Download
get a charge out of matter jeopardy n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Get a Charge Out of Matter Jeopardy PowerPoint Presentation
Download Presentation
Get a Charge Out of Matter Jeopardy

Get a Charge Out of Matter Jeopardy

77 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Get a Charge Out of Matter Jeopardy

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Get a Charge Out of Matter Jeopardy

  2. Final Jeopardy Category is: Half-lives

  3. Sub-Atomic Awesomeness100 • What particles make up most of the mass of an atom? • Answer: Protons & Neutrons

  4. Sub-Atomic Awesomeness200 • What particles can be found in the nucleus of an atom? • Answer: Protons & Neutrons

  5. Sub-Atomic Awesomeness300 • How are neutrons formed? • Answer: Protons & electrons fuse together.

  6. Sub-Atomic Awesomeness400 • What is an isotope? • Answer: An element with a different number of neutrons

  7. Sub-Atomic Awesomeness500 • What’s the difference between carbon-12 and carbon-14? • Answer: Carbon-14 has two more neutrons

  8. Sub-Atomic Awesomeness600 • What sub-atomic particle is referred to as “nuclear glue?” Why? • Answer: Neutrons because they hold protons together in the nucleus.

  9. What the Heck?100 • What the heck is made when carbon and oxygen fuse together? • Answer: Silicon

  10. What the Heck? 200 • What the heck happens to the amount of energy produced when the size of particles decrease? • Answer: As the size of particles decrease, the amount of energy produced increases.

  11. What the Heck? 300 • What the heck is a nuclear reaction? • Answer: It is a reaction that takes place in the nucleus.

  12. What the Heck? 400 • What the heck is the difference between fusion and fission? • Answer: Fusion is when forces PUSH nuclei together. Fission is when forces PULL nuclei apart.

  13. What the Heck? 500 • What the heck are the answers to these three fusion reactions? • H  He • Ne + He  ? • C + O  ? • Answer: • 4H  He • Mg • Si

  14. What the Heck? 600 • What the heck are answers to these two fission reactions? • U-236 undergoes fission producing Sr-90, 3 neutrons, and what other product? • U-236 undergoes fission producing Ba-142, 3 neutrons, and what other product? • Answer: • Xe-143 • Kr-91

  15. Q & A 100 • Why does temperature in the center of stars have to be extremely high for fusion to occur? • Answer: So atoms can move fast enough to overpower repelling forces in the nucleus.

  16. Q & A 200 • How is the atomic mass or weight calculated? • Answer: Adding the protons and neutrons together.

  17. Q & A 300 • If you had 20 grams of sodium chloride, which isotope would contribute more atoms, chlorine-35 or chlorine-37? Explain your reasoning. • Answer: Cl-35 because is has a lower mass.

  18. Q & A 400 • Where would the most dense gases be found inside a star? Explain using a labeled diagram. • Answer: Most Dense Least Dense

  19. Q & A 500 • Thorium-234 has a half-life of 24 days. How many grams of thorium-234 would remain from 100g after 72 days? • Answer: 12.5 grams

  20. Q & A 600 • Are nuclear reactions in stars due to chain reactions? Explain your reasoning. • Answer: No, nuclear reactions in stars are due to fusion reactions. Chain reactions only occur during fission reactions.

  21. Reaction Jackson 100 • Beta decay involves the decay of what sub-atomic particle from this particle in the nucleus? • Answer: electrons from neutrons

  22. Reaction Jackson 200 • Alpha decay or alpha emission is the loss of what particular ion? • Answer: Helium

  23. Reaction Jackson 300 • What is a fission reaction? • Answer: Forces pulling the nuclei of an atom apart.

  24. Reaction Jackson 400 • Solve: Th-230 decaying by alpha emission • Answer: Ra-226

  25. Reaction Jackson 500 • Solve: Po-208 decaying by alpha emission • Answer: Pb-204

  26. Reaction Jackson 600 • Solve: Ra-222 decaying by alpha emission • Answer: Rn-218

  27. Final Jeopardy • Caffeine has a half-life of 5 hours and 42 minutes. If you stayed up all night playing Skyrim, drinking 200 mg of caffeine at 1:30 am on March 4, 2012, at what time and date will only 6.25 mg of caffeine remain?

  28. Answer 6.25 mg of caffeine will remain at 6:00 am on March 5, 2012