Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Tips on how to deal with PowerPoint Presentation
Download Presentation
Tips on how to deal with

Tips on how to deal with

168 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Tips on how to deal with

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. 阅读理解的解题策略 Tips on how to deal with reading comprehension

  2. 卷面总分:90 各类题型在中考试卷中所占比例 得阅读者得天下

  3. 能力考点题型分类 3

  4. 把握文章的事实和细节的能力 【说明】 1.考查对时间、地点、特征、方式、数字等的寻找 2.对原因、结果、事实的正确理解

  5. Elena jogged with her dad in some empty lots. But the lots were full of rocks and rubbish. One day , Elena saw a sign on the lots. It said, “ New City Park.” Elena was excited. Elena told her parents about the sign. “I read about the park in the newspaper,” said Elena’s father. “The city wants volunteers to help clean the area. Then the city will build a soccer and a playground. (2011南京) ① How did Elena know the city needed volunteers to help clean the lots? A. Her father told her about it. B. She read it in the newspaper. C. She learned it from a sign. D. She was told by other volunteers. 细节理解题例1 带题查阅速定位,提高答题针对性

  6. ◆ The world’s first robot teacher is Saya. With her human-like face, she can show expressions like happiness, surprise, sadness, dislike, fear and anger, which look much like a real teacher’s. (2011连云港) ③ What makes Saya look real? A. Her face and rich expressions. B. Her clothes and shoes. C. Her walking and running speed D. Her rich knowledge 细节理解题例2 对比题目和原文,句子结构巧分析

  7. 细节理解题例3 ( )1.The animals in Tongjiang Zoo are from_______. A. Yunnan B. South China C. Northeast China D. different places D 原文: Do you want to see the animals from nearly every part of the world in just one place in one day? 慧眼识别同义句,句式转换藏于心。

  8. 细节理解题例4 (     )2.Which of the following is not true? A. White lies are not big lies.   B. In fact, everybody tells lies .   C. People tell white lies to protect a friendship. D. White lies are harmful to friendship. D 原文: It seems that everybody tells lies, well, not big lies, but what we call “white lies” .Telling white lies isn't that bad. Most of the time ,people do it because they want to protect a friendship. (答题时要求对每个选项进行回读确认信息, 然后判断。)

  9. 细节理解题例5 阅读方法:scanning(查读) "If everyone sets their air conditioning (空调)at 26℃,Beijing will save 400 million kilowatt-hours(千瓦时) of electricity in one summer. That’s one-third of all the usage of the city in the season,"said a TV advertisement. Beijing will use______ million kilowatt-hours electricity in one summer. A. 600 B. 800 C. 400 D. 1200 D

  10. 提问方式: 1.According to the passage, who (what, why, when, where)……? 2.Which of the following statements is (not) true? 3.In the passage, how many (how much, how often, how long)……? “细节理解题” 解题技巧:(scanning-查读) 1.先看问题,明确提问指向。 2.再对文章进行查读,快速捕捉信息,尤其是一些事例、数字等,划出相关句子,进行对照,一般能从原文中直接找到答案。

  11. 根据上下文猜测生词的含义的能力 【说明】 词义猜测题考查 熟词生义或在特定场合的意思 超纲词含 义的推断

  12. Kangaroo mothers have pouches to carry their babies. 2. He is so homely, not at all as handsome as his brother. 词义猜测题例1、2 n.育儿袋 adj.长相一般的,不漂亮的 通过常识猜测 通过反义词猜词

  13. 词义猜测题例3、4 v.重新起名,改名 3.He has renamed the restaurant “Paradise”. 4. The children laughed at my sister,and she felt wretched,very unhappy. “wretched”means “ _________”. 通过构词法猜词 unhappy 通过同义词猜词

  14. 词义猜测题例5 5. Today was a very hecticday for me.I woke up late, hurried to the office,worked until four,went to the store,cooked dinner and washed clothes.I did so many things that I was certainly very tired. “hectic”means “ ______” busy 通过上下文语境猜词

  15. Hot sun will dry out a snail’s body. So at the least sign of hot sun, a snail(蜗牛) draws its body into its shell. A snail will die in a heavy rain. So when it rains, a snail does the same thing, too. (2008 南京) 6. In the sentence “a snail draws its body into its shell”, the word “draw” means_____. A. to make with a pencil B. to push C. to pull D. to move away 词义猜测题例6 熟词生义:关键词对猜测词义的辅助作用

  16. 1. 通过常识猜测。 2. 利用上下文语境。 * 同义解释、反义词、举例说明、语境暗示、指代、 因果推断、前后对比等。 3. 利用构词法。 * 派生、合成、转化 4.熟词生义 解题技巧 词义猜测题 (guessing——猜读)

  17. 3-1)对阅读材料全篇的逻辑关系的理解,对文章各段、各句之间的逻辑关系的理解能力3-1)对阅读材料全篇的逻辑关系的理解,对文章各段、各句之间的逻辑关系的理解能力 3-2)依据短文内容和考生应有的常识进行推理和判断的能力 3-3)推断作者意图和态度的能力 • 常见题式: • 1)From the passage we know that______. • 2)From the passage we can infer(推断) that ______. • 3)We can guess the writer of the letter may be______. • What would be happy if ______. • The writer writes this text to______. • The writer believes that________.

  18. 推理判断题例1 The doctor gave my sister some medicine, but it did nothing to her. ( )From this sentence we know__________.       A. my sister didn't like this medicine    B. my sister took the medicine      C. the medicine made my sister sick    D. my sister got better now

  19. He normally goes home between two and three o’clock in the morning. There are times he has to stay longer and try to make more runs. He said, “That’s the worst thing about working for yourself. If you don’t make money, no one is going to give it to you.”(2011 无锡) 2. London taxi driver try to make more runs sometimes mainly because __________ A. they make a living by driving B. they prefer to work for themselves C. they want to help more passengers D. they are used to working deep into the night 推理判断题例2

  20. 推理判断题例3 Why isn’t your newspaper reporting any good news?All I read about is robbery, disasters, and death. To be honest, I’m sick of all this bad news. 3. This writer is _____ the newspaper reporting. A . pleased with B. patient with C. not satisfied with D. not angry with

  21. “推理判断题”解题技巧: (careful reading—细读) 这种题目往往不能直接从文中找到答案,而需要根据上下文及其相互间的关系或对整篇文章进行深层理解后,才能找到答案。有时甚至还得考虑作者的主旨、倾向等因素加以推理,才能获得正确答案。

  22. 掌握所读材料的主旨和要义的能力 【说明】主要针对段落(或短文 )的主题,主题思想(main idea),标题(title)或目的(purpose),常见提问方式有: 1) Which is the best title of the passage? 2) In this passage the writer tries to tell us that_______. 3) This passage mainly talks about______.

  23. 首段What do you do if you are trapped on a lonely island? Surely you need to find a way to get in touch with the outside world. You best chance of doing this is to draw the attention of a passing plane. Body signals … Smoke signals… Ground-to-air signals … Pilots’ replies … ……. 主旨要义题例1 1. What’s the passage mainly about? A. The explanation of building signals on an island. B. The importance of making signals on an island. C. Ways of sending out signals on a lonely island. D. Ways of receiving signals from a lonely island.

  24. 主旨要义题例2 阅读方法:skimming(略读) 首段 We humans are only born with one set of eyes, so it's our job to take care of them for our whole lives. The good news is that if we do a few simple things every day, we can maintain (保持) our eyesight and reduce (减少) the risk of ever hurting our eyes. 尾段Maintaining good eyesight is important. If we do these few simple things we can protect our eyes and reduce the chances of losing our eyes. As the popular English expression goes, “It's all fun and game, until someone loses an eye.” When people say this, they mean that losing an eye is a very terrible thing. Which would be the best title for the passage? A. Fun and Games with Our Eyes B. Caring for Our Eyes C. The Risk of Hurting Our Eyes D. Born with OneSet of Eyes

  25. “主旨要义”题解题技巧: (skimming—略读) 1.通过略读,寻找主题句。 2.准确地抓住文章的中心思想,就要十分留意文章的开头和结尾. 3.在多数情况下,尤其在说明文和议论文中,主题句在文章中的位置通常有三种:首段、尾段以及文中段的首句和尾句。

  26. Summary 仔细审题,明确提问指向,进行查读, 细节理解 局部细读,从文章中直接找到答案或 提取相关信息。 以文章提供的事实和线索为依据 立足已知推断未知,研究细节的暗示, 推敲作者的态度,理解文章的寓意。 学会顺藤摸瓜,通过上下文提示 善于运用猜词技巧,用我们所熟悉 的词或短语来猜测我们不熟悉的 词的词义。 阅读方法 (查读) scanning 阅读题型及解题 方法 推理判断 阅读方法 (细读) careful reading 主旨归纳 通过略读,寻找主题句。要准确地抓住文章的中心思想,多留意文章的开头和结尾. 阅读方法 (略读) skimming 猜测词义 阅读方法(猜读) guessing

  27. Passage12: • 1.Which of the following topics do the writer and his mother often talk about? • The writer’s studies. B. The writer’s future job. • C. Dinner plans. D. Something about science. • 2.We can infer from Paragraph1 that the writer’s mother _____________. • doesn’t want the writer to major in English. • doesn’t think the writer should be a doctor • Gets along very well with the writer • Doesn’t think working in the science field is a good idea. • 3.The underlined word “bemoans” in Paragraph2 most probably means ______ • agrees B. shouts C. complains D. smiles • 4.Which of the following is probably TRUE about the writer? • He wants to be like his mother’s colleague’s son. • He wants to find a job in his community in the future. • He doesn’t think his mother’s colleague’s son is perfect. • He wants to do something he really likes in the future. √ 细节题 √ 推断题 √ 猜词题 主旨题 √

  28. 1、查读;跳读;猜读;品读 • 2、做题;看题;悟题;舍题 在分析和总结的基础上做题; 在做题的基础上分析和总结! 28

  29. 【2011常州中考】 It was the last day of final examinations at a large college. On the steps of one building, a group of engineering students were discussing the exam that was ahout to begin. On their faces was confidence. This was their last exam before they graduated(毕业)and found jobs. Some talked of jobs they already had,others of jobs they would get. With four years of college study,they felt ready and able to conquer(征服)the world. The coming exam,they knew,would be easy. The professor(教授)had said they could bring any books or notes they wanted,but they couldn’t talk to each other during the test. They walked into the classroom. The professor passed out the papers. The students’ smiles became wide as they saw that there were only five essay-type questions.

  30. Three hours passed and the exam came to an end. Then the professor began to collect the papers. The students no longer looked confident. They seemed worried. No one spoke as the professor faced the class with the papers in her hand. She looked at all the worried faces in front of her, and then asked,“How many students completed all five questions?” Not a hand was put up. ‘‘How many of you answered four?” Still no hands. “Three?Two?”The students moved restlessly in their seats. “One,then. Certainly somebody finished one.”But the class stayed silent. The professor put down the papers.“That is just what I expected,”she said. ( ) 24.What does the underlined word“restlessly”mean in the passage? A.confidentIy B.proudly C.excitedly D.nervously D

  31. “I just wanted to make sure you realize that even though you have studied engineering for four years, there are still many things about the subject you don’t know. Instead of testing you on what you learned in this class, I’ve given you questions that skilled engineers face in the world outside the classroom. You can’t expect to be an expert(专家)on the day you graduate. You have to learn as you go.” Then,smiling, she added,“You will all pass this course, but remember that your education has just begun.’’ A ( ) 25.Why did the professor design the final exam in such a way? A.To make the students realize that they still had much to learn after graduation. B.To find out whether the students could put what they had learned into practice. C.To show that she had much more knowledge than her students in engineering. D.To examine whether the students learned what they had been taught in her class.

  32. ( ) 26.What can be the best title of the passage? A. A Playful Joke B. A Lucky Chance C. A Strange Professor D. A Special Exam D

  33. ( ) 24. According to the article, most injuries happen to skaters’ wrists probably because_______. A. the wrist is the weakest body part B. skaters wear improper protective gear C. skaters don’t care about their wrist injuries D. skaters often push out their hands when falling ( ) 25. Among the skaters who were studied, which of the following groups has the most people? A.Those who wore helmets. B. Those who wore knee pads. C. Those who wore wrist guards. D. Those who wore no protective gear. ( ) 26. To reduce most injuries, it is suggested that a skater should at least wear_______. A. wrist guards and knee pads B. a helmet and knee pads C. wrist guards and elbow pads D. a helmet and elbow pads D D C

  34. Homework Finish the reading comprehension.

  35. Thank you!