html5-img
1 / 16

CURIOZITATI DIN LUMEA PLANTELOR

CURIOZITATI DIN LUMEA PLANTELOR. prof. LUNGU DIANA. Smochinul (Ficus carica) este un pom fructifer inalt de 3-4 metri, originar din Orientul Mijlociu si bazinul Mediteranei. Smochinul este unul dintre primii pomi fructiferi pomeniti istoria omenirii.

yan
Télécharger la présentation

CURIOZITATI DIN LUMEA PLANTELOR

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author. Content is provided to you AS IS for your information and personal use only. Download presentation by click this link. While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server. During download, if you can't get a presentation, the file might be deleted by the publisher.

E N D

Presentation Transcript


 1. CURIOZITATI DIN LUMEA PLANTELOR prof. LUNGU DIANA

 2. Smochinul (Ficus carica) este un pom fructifer inalt de 3-4 metri, originar din Orientul Mijlociu si bazinul Mediteranei. Smochinul este unul dintre primii pomi fructiferi pomeniti istoria omenirii. Cand ii tai lastarii, trebuie sa ai grija sa nu iti pui mana la ochi sau la gura, pentru ca seva plantei este toxica.

 3. Florile de nufar se ascund dimineata sub apa. Abia spre seara se ridica deasupra apei, noaptea infloresc, iar dimineata se inchid.

 4. Exista si o floare numita cameleon, care isi schimba culoarea de cateva ori pe zi. Dimineata este alba, apoi roz, la pranz este rosu aprins, seara este violeta, apoi violet inchis, iar noaprea devine din nou alba.

 5. Cel mai inalt arbore din lume este eucaliptul. El creste cate 5 m pe an si poate atinge inaltimea de 150 m, depasind deci varful piramidei lui Keops, care masoara 146 m. El are radacinile infipte in mlastine si de aceea localnicii il mai numesc "arborele cu picioarele in apa si capul in nori. Din lemnul lui se poate face mobila fina, iar din frunze...bomboane.

 6. Diametrul arborelui de Secuoia este si de 16 m. Dintr-un astfel de urias se pot incarca 600 vagoane de lemne sau se pot construi aproape 300 case de doua camere. Arborele creste la 2000 m altitudine, mai ales in California, si abia pot sa-l cuprinda 30 de barbati cu bratele.

 7. Baobabul poate trai peste o mie de ani. Coroana lui are un diametru de 100 m , acoperind un teren de fotbal. Fructele lui seamana cu niste castraveti uriasi si se mai numesc si " painea maimutelor" , pentru ca sunt consumate cu placere de acestea. Si elefantii il "consuma" cu placere, ii rup scoarta si beau apa care se strange in ei, mai ales in perioada de seceta. De aceea acest arbore este pe cale de disparitie.

 8. ...frunza bananierului este lunga de 6 m si lata de 50 cm....in jungla fluviului Amazon exista un arbore ale carui frunze pot ajunge pana la 10 m lungime. Sub aceasta umbrelea uriasa poate sta o clasa cu invatatoare cu tot....cornul canadian masoara doar 10-15 cm, are doar 3-5 frunze si o floare cu multe petale albe....unele seminte de orhidee sunt lungi de 0,25-0,50 mm.Până acum se ştia că cel mai bătrân copac se află in America de Nord şi că are venerabila vârstă de 5000 de ani. Dar iată că "bătrânul" a fost detronat de alt "confrate", un molid desoperit de curand in Suedia. Specialistii au stabilit ca varsta molidului este de nici mai mult, nici mai putin de 9.950 de ani.

 9. Banianul sau smochinul pagodelor (Ficus bengalensis) atrage prin modul său deosebit de a creşte. Cum arborele este nefixat în pământ prin puternice rădăcini subterane din ramuri se dezvoltă rapid rădăcini aeriene, care se fixează de sol ca nişte «proptele» sau «catalige». Pe măsură ce arborele creşte şi formează ramuri, din fiecare ramură pornesc în jos «proptelele»; templu verde, susţinut de sute de coloane. Se spune ca sub coroana lui se pot adaposti 20 000 de persoane. De aici a apărut şi superstiţia că ar fi «sfânt».

 10. Plantele carnivore reprezintă adevărate curiozităţi ale naturii, excepţiile de la regulă, care i-au fascinat pe oamenii de ştiinţă, prin comportamentul lor deosebit. În realitate aceste plante se hrănesc doar cu insecte mici, care ajung întâmplător în "capcanele" pe care le au aceste plante ( frunze lipicioase, păroase, ţepoase sub formă de săculeşi adânci etc.). • În Delta  se găseşte otrăţelul de baltă (Utricularia vulgaris) sau Adrovanda vesiculoasa, o planta acvatică cu înfăţişarea unei tufe plutitoare şi cu frunze ale căror modificari constituie veritabile capcane, fara nicio iesire pentru animalele acvatice mici.

 11. Roua cerului, sau Drosera  rotundifolia. Face parte din categotia plantelor ocrotite de lege. Este folosită şi ca plantă medicinală. În acest scop se recoltează ăn perioada de înflorire, iulie-august. Roua cerului are efecte benefice pentru bronsită şi tuse convulsivă.  Are efect antispastic, emolient şi expectorant.

 12. Floarea-de-colţ sau floarea reginei (Leontopodium alpinum) este o specie de plante erbacee, perenă.Odinioară, floarea-de-colţ împodobea şi pajiştile de pe culmile domoale ale Bucegilor şi Făgăraşului, dar a fost culeasă fără cruţare. Azi o mai întâlnim sus, pe cetăţile de calcar,în Munţii Maramuresului, Haghimasului, Vrancei, Ciucas, Fagarasului, Bucegi, Căpăţânii, Retezat, Ţarcu, Godeanu, Bihorului, Cozia si Ceahlau. Numai în puţine locuri, ca în Munţii Apuseni, coboară pînă la 600 m. Inflorescenta este îmbracata la varf cu frunze paroase, unele mai mari, altele mai mici, luand forma de stea, conferindu-i o nota aparte de gingasie si frumusete. A fost declarata monument al naturii si este ocrotita prin lege.

 13. Cea mai mare floare cunoscută pe Pământ. Ea a primit numele de Rafflesia Arnoldi, după numele exploratorului. • Ca să aflăm cum s-a făcut descoperirea, reproducem mai jos chiar relatarea botanistului, făcută după ce s-a întors din Sumatera. Într-adevăr, Rafflesia Arnoldi este o floare imensă. Gândiţi-vă, această minune a Sumaterei are aproape 1 m diametru, 3 m circumferinţă şi cîntăreşte circa 9 kg! Planta cu asemenea flori uriaşe creşte parazită, pe rădăcinile copacului Cissus, Planta mai are o caracteristică: emană un miros de carne stricată. Rostul nectarului şi al mirosului este să atragă insectele, în vederea polenizării. Bobocul florii este pe măsura dimensiunilor ei: cît o varză.

 14. Ati fost vreodata noaptea in padure? Daca vedeti niste luminite, sa nu va speriati. Si nici sa nu va bucurati, crezand ca ati gasit cine cine stie ce comori ascunse. • Ciudatele luminite sunt radiatiile luminoase emise de niste ciuperci destul de des intalnite, care seamana cu ghebele, cu care de altfel sunt si rude Lumina lor este destul de puternica, astfel incat, daca vom lua o bucata de lemn cu astfel de ciupoerci si o vom pune in camera, noaptea vom avea o sursa de lumina difuza, placuta.Ne putem construi o veioza naturala.Dar sunt si ciuperci, mai ales in zonele calde, a caror lumina este produsa de palarie. • Cele care cresc jos, pe sol, printre frunze si pe sub frunze, lumineaza noaptea ca si cum ar o vatra de jar pe care focul arde incet si aproape cu aceeasi intensitate. • Imaginea este deosebit de frumoasa si a dat nastere la legende.

 15. Papucul-doamnei (Cypripedium calceolus). Este o floare de o deosebită frumuseţe. Pe tulpină se dezvoltă 4—5 frunze late, cu nervuri proeminente. În vârful ei, apare o singură floare, de o gingăşie neasemuită.Seamănă cu un papucel de catifea, plăsmuit pentru o prinţesă din basme. Buza de jos a florii e ca un balconaş galben, stropit pe dinăuntru cu puncte şi linii rubinii. Înăuntrul lui e ascuns nectarul dulce, atât de mult căutat de insecte şi care fae posibilă polenzarea. Pe lături o înconjoară patru petale. Creşte în umbra pădurilor de fag sau în locurile mai însorite, calcaroase.

 16. Stejarul nu produce ghinde pana la varsta de cincizeci (50) de ani sau chiar mai mult • In America de Nord creste un copac (pe care bastinasii il numesc "pomul dracului"), a carui coaja contine foarte mult fosfor, incat noaptea, langa tulpina lui, se poate citi ca in orice sala de lectura. • Stejarul de pluta este unul dintre arborii cel mai bine protejati impotriva focului, datorita scoartei sale, foarte groase, care-l izoleaza de caldura. • Exista un arbore numit arborele de sapun. Praful produs in momentul prelucrarii lui este iritant pentru mucoasa nazala, de aceea muncitorii isi iau masuri de protectie speciale • Scoarta unor copaci este folosita pe post de coloranti. Astfel scoarta de bacan se foloseste pentru a colora obiectele in rosu. • Unele scorburi din trunchiul baobabului pot fi folosite ca ...locuinte, incapand in ele pana la 30 oameni. O astfel de scorbura a fost folosita in Australia pe post de inchisoare oraseneasca • In unele regiuni din Africa, in care religia nu permitea ingroparea mortilor, acestia erau pusi in scoarta de baobab si se mumificau datorita substantelor existente in tesutul copacului. Există unele specii de licheni care pot suporta doze apreciabile de radiaţii radioactive, fără consecinţe pentru ei, dar cu urmări extrem de dăunătoare pentru animalele care vor consuma asemenea plante.cea mai mică plantă cu flori este Lemna arrhiza, o specie de lintiţă, de pe suprafaţa apelor stătătoare, care măsoară 4-5 mm.Lemnul de abanos nu pluteşte pe apă. • eucaliptul nu dă umbră, deşi are frunziş bogat. Frunzele îşi îndreaptă muchia spre pământ, iar razele dogoritoare ale Soarelui trec astfel uşor printre ele, căzând perpendicular pe suprafaţa Pământului.SFARSIT !!!

More Related