Download
11 2 solving quadratic equations by completing the square n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
11.2 Solving Quadratic Equations by Completing the Square PowerPoint Presentation
Download Presentation
11.2 Solving Quadratic Equations by Completing the Square

11.2 Solving Quadratic Equations by Completing the Square

135 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

11.2 Solving Quadratic Equations by Completing the Square

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. 11.2 Solving Quadratic Equations by Completing the Square

  2. Objective 1 Solve quadratic equations by completing the square when the coefficient of the second-degree term is 1. Slide 11.2-3

  3. Solve quadratic equations by completing the square when the coefficient of the second-degree term is 1. The methods studied so far are not enough to solve the equation x2 + 6x + 7 = 0. If we could write the equation in the form (x + 3)2 equals a constant, we could solve it with the square root property discussed in Section 11.1. To do that, we need to have a perfect square trinomial on one side of the equation. Recall from Section 5.4 that th perfect square trinomial has the form x2 + 6x + 9can be factored as (x + 3)2. Slide 11.2-4

  4. Solve quadratic equations by completing the square when the coefficient of the second-degree term is 1. (cont’d) The process of changing the form of the equation from x2 + 6x + 7 = 0 to (x + 3)2 = 2 is called completing the square. Completing the square changes only the form of the equation. Completing the square not only provides a method for solving quadratic equations, but also is used in other ways in algebra (finding the coordinates of the center of a circle, finding the vertex of a parabola, and so on). Slide 11.2-5

  5. CLASSROOM EXAMPLE 1 Rewriting an Equation to Use the Square Root Property Solution: Solve x2– 20x + 34 = 0. Slide 11.2-6

  6. CLASSROOM EXAMPLE 2 Completing the Square to Solve a Quadratic Equation Solution: Solve x2 + 4x = 1. Slide 11.2-7

  7. Solve quadratic equations by completing the square when the coefficient of the second-degree term is 1. Completing the Square To solve ax2 + bx + c = 0 (a ≠ 0) by completing the square, use these steps. Step 1Be sure the second-degree (squared) term has coefficient 1.If the coefficient of the squared term is one, proceed to Step 2. If the coefficient of the squared term is not 1 but some other nonzero number a, divide each side of the equation by a. Step 2Write the equation in correct form so that terms with variables are on one side of the equals symbol and the constant is on the other side. Step 3Square half the coefficient of the first-degree (linear) term. Slide 11.2- 7

  8. Steps 1 and 2 can be done in either order. With some equations, it is more convenient to do Step 2 first. Solve quadratic equations by completing the square when the coefficient of the second-degree term is 1. Completing the Square (continued) Step 4Add the square to each side. Step 5Factor the perfect square trinomial. One side should now be a perfect square trinomial. Factor it as the square of a binomial. Simplify the other side. Step 6Solve the equation. Apply the square root property to complete the solution. Slide 11.2- 8

  9. Solve x2 + 3x – 1 = 0. CLASSROOM EXAMPLE 3 Solving a Quadratic Equation by Completing the Square (a = 1) Solution: x2 + 3x = 1 Completing the square. Add the square to each side. x2 + 3x + = 1 + Slide 11.2- 9

  10. Check that the solution set is CLASSROOM EXAMPLE 3 Solving a Quadratic Equation by Completing the Square (a = 1) (cont’d) Use the square root property. Slide 11.2- 10

  11. Objective 2 Solve quadratic equations by completing the square when the coefficient of the second-degree term is not 1. Slide 11.2-12

  12. If the solutions to the completing the square method are rational numbers, the equations can also be solved by factoring. However, the method of completing the square is a more powerful method than factoring because it allows us to solve any quadratic equation. Solve quadratic equations by completing the square when the coefficient of the second-degree term is not 1. Solving a Quadratic Equation by Completing the Square Step 1:Be sure the second-degree term has a coefficient of 1.If the coefficient of the second-degree term is 1, go toStep 2.If it is not 1, but some other nonzero number a, divide each side of the equation by a. Step 2:Write in correct form.Make sure that all variable terms are on the one side of the equation and that all constant terms are on the other. Step 3:Complete the square.Take half of the coefficient of the first degree term, and square it. Add the square to both sides of the equation. Factor the variable side and combine like terms on the other side. Step 4:Solvethe equation by using the square root property. Slide 11.2-13

  13. CLASSROOM EXAMPLE 4 Solving a Quadratic Equation by Completing the Square Solution: Solve 4x2+ 8x -21 = 0. Slide 11.2-14

  14. Solve 3x2 + 6x – 2 = 0. CLASSROOM EXAMPLE 5 Solving a Quadratic Equation by Completing the Square (a ≠ 1) Solution: 3x2 + 6x = 2 Completing the square. Slide 11.2- 14

  15. Check that the solution set is CLASSROOM EXAMPLE 5 Solving a Quadratic Equation by Completing the Square (a ≠ 1) (cont’d) Use the square root property. Slide 11.2- 15

  16. CLASSROOM EXAMPLE 6 Solve for Nonreal Complex Solutions Solve the equation. Solution: Complete the square. Slide 11.2- 16

  17. The solution set is CLASSROOM EXAMPLE 6 Solve for Nonreal Complex Solutions (cont’d) Slide 11.2- 17

  18. Objective 3 Simplify the terms of an equation before solving. Slide 11.2-19

  19. CLASSROOM EXAMPLE 7 Simplifying the Terms of an Equation before Solving Solution: Solve (x + 6)(x + 2) = 1. Slide 11.2-20