Download
sociology today s agenda the clock is ticking til test day n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Sociology: Today’s Agenda the clock is ticking ‘til test day! PowerPoint Presentation
Download Presentation
Sociology: Today’s Agenda the clock is ticking ‘til test day!

Sociology: Today’s Agenda the clock is ticking ‘til test day!

325 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Sociology: Today’s Agenda the clock is ticking ‘til test day!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Sociology: Today’s Agenda the clock is ticking ‘til test day! The Sociological Perspective & BINGO! Bingo is across, down, or diagonal!

  2. Social Sciences • Which social science studies significant events that have affected a nation or institution usually including an explanation of their causes? • History • Sociology • Anthropology • Psychology • Political Science • Answer: • HISTORY

  3. Social Sciences • Which is the sister discipline of sociology? • Anthropology • Sociology • History • Political Science • Psychology • Answer: • Anthropology

  4. Social Sciences • Which study is the scientific study of describing society and human behavior? • Anthropology • Sociology • History • Political Science • Psychology • Answer • Sociology

  5. Social Sciences • Which study focuses on the processes that occur within the individual – concentrating on primarily mental processes, what occurs in the brain / mind? • Anthropology • Sociology • Political Science • Psychology • Answer: • Psychology

  6. Social Sciences • Which discipline studies how people govern themselves and is especially interested in how people attain ruling positions in their society, how they maintain those positions, and the consequences of their actions for those they govern? • Is it geography, economics, political science, sociology, history, or anthropology? • Answer: • POLITICAL SCIENCE

  7. Social Sciences • Which social science asks: What to produce? How much to produce? For whom to produce? • Sociology – Economics – Political Science – Anthropology – History • Answer: • ECONOMICS

  8. Social Sciences • Which social science asks: What is? How are things connected? Why are they connected in this way? • Economics – Sociology – Political Science – History – Geography • Answer: • Sociology

  9. A sociological view of going to college highlights the effect of: • Age, because college students tend to be young. • Class, because college students tend to come from families with above average incomes. • History, because only in recent decades has going to college been common in the U.S. • All of the above. • Answer: • All of the above!

  10. The term sociology was coined in 1838 by • Robert K. Merton • August Comte • Emile Durkheim • Karl Marx • Answer: • August Comte

  11. What event shaped Comte? • Crusades • French Revolution • Industrial Revolution • Women’s Suffrage • Answer: • French Revolution

  12. The pioneering sociologist who studied patterns of suicide in Europe was: • W.E.B. DuBois • Auguste Comte • Emile Durkheim • Karl Marx • Answer: • Emile Durkheim

  13. According to the prior sociologist, a category of people with a higher suicide rate typically has: • More clinical depression • Less money and other resources • Lower social integration • Greater self-esteem • Answer: • Lower social integration

  14. Suicide rates are generally higher among: • Poor people compared to rich people. • Single people compared to married people. • Females compared to males. • All of the above are correct. • Answer: • Single people compared to married people.

  15. In the U.S. today, the suicide rate is highest for which of the following categories of people? • White males • African American males • Asian men • Hispanic females • Answer: • White males

  16. Sociologists use the term “social marginality” to refer to: • Living near the coast. • Having special social skills. • Being defined as an “outsider.” • People who are especially sensitive about their family background. • Answer: • Being defined as an outsider

  17. People in which of the following categories are most likely to make use of the sociological perspective? • The wealthy. • Homosexuals. • Politicians. • The middle class. • Answer: • Homosexuals

  18. C. Wright Mills pointed out that sociological awareness tends to be more widespread. • During times of peace and prosperity. • Among the very rich. • Among members of the majority. • In times of crisis. • Answer: • In times of crisis…

  19. Making use of the sociological perspective encourages: • Challenging commonly held beliefs. • Accepting conventional business. • The belief that society is mysterious. • People tend to be happier with their lives as they are. • Answer: • Challenging commonly held beliefs

  20. C. Wright Mills claimed that the “sociological imagination” transformed: • Common sense into laws of society. • People into defenders of the status quo. • Personal problems into public issues. • Scientific research into common sense. • Answer: • Personal problems into public issues!!!

  21. Sociology help us to… • Assess the opportunities in our lives • Assess the constraints in our lives • Be more active participants in society • All of the above. • Answer: • All of the above!

  22. Sociology differs from earlier philosophy by focusing on: • What the ideal society should be. • Human nature. • The place of God in shaping human events. • How society actually operates. • Answer: • How society actually operates.

  23. The pioneering sociologist who founded Chicago’s Hull House to assist immigrants and was awarded the Nobel Peace Prize: • Jane Addams. • Emile Durkheim. • W.E.B. DuBois • Herbert Spencer • Answer: • Jane Addams

  24. The U.S. sociologist who studied the African American community and served as a founding member of the National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) was: • Jane Addams • Emile Durkheim • W.E.B. DuBois • Herbert Spencer • Answer: • W.E.B. DuBois

  25. The theoretical paradigm that assumes society is a complex society who parts work together to promote solidarity and stability: • Structural functional paradigm • Social conflict paradigm • Symbolic interaction paradigm • None of the above. • Answer: • Structural Functional paradigm

  26. Unrecognized and unintended consequences of the social structure are called: • Latent functions • Manifest functions • Eufunctions • Dysfunctions. • Answer: • Latent Functions

  27. One more thing…(actually 4) • Don’t forget your essential questions! • Does the sociological perspective give us greater power to shape our lives? If yes, why? If no, why not? Explain. • Which sociological paradigm best describes YOUR life philosophy. Identify it, define it, and explain why. • Do you think sociologists should try to reform society or dispassionately study it? Why? Explain in detail. • Will globalization broaden our sociological horizons, or refocus our research away from its concentration on American society? Why? Defend your position.