Download
stewardship 2009 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Stewardship 2009 PowerPoint Presentation
Download Presentation
Stewardship 2009

Stewardship 2009

3 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Stewardship 2009

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference April 13-17, 2009 Denver, Colorado

  2. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference April 13-17, 2009 Denver, Colorado Welcome

  3. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference

  4. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference

  5. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference

  6. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference

  7. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference

  8. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Nations Represented

  9. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference The purpose of this conference… Most of you have a job to do involving science, regulation, or resource management. …or something other than having to maintain mapping data.

  10. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference The purpose of this conference… To do your job you need geospatial data that can match the sophistication of your technology. …or even drive that sophistication.

  11. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference The purpose of this conference… The NHD promised to be the data that would match your needs. It would “raise the bar” on mapping technology.

  12. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference The purpose of this conference… That has been very successful. There are hundreds of examples of how the NHD has advanced the science. ..but it’s a moving target.

  13. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference The purpose of this conference… Mapping exists in an age of technology where powerful analysis never before possible is at our fingertips.

  14. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference The limiting factor is not the technology, or the access to technology, but rather, the capability of the underlying data. Geographic Analysis NHD NHD Technology Mapping Data Time

  15. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference So how do we make the mapping data achieve its full potential? We create a good solid framework of base data and then continuously build on that through a community of stewardship.

  16. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Why a community of stewardship? It’s the only way we can access the drive, the knowledge, and the resources to make it happen.

  17. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Our job is to make the community of stewardship fully functional. This conference is the opportunity to bring the community together and ensure that functionality.

  18. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference We will do this for both the WBD and the NHD

  19. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Construction of the new USGS NHD/WBD Building

  20. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Day 1 Morning Tuesday, April 14 7:15 AM Continental Breakfast 8:00 - Welcome, Agenda, and Introductions – Simley – 20 min 8:20 – Keynote Address: “A Vision for The National Map” – DeMulder – 30 min 8:50 – Overview and Future Direction of the Hydrography Product – Simley – 20 min 9:10 - Stewardship Concept – Roth/Simley – 20 min 9:30 – A Vision for WBD Stewardship – Hanson/Wickwire – 20 min 9:50 – Break – 30 min 10:20 – Improving Science with Data Stewardship – Steeves – 20 min 10:40 – Linking Data to the NHD – Lopez/Dewald – 20 min 11:00 - Role of the Hydrography Points of Contact – Kimsey – 20 min 11:20 – Role of the NSDI Liaisons – Fuller – 20 min 11:40 – Role of the Stewards – Olsen (Minnesota) – 20 min 12:00 PM – Lunch – 90 min

  21. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Day 1 Afternoon 1:30 – NHD Issue Paper – User Community Identified Issues – Lopez – 20 min 1:50 – NHD Issue Paper – USGS Improvements – Simley – 15 min 2:05 – NHD Issue Paper – Report Card on the NHD Program – Wickwire - 15 min 2:20 - USGS Maintenance Program C. Nelson – 20 min 2:40 – Datum Program – Anderson – 15 min 2:55 – Break – 30 min 3:25 - Colorado Stewardship Report – Brown/Eaton – 20 min 3:45 - State Steward Panel Discussion I (Moderator – Simley) – 75 min Alabama (Henderson), Arkansas (Hattenhauer), Minnesota (Maeder), Oregon-Washington (Wickwire/Kaiser) 5:00 – Evening Social – Cash bar – Poster Session - Hydrography Jeopardy

  22. Famous Reservoirs Major Confluences Famous Lakes Bays and Estuaries Mountain Hydrography 100 100 100 100 100 200 200 200 200 200 300 300 300 300 300 400 400 400 400 400 500 500 500 500 500

  23. This reservoir north of Dallas is named after the two states it borders

  24. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference

  25. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Day 2 Morning Wednesday, April 15 7:15 AM Continental Breakfast 8:00 – Welcome – 5 min 8:05 - NHD Conflation Tool/Issues in Conflation – Heleine – 20 min 8:25 – Conflation Lessons in Tennessee – H. Nelson/McCartney – 10 min 8:35 – Conflation Lessons in New Jersey – Anderson – 10 min 8:45 – Conflation Lessons in Iowa – Hines – 10 min 8:55 – Twin Cities Stormwater – Maeder – 20 min 9:15 - The Future of NHDPlus – Dewald – 20 min 9:35 – Meeting Multiple Agency Needs with the NHD/WBD – Kaiser - 20 min 9:55 – Break – 30 min 10:25 - Missouri Stewardship Report – Fox/Hines – 20 min 10:45 – State Steward Panel Discussion II (Moderator – Steeves) – 75 min Florida (North), Idaho (Davis), Nebraska (Lear), New York (Lopez), Texas (Pearson) 12:00 – Lunch – 90 min

  26. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Day 2 Afternoon 1:30 – NHD/WBD with Canada – Steeves/ Hanson/Paquette – 20 min 1:50 – NHD/WBD with Mexico – Kimsey/Hanson/Carrasco – 20 min 2:10 - NHD/WBD Geodatabase – Simley/Hanson/Daw – 15 min 2:25 - Current WBD update process – Davenport – 10 min 2:35 – Integration of GNIS into NHD/WBD – Wiese – 20 min 2:55 – Break – 30 min 3:25 - Indiana Stewardship Report – Nail – 20 min 3:45 – State Steward Panel Discussion III (Moderator – Roth) – 75 min Louisiana (Rohli), New Jersey (Coutros), West Virginia (Fedorko), Wisconsin (Schachte) 5:00 – Adjourn 7:00 – Dinner with your Hydrography Point Of Contact

  27. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Day 3 Morning Thursday, April 16 7:15 AM Continental Breakfast 8:00 – Welcome – 5 min 8:05 – NHD Stewardship Page – Smith – 20 min 8:25 – Revision Results in Utah - Clark/Smith - 15 min 8:40 - Stewardship at the U.S. Forest Service – Sanborn – 20 min 9:00 – State Stewardship Work Group (SSWG) Panel – 60 min WBD Issue Paper - Hanson NHD/WBD Stewardship Roles and Responsibilities – Wickwire NRCS Roles (Field Service Centers, State WBD Stewards, National) – Nechero Using High Resolution for WBD improvement - Nechero Hydrologic Unit Names - Fritz 7th and 8th level - Davis NHD/WBD Spatial Integration - Anderson Coastal Pilot - Hanson 10:00 – Break – 30 min

  28. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Day 3 Morning 10:30 – WBD Stewardship Panel Discussion (Moderator – Hanson) – 50 min NRCS-Maine (Voyer), USGS-South Dakota (Thompson), State Department of Health-North Dakota (Fritz), USBR-California (Peltz-Lewis), State Division of Conservation and Recreation-Virginia (Huber) 11:20 – NHDGeoEdit Tool – H. Nelson – 25 min 11:45 – Update Process - McCartney – 15 min 12:00 – Lunch – 90 min

  29. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Day 3 Afternoon 1:30 - New Documentation – Roth –15 min 1:45 – Grants/Funding – Fuller/Dewald/Caffrey – 15 min 2:00 – User Caucus – Moderator - Hattenhauer - 60 min 2:00 – Point Of Contact Meeting - Simley – 60 min 3:00 – Break – 30 min 3:30 – Feedback to the Hydrography Program from the Caucus – 30 min 4:00 – Audience Questions to USGS Panel of Program Managers – 60 min 5:00 - Adjourn

  30. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Post Conference Workshops Friday, April 17 8:00 AM–11:30 AM - Conference Workshops – Denver Federal Center, Building 53, National Training Center 8:00 AM - Tips on using NHDGeoEdit (Hands On – 3.5 hrs) Denver Federal Center, Building 810 8:00 AM - NHDPlus Developments and Applications (3.5 hrs) 8:00 AM - Hydro Event Management Tool for Linking Data (2 hrs) 10:00 AM - Minnesota Exchange Process for Improved Data Handling (1.5 hrs) 8:00 AM - National Hydrography Dataset Overview (2 hrs) 10:00 AM - Watershed Boundary Dataset Overview (1.5 hrs)

  31. Stewardship 2009 NHD/WBD Stewardship Conference Have a great conference!