Download
trivia review middle ages n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Trivia Review: Middle Ages PowerPoint Presentation
Download Presentation
Trivia Review: Middle Ages

Trivia Review: Middle Ages

284 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Trivia Review: Middle Ages

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Trivia Review: Middle Ages

  2. Round 1: Medieval Timeline

  3. Round 1: Question 1 • QUESTION: Event that marks the beginning of the Middle Ages • ANSWER: Fall of Roman Empire

  4. Round 1: Question 2 • QUESTION: What are the 3 medieval time periods? • ANSWER: Early (Dark) M.A., High M.A., Late M.A.

  5. Round 1: Question 3 • QUESTION: What are 3 “D” words to describe the Early Middle Ages? • ANSWER: dark, disorder, disunity, despair, depression, disloyalty, death, dumb, decay

  6. Round 1: Question 4 • QUESTION: 5 “C” words to describe the High Middle Ages • ANSWER: Commerce, Cities, Crown, Church, Crusades, Culture, Cathedrals

  7. Round 2: Germanic Rulers

  8. Round 2: Question 1 • QUESTION: Which Germanic ruler brought light into the Dark Ages in 800AD? • ANSWER: Charlemagne

  9. Round 2: Question 2 • QUESTION: What was the only institution to survive the fall of the Roman Empire? • ANSWER: The Catholic Church

  10. Round 2: Question 3 • QUESTION: Who was the Germanic ruler that converted to Christianity and gained the support of the Catholic Church? • ANSWER: Clovis

  11. Round 2: Question 4 • QUESTION: Charles “The Hammer” Martel defeated this group at the Battle of Tours • ANSWER: Muslims

  12. Round 2: Question 5 • QUESTION: Name at least two lasting effects of Charlemagne’s rule • ANSWER: Spread Christianity into N. Europe, Developed an efficient government model, Developed an educational model

  13. Round 3:Feudal Life

  14. Round 3: Question 1 • QUESTION: Peasant bound to the land • ANSWER: Serf

  15. Round 3: Question 2 • QUESTION: Piece of land granted in exchange for services • ANSWER: Fief

  16. Round 3: Question 3 • QUESTION: 2nd stage of knighthood • ANSWER: Squire

  17. Round 3: Question 4 • QUESTION: One who receives a grant of land and owes loyalty and services to a nobleman • ANSWER: Vassal

  18. Round 3: Question 5 • QUESTION: Economic component of feudalism • ANSWER: Manorialism

  19. BONUS ROUND • QUESTION: Put the following events in correct chronological order: • The First Crusade, Charlemagne crowned emperor, End of Feudalism, The Black Death, Clovis converts to Christianity • ANSWER: Clovis converts, Charlemagne crowned, The First Crusade, the Black Death, End of Feudalism

  20. Round 4: Medieval Church

  21. Round 4: Question 1 • QUESTION: Church hierarchy – most powerful to least powerful • ANSWER: pope, archbishop, bishop, priest

  22. Round 4: Question 2 • QUESTION: 3 powers of the Medieval Church • ANSWER: Sacraments, Excommunicate, Interdict, Collect tax (tithe)

  23. Round 4: Question 3 • QUESTION: 2 services provided by monks/nuns • ANSWER: schools, libraries, copying texts, helping poor

  24. Round 4: Question 4 • QUESTION: Pope’s battle cry for the First Crusade • ANSWER: “God wills it!”

  25. Round 4: Question 5 • QUESTION: 3 of the 7 sacraments • ANSWER: baptism, penance, Eucharist, confirmation, holy orders, matrimony, anointing of sick

  26. Round 5: High Middle Ages

  27. Round 5: Question 1 • QUESTION: Language of everyday speech • ANSWER: Vernacular

  28. Round 5: Question 2 • QUESTION: 3 motivations for Crusades • ANSWER: Salvation, regain holy lands, adventure, land/wealth, forgiveness of sins, debts or feudal obligations

  29. Round 5: Question 3 • QUESTION: 2 results of the Crusades • ANSWER: Trade increased, legacy of hatred, growth of $ economy, lost faith in Church

  30. Round 5: Question 4 • QUESTION: English writer of Canterbury Tales • ANSWER: Chaucer

  31. Round 5: Question 5 • QUESTION: Movement that attempted to demonstrate reason and logic to support Church teachings • ANSWER: Scholasticism