  19. 4j 6 Solve the equation. 2 4j is the same as j. = 3 6 6 4 6 4 4 6 4 6 4 6 The reciprocal of is . Since j is multiplied by , multiply both sides by . Check It Out! Example 3b j = 1

  20. Solve the equation. 2 4j = 3 6 4j = Check 6 2 3 Check It Out! Example 3b Continued To check your solution, substitute 1 for j in the original equation. 

  21. 1 1 6 6 The reciprocal of is 6. Since w is multiplied by , multiply both sides by 6 . 1 Check w = 102 6 102 Check It Out! Example 3c Solve the equation. 1 w= 102 6 w = 712 To check your solution, substitute 712 for w in the original equation. 102102 

  22. 1 Ciro puts of the money he earns from mowing lawns into a college education fund. This year Ciro added $285 to his college education fund. Write and solve an equation to find how much money Ciro earned mowing lawns this year. 4 Example 4: Application one-fourth times earnings equals college fund Write an equation to represent the relationship. Substitute 285 for c. Since m is divided by 4, multiply both sides by 4 to undo the division. Ciro earned $1140 mowing lawns. m = $1140

  23. Check it Out! Example 4 The distance in miles from the airport that a plane should begin descending, divided by 3, equals the plane's height above the ground in thousands of feet. A plane began descending 45 miles from the airport. Use the equation to find how high the plane was flying when the descent began. Distance divided by 3 equals height in thousands of feet Write an equation to represent the relationship. Substitute 45 for d. 15 = h The plane was flying at 15,000 ft when the descent began.

  24. Properties of Equality

  25. Properties of Equality

  26. Properties of Equality

  27. 8 8 = a a 4 4 = c c WORDS Division Property of Equality You can divide both sides of an equation by the same nonzero number, and the statement will still be true. NUMBERS 8 = 8 2 = 2 ALGEBRA a = b (c ≠ 0) Properties of Equality

  28. Lesson Quiz: Part 1 Solve each equation. 1. 2. 3. 8y = 4 4. 126 = 9q 5. 6. 21 2.8 –14 40

  29. 7. A person's weight on Venus is about his or her weight on Earth. Write and solve an equation to find how much a person weighs on Earth if he or she weighs 108 pounds on Venus. 9 10 Lesson Quiz: Part 2