Download
get a charge out of matter jeopardy n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Get a Charge Out of Matter Jeopardy PowerPoint Presentation
Download Presentation
Get a Charge Out of Matter Jeopardy

Get a Charge Out of Matter Jeopardy

141 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Get a Charge Out of Matter Jeopardy

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Get a Charge Out of Matter Jeopardy

  2. Final Jeopardy Category is: Water and Knives

  3. Matter 100 • All Matter Demonstrates • Answer: Electrical Properties

  4. Matter 200 • Solids will dissolve in water if • Answer: Their electrical properties are the same.

  5. Matter 300 • A substance used by athletes that will dissolve in water and conduct an electrical current. • Answer: electrolyte

  6. Matter 400 • If water and oil do not mix • Answer: the molecules are different

  7. Matter 500 • If a plastic knife is negatively charged with paper • Answer: it will attract positively charged objects.

  8. Matter 600 • Substances with electrical properties SIMILAR to water • Answer: will dissolve in water

  9. Vocabulary 100 • A charged particle. • Answer: Ion

  10. Vocabulary 200 • A molecule that has an unequal distribution of charges (dipoles), resulting in one end that is more positive and the other that is more negative is called • Answer: Polar

  11. Vocabulary 300 • The property that describes the ability of an atom to attract electrons • Answer: Electronegativity

  12. Vocabulary 400 • Molecules that share electrons, but not equally are called • Answer: polar covalent

  13. Vocabulary 500 • Molcules that share electrons with water equally and DO NOT mix with water are • Answer: nonpolar covalent

  14. Vocabulary 600 • The part or section of the molecule that demonstrates both positive and negative charges (but can still be overall neutral) is a(n) • Answer: dipole

  15. Bonds 100 • Substances that are soluble, hard, have high melting points, and are strong conductors are • Answer: Ionic compounds

  16. Bonds 200 • A compound made by transferring electrons • Answer: ionic

  17. Bonds 300 • A compound made by sharing electrons. • Answer: covalent

  18. Bonds 400 • Which bond has the most drastic difference in electronegativity values? • Answer: ionic

  19. Bonds 500 • Which bond is formed when atoms have similar electronegativity values? • Answer: covalent

  20. Bonds 600 • Which bond is formed when two atoms from opposite sides of the periodic table join? • Answer: ionic

  21. Miss Alanious 100 • Ionic compounds in a solid form a • Answer: Crystal Lattice.

  22. Miss Alanious 200 • Solid ionic compounds do not conduct electricity because • Answer: They are in a fixed position, have a strong attraction for each other, and electricity is not free to flow.

  23. Miss Alanious 300 • The rule for solubility is • Answer: Like dissolves like

  24. Miss Alanious 400 • Why doesn’t PURE water conduct electricity well? • Answer: The total charge of water overall is neutral.

  25. Miss Alanious 500 • What do high numbers on the conductivity meter show? • Answer: ions are present and electrons are allowed to move freely.

  26. Miss Alanious 600 • Why did the stream of water bend when the NEGATIVELY charged knife was brought near it? • Answer: The positive part of the water molecule was attracted to the knife.

  27. Final Jeopardy • What happened to the arrangement of water molecules in the stream as they passed the negatively charged knife?

  28. Answer • The started out randomly and then aligned with the positive hydrogen towards the knife