1 / 17

170 likes | 334 Vues

Motion in Opposite Directions. Objective: Solve word problems involving uniform motion. Uniform Motion. Moving at a speed that is not changing. Distance = Rate x Time. D = RT (dirt) Rate x Time = Distance 50mph x 2hours = 100miles. D/T = R Distance / Time = Rate

Télécharger la présentation
## Motion in Opposite Directions

**An Image/Link below is provided (as is) to download presentation**
Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.
Content is provided to you AS IS for your information and personal use only.
Download presentation by click this link.
While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.
During download, if you can't get a presentation, the file might be deleted by the publisher.

E N D

**Motion in Opposite Directions**Objective: Solve word problems involving uniform motion**Uniform Motion**• Moving at a speed that isnot changing.**Distance = Rate x Time**D = RT (dirt) Rate x Time = Distance 50mph x 2hours = 100miles**D/T = R**Distance / Time = Rate 100miles / 2hours = 50mph**Distance = Rate x Time**D/R = T Distance /Rate = Time 100miles / 50mph = 2hours**Solving Word Problems**• 1. Draw a sketch • 2. Identify Unknowns • 3. Assign Variable • 4. Make a Chart • 5. Write and solve an equation**Equation for Motion in Opposite Directions**Add distance for both objects and setequal to the total distance apart.**Example**• Bike riders Brent and Jane started at noon from points 60 km apart and rode toward each other, meeting at 1:30pm. Brent’s speed was 4km/h greater than Jane’s speed. • Find their speeds.**Start riding at 12pm & meet at 1:30pm**r r+4 60 km**Unknown**Jane and Brent’s speed.**Variables**• Let r = Jane’s rate • Let r + 4 = Brent rate • Make a chart and use the information to label your diagram**Chart**x = r 1.5 1.5r r + 4 1.5 1.5(r + 4)**Equation**• 1.5 ( r + 4) + 1.5r = 60 • r = 18 Jane’s speed • r + 4 = 22 Brent’s speed Brent’s speed was 22km/h and Jane’s speed was 18 km/h**Try This**• At noona private plane left Austin for Los Angeles, 2100km away, flying at 500 km/h. One hour later a jet left Los Angeles for Austin at700km/h. At what time did they pass each other?**700 km**2100 km 500 km**500t + 700(t – 1) = 2100**500t +700t – 700 = 2100 1200t – 700 = 2100 +700 =+700 1200t = 2800 1200t/1200 =2800/1200 T=2 and 400/1200 HRS or 2 and 1/3hrs is 2hrs 20min WHATS THE QUESTION Airplane took 2 hours and 20 min before meeting with Jet that took t – 1 =2hr 20 min – 1 = 1hr and 20 min Time is 12:00 + 2 hr and 20 min . They jet passed the plane at 2:20

More Related