Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
ITALIA PowerPoint Presentation

ITALIA

1296 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

ITALIA

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. ITALIA INFORMATII GENERALE • Capitala: Roma • Populaţia: 58.751.711 loc. • Suprafaţa : 301,230 km² • Moneda: euro • Limba oficială: italiana • Imn: Fratelli d’Italia • Sistem politic: Republică • Membru fondator al Uniunii Europene Proiect realizat de: Rusu Andrei Bogdan

 2. ASEZARE Italia, oficial Republica Italiană este situată în cea mai mare parte pe Peninsula Italică și cuprinde și câteva insule din Marea Mediterană, cele mai importante fiind Sicilia și Sardegna. Se învecinează cu Franța la nord-vest, Elveția și Austria la nord și Slovenia la nord-est. De asemenea cuprinde doua tari independente: San Marino și Vatican, și are și o exclavă înconjurată de Elveția numită Campione d'Italia.

 3. GEOGRAFIE Italia este o peninsulă care se extinde în Marea Mediterană, unde împreună cu Sicilia și Sardegna creează diferite compartimente ale Mării Mediteraneene: Marea Adriatică la nord-est, Marea Ionică la sud-est, Marea Tireniană la sud-vest și Marea Ligurică la nord-vest. Munții Apenini din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care formează graniţa de Nord a Italiei. Cel mai înalt vârf al Italiei este Mont Blanc (Monte Bianco) cu 4,807 m. Cel mai lung fluviu din Italia este fluviul Po şi alte râuri cunoscute sunt Tibrul (Tevere), Adige și Arno. Italia mai este cunoscută şi datorită celor doi faimoși vulcani care se găsesc pe teritoriul ei: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) în apropriere de Napoli și activul Etna în Sicilia

 4. CLIMA Clima Italiei este determinată de poziţia sa geografică în mijlocul Mării Mediterane, de prezenţa Munţilor Alpi şi de desfăşurarea în latitudine. Elementele cele mai vizibile sunt predominarea climatului mediteranean şi scăderea accentuată a temperaturii medii anuale de la sud la nord. Italia are de asemenea mai multe tipuri de climă: climat alpin, caracteristic Munţilor Alpi; climat continental, submediteranean, în Câmpia Padului, regiunile colinare şi pe pantele Apeninilor; climat mediteranean, cald şi relativ umed; climat semiarid, în interiorul Siciliei (datorită obstacolelor montane).

 5. Hidrografia • Raurile Pad si Adige, care se varsa printr-o delta comuna in Marea Adriatica, strabat Italia continentala. Datorita aflentilor care coboara din Alpi, acestea au un debit ridicat tot timpul anului. • Italia insulara si peninsulara este strabatuta de rauri mai scurte, cu debite variabile, cele mai cunoscute fiind Tibru si Arno. • Aceasta tara se remarca prin existenta unor lacuri glaciare (Como, Garda, Maggiore), lacuri vulcanice (Bolsena, Trasimeno) si lagune (laguna Venetiei)

 6. ECONOMIA Italia are o economie industrială diversificată, cu un venit pe cap de locuitor apropriat unor ţări precum Franţa şi Anglia. Economia capitalistă este împărţită într-un nord industrial bine dezvoltat, dominat de companii private și un sud agricultural, cu o rată a șomajului de 20%. Italia a fost printre cele 12 state care au intrat în „zona euro” în 2002 datorită îndeplinirii criterilor uniuniilor economice şi monetare. Performanța economică italiană a rămas în urma parteneriilor săi europeni, guvernul actual inițiind o serie de reforme pe termen scurt destinate îmbunătățirii competitivității și a creșterii pe termen lung.

 7. CULTURA Italia este bine cunoscută pentru arta și cultura sa, precum și datorită nenumăratelor ei monumente, printre care se numără Turnul din Pisa , Colosseumul roman şi multe altele, dar și pentru mâncarea , stilul de viaţă , eleganţa, design-ul, cinema, teatru, literatură, poezie, arte vizuale, muzică sau sărbători. Colosseumul Roman Cunoscut inițial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat. Pizza Pizza este originară din Italia, dar astăzi se găsește oriunde în lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mâncare Turnul din Pisa Turnul a fost proiectat să stea vertical. Însă datorită proastei calități a solului, fundația a început să se scufunde imediat după începerea construcției, în 1173, provocând înclinarea turnului.

 8. Principalele orase • Roma: este capitala Italiei și cel mai mare și mai populat municipiu al țării, cu peste 2,7 milioane locuitori pe 1285,3 km², în timp ce populația ariei urbane este estimată de Eurostat la 3,46 milioane. Zona metropolitană a Romei este estimată la 3,7 milioane. Roma este situată în partea central-vestică a Peninsulei Ialiene, pe râul Tiber. Roma este atestată documentar de peste 2500 de ani, ca unul dintre cele mai putenice orașe al Cizilizației Vestice. A fost centrul Imperiului Roman, care a dominat Europa, Africa de Nord și Orientul Mjlociu pentru o perioadă de peste 400 de ani începând din primul secol î.h. până în secolul al-IV-lea d.h., și în timpul perioadei Romei Antice, orașul a fost cel mai puternic din Europa. Pe lângă faptul că este capitala administrativă a Italiei, Roma este un major centru european pentru politică, religie, cultură și finanțe și sediul unor organizații din lumea întreagă. Orașul în sine este cel mai bogat din Italia în ceea ce privește venitul anual, cu un PIB de aproximativ 94,376 miliarde euro și ocupă locul 18 în lume ca cel ma scump oraș (în anul 2009). Roma, sediu al Vaticanului, unde locuiește papa, liderul Bisericii Romano-Catolice, este un centru global pentru pelerinaj și este unul dintre cele mai vizitate orașe ale lumii, conținând numeroase opere de artă neprețuite, situri arheologice, palate, muzee, biserici și parcuri.

 9. Milano:este capitala regiunii Lombardia și a provinciei Milanului. Orașul propriu-zis deține o populație de aproximativ 1,3 milioane locuitori, în timp ce zona urbană este a-IV-a ca mărime în Uniunea Europeană cu o populație estimată la 4,3 milioane locuitori. Zona metropolitană a Milanului, de departe cea mai mare din Italia, deține o populație estimată la 7,4 milioane locuitori. Milano este pe lângă Roma, capitala afacerilor, a modei, a finanțelor, a media și a industriei în Italia. Orașul propriu-zis este al al doilea cel mai bogat oraș din Italia, cu un PIB de 115 miliarde de dolari, în timp ce zona metropolitană deține un PIB de 241,2 miliarde euro în 2004 ce ocupă locul 4 în Europa, ceea ce înseamnă că, dacă Milano ar fi o țară, ar ocupa locul 28 ca fiind cea mai bogată țară din lume, apropiată ca mărime de economia Austriei. Milano este de asemenea o mare capitală a modei , anual concurând cu alte centre cum ar fi Paris, New York City, Londra, Los Angeles și Tokyo. Orașul a găzduit de asemenea Expoziția Mondială din 1906 și va găzdui Expoziția Universală din 2015 și în prezent expoziția FieraMilano considerată cea mai mare din Europa.

 10. Napoli este capitala regiunii Campania și a provinciei Napoli. Orașul în sine deține o populație de aproape un milion de locuitori, în timp ce populația zonei urbane este estimată la 2,25 milioane locuitori. Zona metropolitană a Napoli, după diferite surse, este a-II-a ca mărime după zona metropolitană a Milano( cu o populație de 4.434.136 locuitori.Napoli este evaluat ca fiind al-IV-lea în Italia ca putere economică, după Roma, Milano și Torino. Napoli este o metropolă prosperă și cosmopolită, cu un PIB de 43 miliarde dolari. Este unul dintre cele mai vechi orașe ale Occidentului,a cărei structură urbană reține elemente ale lungii și memorabilei sale istorii.

 11. Bibliografie: www.scribd.com www.wikipedia.com/demografia_italiei www.referat12.com www.travelwiz.ro