1 / 103

1.03k likes | 1.17k Vues

GHSGT Math Review. The Test is Tuesday, March 25, 2008 @ 8:30 am Are you ready?. 1) Employees at Wal-Mart are given a 40 percent discount on purchases. How much did Frank pay for a $1,200 computer after his discount? A. $400 B. $480 C. $720 D. $800. Correct Answer: C

Télécharger la présentation
## GHSGT Math Review

**An Image/Link below is provided (as is) to download presentation**
Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.
Content is provided to you AS IS for your information and personal use only.
Download presentation by click this link.
While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.
During download, if you can't get a presentation, the file might be deleted by the publisher.

E N D

**GHSGT Math Review**The Test is Tuesday, March 25, 2008 @ 8:30 am Are you ready?**1) Employees at Wal-Mart are given a 40 percent discount**on purchases. How much did Frank pay for a $1,200 computer after his discount? A. $400 B. $480 C. $720 D. $800 Correct Answer: C $1200 – (1200 X 0.4) $1200 – $480 = $720 Or $1200 x 0.6 GHSGT Math Review**2) Which number means fifty-seven thousand fifty-seven ?**A. 57,057 B. 570,057 C. 5,700,057 D. 57,000,057 Correct Answer: A GHSGT Math Review**3) Which number is**LEAST? A. 0.031 B. 0.13 C. 0.31 D. 0.013 Correct Answer: D Hint: add zeros to end 0.031 0.130 0.310 0.013 GHSGT Math Review**4) 8,859 + 235 + 376 = ?**The closest estimate is: A. 7,000 B. 8,000 C. 9,000 D. 12,000 Correct Answer is: C 8859 + 235 + 376 = 9470 The closest answer is 9000 GHSGT Math Review**5) 40,237 - 2,369 = ?**The closest estimate is: A. 12,000 B. 23,000 C. 37,000 D. 38,000 Correct Answer is: D 40,237 – 2369 = 37,868 The closest answer is 38,000 GHSGT Math Review**6) Doughnuts cost $3.99 a dozen. Which operations can be**used to find the cost of 3 doughnuts? A. addition, then subtraction B. subtraction, then addition C. multiplication, then division D. division, then multiplication Correct Answer is : D GHSGT Math Review**7) In the election for homecoming queen,**Jean received 1,206 votes and Mitsi received 978 votes. Which is a reasonable estimate of the margin of victory? A. 200 B. 300 C. 400 D. 500 Correct Answer is: A 1206 – 978 = 228 The closest answer is 200 GHSGT Math Review**8) Carolyn bought a quart of milk for 62 cents. Sonya**bought a half-gallon of milk for $1.12. Which statement is true? A. Carolyn got the better buy. B. Sonya got the better buy. C. The unit price was the same in both cases. D. Not enough information is given to compare what they spent. Correct Answer is: B ½ gallon = 2 quarts Sonya’s milk cost $1.12 ÷ 2 = $0.56 per quart Since $0.56 < $0.62, Sonya got the better buy GHSGT Math Review**9) Sheryl bought a TV from Circuit City for $479, plus 5**percent sales tax. The total cost was: A. $718.50 B. $529 C. $526.90 D. $502.95 Correct Answer is: D Total Cost = $479 + ($479 x .05) $479 + $23.95 = $502.95 GHSGT Math Review**10) Of the 640 votes cast for senior class president, Lisa**received 70 percent. How many votes did she get? A. 194 B. 448 C. 520 D. 542 Correct Answer is : B 640 x .70 = 448 GHSGT Math Review**11) The repair bill for Mr. Jones's car was $25 more than**the mechanic's estimate. If the bill was $309, what was the estimate? A. $344 B. $334 C. $294 D. $284 Correct Answer is: D $309 - $25 = $284 GHSGT Math Review**12) Damon is ordering computer software on the Internet.**To get free shipping, he prepays with a credit card. He orders three software packages at $97.95, $43.90, and $23.95, and he must pay 4 percent sales tax. How much will his card be charged for this order? A. $165.80 B. $172.43 C. $179.75 D. $189.75 Correct Answer is: B ($97.95 + $43.90 + $23.95) x 1.04 = $172.43 GHSGT Math Review**13) Habib is going to the movies. He wants to buy popcorn**and a drink. If a ticket costs $5.75, popcorn costs $1.75, and a drink costs $0.99, about how much money should he take with him? A. $6 B. $7 C. $8 D. $9 Correct Answer is: D $5.75 + $1.75 + $0.99 = $8.49 He will need to take about $9 GHSGT Math Review**14) A lunch in a cafeteria consists of 1 meat, 1 bread,**and 1 drink. The choices are: Meat: ham, turkey, or chicken Bread: white or rye Drink: juice, milk, or iced tea How many possible outcomes are there? A. 24 B. 18 C. 7 D. 6 Correct Answer is: B There are 3 options for meat, 2 options for bread, and 3 options for drink 3 x 2 x 3 = 18 GHSGT Math Review**15) You choose a playing card at random from a normal deck**of 52. What is the probability of getting a spade? A. 1 / 52 B. 1 / 13 C. 1 / 4 D. 4 / 13 Correct Answer is: C There are 13 spades in a deck, so the probability is 13 / 52 Or 1 / 4 GHSGT Math Review**16) If you spin this spinner once, what is the probability**of getting 1? A. 1 / 18 B. 1 / 10 C. 1 / 6 D. 1 / 2 Correct Answer is: D P(1) = 3 / 6 or 1 / 2 GHSGT Math Review**17) Three coins are tossed. How many outcomes are**possible? A. 2 B. 4 C. 6 D. 8 Correct Answer is: D Total outcomes are 2 for first coin, 2 for second coin, and 2 for third coin 2 x 2 x 2 = 8 GHSGT Math Review**18) This bar graph shows results of a survey about**people's preferred types of entertainment. Approximately how many people were surveyed? A. 90 B. 300 C. 700 D. 1,200 Correct Answer is: C 210 + 320 + 140 + 90 = 760 The closest choice is 700 GHSGT Math Review**19) This circle graph shows Mr. Green's budget. Which**group of items represents 50 percent of this budget? A. food, clothes, and gifts B. medical, savings, and clothes C. savings, medical, and food D. gifts, medical, and food Correct Answer is: B 15% (medical) + 10% (savings) + 25% (clothes) = 50% GHSGT Math Review**20) What is the mean of 140,142, and 156?**A. 142 B. 144 C. 146 D. 148 Correct Answer is: C 140 + 142 + 156 = 438 438 ÷ 3 = 146 GHSGT Math Review**21) Laura's scores on four quizzes were 76,85,70, and 75.**She wants an average of 80. What must she score on the next quiz? A. 94 B. 88 C. 80 D. She cannot achieve an average of 80 on the five quizzes. Correct Answer is: A She needs a total of 5 x 80 = 400 points (5 tests, 80%) 400 – 76 – 85 – 70 – 75 = 94 GHSGT Math Review**22) Julie is going away for the weekend. She packs a red**blouse, a white blouse, black slacks, gray slacks, a blue blazer, and a black blazer. How many different outfits can she can make consisting of a blazer, slacks, and a blouse? (Hint: Make a list.) A. 8 B. 5 C. 3 D. 2 Correct Answer is: A She has 2 choices of blouses, 2 choices of slacks, and 2 choices of blazers Total Outfits 2 x 2 x 2 = 8 GHSGT Math Review**23) A car averages 5 kilometers on 1 liter of gasoline.**You are driving from Atlanta to Tampa, a distance of 680 kilometers, in this car. How much gasoline do you need? A. 685 liters B. 142 liters C. 136 liters D. 132 liters Correct Answer is: C 680 ÷ 5 = 136 GHSGT Math Review**24) A punch recipe calls for 3½ cups of pineapple juice.**Maria wants to make only half as much punch. How should she calculate the amount of pineapple juice to use? A. 3½ + ½ B. 3½ - ½ C. 3½ x ½ D. 3½ ÷ ½ Correct Answer is: C GHSGT Math Review**25) Shown below is a recipe for brownies. A serving is 1**brownie. How much flour is needed for 48 brownies? A. 1½ cups B. 2 cups C. 3 cups D. Not enough information is given to determine this. Correct Answer is: A Let x = cups of flour 32 / 48 = 1 / x Cross multiply x = 1.5 or 1½ GHSGT Math Review**26) The temperature of a warm bath could be:**A. 20°C B. 39°C C. 60°C D. 98°C Correct Answer is: B Body Temperature is about 37° C GHSGT Math Review**27) Which unit of liquid measure is LARGEST?**A. pint B. gallon C. cup D. quart Correct Answer is: B 2 cups = 1 pint 2 pints = 1 quart 4 quarts = 1 gallon GHSGT Math Review**28) Gwen Torrence won a gold medal for the 200-meter**sprint in the Atlanta Olympics. Her time for this race can best be stated in: A. seconds B. minutes C. hours D. days Correct Answer is: A GHSGT Math Review**29) At an average speed of 70 miles per hour, it takes 3½**hours to travel from Rome to Thomasville, Georgia. What is the distance between the two cities? A. 200 miles B. 245 miles C. 280 miles D. 310 miles Correct Answer is: B D = rt D = 3½ x 70 D = 245 GHSGT Math Review**30) Minnie weighed 140 pounds when she started dieting.**She lost 2 pounds 4 ounces during the first week. How much did she weigh then? A. 138 pounds 4 ounces B. 138 pounds C. 137 pounds 12 ounces D. 137 pounds 8 ounces Correct Answer is: C 4 ounces = ¼ pound, So she weighed 140 – 2.25 = 137.75 or 137 pounds 12 ounces GHSGT Math Review**31) Ross ran a marathon in 3 hours 48 minutes 10 seconds.**Althea had a time of 4 hours 27 minutes 35 seconds. How much slower was Althea? A. 21 minutes 25 seconds B. 39 minutes 25 seconds C. 1 hour 21 minutes 25 seconds D. 1 hour 39 minutes 25 seconds Correct Answer is: B Ross’s Time – Althea’s Time GHSGT Math Review**32) Hassan started typing a paper at 1:45 P.M. and**finished at 2:30 P.M. How many minutes did he take to type the paper? A. 30 B. 45 C. 90 D. 180 Correct Time is: B GHSGT Math Review**33) Which measurement is equivalent to 76 inches?**A. 2 yards 1 foot B. 6 feet 6 inches C. 6 feet 4 inches D. 2 yards Correct Answer is: C 6 feet 4 inches = 72 inches + 4 inches = 76 inches GHSGT Math Review**34) Shown below is a famous ancient structure in Egypt.**Which figure is it all example of? A. cone B. pyramid C. parallelogram D. triangle Correct Answer is: B GHSGT Math Review**35) A triangle in which all three sides are congruent is:**A. right B. scalene C. isosceles D. equilateral Correct Answer is: D GHSGT Math Review**36) The sum of the three angles in any triangle is:**A. 45° B. 90° C. 180° D. 360° Correct answer is: C GHSGT Math Review**37) If a compact disk rotates 90°, how many more**degrees must it rotate to complete one revolution? A. 90° B. 180° C. 270° D. 360° Correct Answer is: C 360 – 90 = 270 GHSGT Math Review**38) What is m PQR?**A. 290 B. 220 . C. 140 D. 70 Correct Answer is: A 360 – 70 = 290 GHSGT Math Review**39) The radius of a circle is 8 units. What is its**approximate circumference? (Use C= π x d and π =3.14) A. 200.96 units B. 100.48 units C. 50.24 units D. 37.68 units Correct Answer is: C 3.14 x 2 x 8 = 50.24 GHSGT Math Review**40) What is the area of this circle?**(A = π x radius²) A. 43.96 B. 153.86 C. 307.72 D. 615.44 Correct Answer is: B 3.14 x 7 x 7 = 153.86 GHSGT Math Review**41) What is the area of this triangle? (A =½bh)**A. 135 B. 108 C. 67.5 D. 54 Correct Answer is: D ½ x 9 x 12 = 54 GHSGT Math Review**42) Area is:**A. the space inside a two- dimensional closed figure B. the distance around the outside of a two- dimensional closed figure C. both A and B D. neither A nor B Correct Answer is: A GHSGT Math Review**43) Identify the triangular prism or prisms.**A. I only B. I and II only C. I and III only D. III only Correct Answer is: A GHSGT Math Review**44) In a regular square pyramid, an edge of the base**measures 10 feet. The height of the pyramid is 6 feet. What is the volume? (V = ⅓ x base area x height) A. 150 cubic feet B. 200 cubic feet C. 250 cubic feet D. 300 cubic feet Correct Answer is: B ⅓ x 10 x 10 x 6 = 200 GHSGT Math Review**45) What is the volume of a square prism in which one side**of the base is 8 meters and the altitude (height) is 8 meters? (V = base area x height) A. 64 B. 192 C. 128 D. 512 Correct Answer is: D Volume = 8 x 8 x 8 Volume = 512 GHSGT Math Review**46) Mrs. Johnson wants to carpet her living room. The**dimensions of the room are 4 yards by 8 yards. How much will it cost if the price of the carpet is $10 per square yard? A. $2,880 B. $960 C. $320 D. $225 Correct Answer is: C Area = 4 x 8 = 32 Cost = $10 x 32 Cost = $320 GHSGT Math Review**47) There are 16 girls and 14 boys in an algebra class.**Which is NOT the ratio of boys to girls? A. 14:16 B. 7:8 C. 8:7 D. 14 / 16 Correct Answer is: C GHSGT Math Review**48) Driving his car, Sean uses approximately 9 gallons**of gasoline each week. If he pays $1.29 a gallon, about how much money should he plan to spend on gasoline each week? A. $18 B. $12 C. $11 D. $10 Correct Answer is: B 9 x $1.29 = $11.61 The closest answer is $12 GHSGT Math Review**49) A rectangular field is fenced on two adjacent sides**by a stone wall. The length of the field is 63 meters. The area of the field is 1323 square meters. How much fencing is needed to enclose the two sides not fenced by the stone walls? A. 42 meters B. 84 meters C. 105 meters D. 126 meters Correct Answer is: B Width = Area ÷ Length Width = 1323 ÷ 63 Width = 21 Fencing needed = 63 + 21 84 GHSGT Math Review

More Related