1 / 25

Kravet til byråkratens faglige integritet

Ressurssituasjonen i forsvarssektoren Ekspedisjonssjef Fridthjof Søgaard Oslo Militære Samfund 19. april 2010. Kravet til byråkratens faglige integritet. Professor Knut Dahl Jacobsen:

Télécharger la présentation

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author. Content is provided to you AS IS for your information and personal use only. Download presentation by click this link. While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server. During download, if you can't get a presentation, the file might be deleted by the publisher.

E N D

Presentation Transcript

1. Ressurssituasjonen i forsvarssektorenEkspedisjonssjef Fridthjof SøgaardOslo Militære Samfund19. april 2010

2. Kravet til byråkratens faglige integritet Professor Knut Dahl Jacobsen: ”Det er en … sikker forventning at de tjenestemenn som representerer et fag, fritt legger fram sine faglige synspunkter, hvor støtende de enn kan være for de politiske makthavere.” Fra ”Lojalitet, nøytralitet og faglig uavhengighet i sentraladministrasjonen”.

3. Tre sentrale dimensjoner i debatten om Forsvarets ressurser • Makrobildet versus mikrobildene • Økonomisituasjonen versus styringsutfordringer • Fakta versus enkelte persepsjoner

4. Utviklingen i forsvarsregnskapet 1970-2009

5. Forsvarsutgifter som andel av BNP (NATO-tall)

6. 8. Juni 2009 Forsvarsutgifter per capita

7. Del-konklusjoner – makrobildet • Målt internasjonalt er det norske forsvar svært gunstig stilt ressursmessig • Målt nasjonalt har forsvarssektoren ikke tatt del i den betydelige BNP-veksten de siste 20 år – imidlertid har forsvarsutgiftene i store trekk stabilisert seg og befinner seg i dag på et historisk høyt nivå

8. Vedtatt budsjett for forsvarssektoren 2000-2010

9. Økonomi 2009-2012 • Nivået på forsvarsbudsjettet er forutsatt trappet opp med 800 mill. kroner i forhold til 2008-nivået, til 32,34 mrd (2008-kroner) • En slik opptrapping gir en reell styrking av forsvarsbudsjettet med over 2,5% • Ledsages av konkrete vedtak om og krav til intern ressursfrigjøring • Basert på disse forutsetningene skal det oppnås mer varig balanse mellom ressurser, aktivitet og struktur fra 2012

10. Sentralt mål: Økonomi og struktur i balanse i 2012 800 Mill. 2008-kroner -2600 600 Interneffektivisering Redusert HV-struktur 30 1600 Inndeknings-behov Reduserte investeringer materiell Basetiltak (drift) 275 Økt behovfor EBA-anskaffelser Redusert AST 250 -150

11. Status ved utgangen av 2010 800 500 Mill. 2008-kroner -2600 600 Interneffektivisering 300 Redusert HV-struktur 30 30 1600 1600 Inndeknings-behov Reduserte investeringer materiell Basetiltak (drift) 275 235 Økt behov EBA- anskaffelser Redusert AST 250 185 -150

12. m Forsvarssektoren totalt, teknisk korrigert LTP

13. Del-konklusjoner – langtidsplanperioden 2009-2012 • Halvveis i perioden er vi både bevilgningsmessig og internt i sektoren mer enn halvveis til å realisere de overordnede målene for 2012 • Sektorens økonomi er stram samlet sett i første del av perioden, fordi alle effektene av interne tiltak ikke kommer umiddelbart og fordi bevilgningsøkningen kommer gradvis • Aktivitetsnivået i første del av perioden er lavere enn ønskelig i deler av strukturen, spesielt i Hæren og Heimevernet, men like fullt stort sett i tråd med langtidsplanens forutsetninger • Sistnevnte utfordringer er møtt bl.a. ved midlertidig omfordeling av betydelige investeringsmidler til driftsbudsjettet i 2009 og 2010

14. Drift Forsvaret ekskl. kap. 1792, teknisk korrigert LTP

15. Materiellinvesteringer kap. 1760 post 45

16. Årsverksutvikling i Forsvaret 2006-2010 Mål 2012

17. Utvikling årsverk kap. 1731 Hæren

18. Akkumulert budsjettendring Hæren 2004-2010 (saldert) Effekten av interneffektivisering og andre tiltak er ikke inkludert

19. Del-konklusjoner – styringsutfordringer • Ved siden av de operative utfordringene, spesielt i Afghanistan, er i dag de interne styringsutfordringene i forsvarssektoren betydelig større enn utfordringene som knytter seg til bevilgninger • Det som er rimelig godt balansert i makroperspektivet, er ikke av den grunn balansert i mikroperspektiv, når man ser delene mot hverandre • Viktige variasjoner internt: Noen deler av helheten skikker sitt bo langt bedre enn andre • Tendens til at de som roper høyest – eller som roper forbi sine overordnede – får mest? • Tendens til internt drevne ambisjonsøkninger, på siden av planforutsetninger lagt til grunn for budsjettildelinger

20. Pris- og lønnskompensasjon 2002-2009 Gjennomsnittlig avvik mellom FD-indeksen og KPI i perioden 2002 til 2009 er 1,7 prosentpoeng

21. Pris- og lønnskompensasjon 2002-2009 Samlet er forsvarssektoren kompensert med om lag 4,3 mrd. 2008-kroner mer i perioden enn kompensasjon iht. KPI ville gitt

22. Forsvarssjefens vurdering av operativ evne (VOE) 2006-2009

23. Samlede konklusjoner • Målt internasjonalt er det norske forsvar svært gunstig stilt ressursmessig – målt nasjonalt er det andre sektorer som drar fordel av BNP-veksten • Etter 2001: Betydelig grad av samsvar mellom ressurskrav i forsvarsstudier og faktiske tildelinger, men marginene er ofte svært viktige • På makronivå: Godt i rute med gjennomføringen av langtidsplanen 2009-12 • Under makronivå: Viktige styringsutfordringer internt, spesielt når det gjelder ressursmessige skjevfordelinger • Den særskilte kostnadsveksten i forsvarssektoren kompenseres særskilt – intet grunnlag for å hevde at kompensasjonen er for lav • Forsvarets operative evne er klart forbedret over de senere år

24. Takk for oppmerksomheten!

25. Reduserte kostnader for Forsvaret • Reduserte kostnader er en kombinasjon av areal-reduksjoner og intern-effektivisering i FB • Effektivisering av FBs ytelser omfatter for-valtning, løpende drift, vedlikehold, utvikling og renhold • Årlig innsparing (2009) er ca. 600 mill. kr • Akkumulerte innsparinger tom. 2009: ca. 2,8 mrd kr • Alle tall er i mill. 2009-kroner Kilde: FBs ÅR for 2004-2009