Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
P LYAV LASZT S- ISKOLAV LASZT S PowerPoint Presentation
Download Presentation
P LYAV LASZT S- ISKOLAV LASZT S

P LYAV LASZT S- ISKOLAV LASZT S

243 Views Download Presentation
Download Presentation

P LYAV LASZT S- ISKOLAV LASZT S

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. PLYAVLASZTS- ISKOLAVLASZTS Tovbbtanulsi tjkoztat

  2. Elrhetosgek Fejr Megyei nkormnyzat Tanulsi Kpessgeket Vizsgl Szakrtoi s Rehabilitcis Bizottsga s Egysges Pedaggiai Szakszolglata igazgat: Vmos va 8000 Szkesfehrvr, Mtys kirly krt. 13.

  3. Plyavlasztsi Tancsad Gedo gnes- pszicholgus Nagy Lszln- pedaggus Vasas Lszln- ltalnos intzmnyegysgvezeto- helyettes

  4. Plyavlasztsi Tancsad Elrhetosgek: Tel.: 06 (22) 500- 011 Fax: 06 (22) 500-010 E-mail: fejerpalya@fejergyp.axelero.net

  5. Plyavlasztssal kapcsolatos szolgltatsaink Pedaggiai tancsads: Azoknak a tanulknak, s szleiknek, akik az iskolatpusokrl, szakmkrl, szakmacsoportokrl, a tovbbtanuls feltteleirol, kvetelmnyeirol szlesebb kru tjkoztatst szeretnnek kapni.

  6. Plyavlasztssal kapcsolatos szolgltatsaink Pszicholgiai tancsads: Azoknak a tanulknak s szleiknek, akik bizonytalanok kpessgeikben, gy rzik, hogy a befektetett energia nem trl meg, nincs sszhangban az elvgzett munka s a tanulmnyi eredmny.

  7. Plyavlasztssal kapcsolatos szolgltatsaink Egszsggyi tancsads: Orvosi s pedaggiai tancsads keretben az egszsggyi problmkkal kzdo tanulk kapnak segtsget plyavlasztsukhoz.

  8. Trvnyi elorsok A kzpiskolai beiskolzs rendjt a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 17., valamint a 8. szm mellklete 16/2008.(IV. 30.) OKM rendelet 3. szm mellklete 17/2008.(V. 9.) rendelet tartalmazza.

  9. Iskolatpusok Tovbbtanuls cljbl az albbi iskolatpusokba lehet jelentkezni Gimnzium: 4.; 6.; 8. osztly elvgzse utn Szakkzpiskola, szakiskola: 8. osztly befejezse utn Specilis szakiskola: 8. osztlyt vgzett SNI tanulk rszre

  10. Gimnziumok A gimnziumban ltalnos muveltsget megalapoz, valamint rettsgi vizsgra s felsofok iskolai tanulmnyok megkezdsre felkszto nevels, oktats folyik. Lehet: 4 vfolyamos (9-12. osztly) 5 vfolyamos (nyelvi elokszto, vagy kt tantsi nyelvu; 9-13. osztly) 6 vfolyamos (7-12. osztly) 8 vfolyamos (5-12. osztly)

  11. Gimnziumok Az ltalnos kpzs mellett emelt raszmban tanthatnak klnbzo tantrgyakat, gy lehet a gimnziumi osztly nyelvi, humn, rel, nek-zene, termszetismeret stb. irnyultsg is.

  12. Szakkzpiskola A szakkzpiskolknak ltalnos muveltsget megalapoz, rettsgire, felsofok tanulmnyokra, vagy OKJ szerinti szakkpestsre trtno felkszts folyik, melyre a felksztsi ido az egyes szakkpestsben eltrhet egymstl.

  13. Szakiskola A szakiskolkban ltalnos muveltsg megalapozsa, a szakkpzsbe val felkszts trtnik a 9-10. vfolyamon. A szakkpzsi vfolyamokon val elmleti s gyakorlati felkszts idotartama az egyes terleteken eltrhet egymstl. ltalban 2+2, vagy 2+3 vfolyam.

  14. Specilis szakiskola A sajtos nevelsi ignyu tanulkat kszti fel a szakmai vizsgra, az letkezdshez, munkba llshoz szksges ismereteket oktat.

  15. Szakterletek, szakmacsoportok Jelenleg llamilag elismert 400 szakkpestst 4 szakterletbe, 21 szakmacsoportba sorolhatk. A szakkpestsek megszerzsnek mintegy felhez (gimnziumi, szakkzpiskolai) vgzettsg, illetve rettsgi bizonytvny szksges. Rszletes informci a szakmacsoportokrl: www.okj2006.hu/szakmacsoport_index.html

  16. Humn szakterlet Egszsggy Szocilis szolgltatsok Oktats Muvszet, kzmuvelods, kommunikci Egyb szolgltatsok

  17. Muszaki szakterlet Gpszet Elektrotechnika- elektronika Informatika Vegyipar ptszet Knnyuipar Faipar

  18. Muszaki szakterlet Nyomdaipar Kzlekeds Krnyezetvdelem- vzgazdlkods

  19. Gazdasgi szolgltatsi szakterlet Kzgazdasg gyvitel Kereskedelem- marketing, zleti adminisztrci Vendglts, idegenforgalom

  20. Agrr szakterlet Mezogazdasg lelmiszeripar

  21. Felvteli krelemrol val dnts 6; 8 vfolyamos gimnziumokban Tanulmnyi eredmny alapjn, vagy Tanulmnyi eredmny s a kzpontilag kiadott egysges kompetenciaalap feladatlapok eredmnye alapjn.

  22. Felvteli krelemrol val dnts 9. vfolyamra (4; 5 vfolyamos gimnzium, szakkzpiskola, szakiskola) Tanulmnyi eredmny, vagy Tanulmnyi eredmny s a kzpontilag kiadott egysges kompetenciaalap feladatlapok, vagy Tanulmnyi eredmny, a kzpontilag kiadott egysges kompetenciaalap feladatlapok s szbeli meghallgats eredmnye alapjn.

  23. Tanulmnyi eredmny Tanulmnyi eredmnyek alatt a felvtelizo tanul ltalnos iskolai tanulmnyait igazol bizonytvnyt, az abban tallhat minostst kell rteni. (Nem szmthat be, csak megegyezo pontszmoknl- amennyiben errol a kzpiskola elozetesen tjkoztat- a tanulmnyi versenyek eredmnyei, nyelvvizsga, sportteljestmny amennyiben ez elvlaszthat a tanul tanulmnyait dokumentl bizonytvnyban tallhat minoststol.)

  24. A kzponti rsbeli vizsga feladatlapjai Kln kszlnek magyar nyelvi s matematika kompetenciaterleten 8 vfolyamos gimnziumba 6 vfolyamos gimnziumba ltalnos tanterv alapjn foly felksztst nyjt kzpfok iskola 9. vfolyamra Tehetsggondoz iskola 9. vfolyamra

  25. rsbeli felvteli A kzpiskola csak akkor ktheti rsbeli felvtelihez a krelem elbrlst, ha ehhez a fenntart hozzjrult, tovbb az adott terleten a jelentkezok magas szma ezt indokolja. (Elozo 3 v tlagban a jelentkezok szma legalbb msflszerese volt a felvehetok ltszmnak.)

  26. rsbeli felvtelire val jelentkezs A tanulknak 2008. december 10-ig kell az Oktatsi Hivatal honlapjrl letltheto TANULI JELENTKEZSI LAP a 9. vfolyamra trtno beiskolzshoz kzpontilag kiadott egysges, kompetenciaalap feladatlapokkal megszervezett RSBELI FELVTELI VIZSGRA

  27. rsbeli felvtelire val jelentkezs Ez a Jelentkezsi lap csak az rsbeli vizsgra vonatkozik! A Jelentkezsi lapot abba a kzpfok iskolba kell benyjtani, ahol a tanul a felvtelit meg kvnja rni, ez fggetlen attl, hogy a ksobbiekben a felvteli eljrs keretben hova nyjtja be a jelentkezsi lapjt. Az rsbelit szervezo kzpfok iskolk jegyzkt az OH 2008. november 21-ig kzzteszi honlapjn.

  28. rsbeli felvtelire val jelentkezs A tanulnak figyelembe kell vennie, hogy az a kzpfok oktatsi intzmny, amelybe a ksobbiekben jelentkezni kvn, kr- e rsbeli felvteli vizsgt, ha igen milyen terleteken. (lsd Plyavlasztsi tmutat 2009 kiadvny, vagy az iskolk honlapja)

  29. Az rsbeli vizsga Idopontja 9. vfolyamra trtno beiskolzs esetn: 2009. janur 24. 10 ra Ptl felvteli vizsga: 2009. janur 29. 14 ra (csak indokolt esetben!) A tehetsggondoz, valamint a 6 s 8 vfolyam rsbeli vizsgaidopontjai ettol eltrnek!!

  30. Az rsbeli vizsga A felvteli vizsgn a dikoknak mind a matematika, mind az anyanyelvi felvteli vizsgn a 10 feladatbl ll feladatsor megoldsra 45-45 perc ll rendelkezsre, mely kztt 15 perc sznetet kell tartani. Az elozo vek rsbeli feladatlapjai megtallhatk: www.okm.gov.hu /oktatsi hivatal/kzoktats/kzpfok beiskolzs

  31. rsbeli vizsga Sajtos nevelsi ignyu, illetve tanulsi, magatartsi nehzsgekkel kzdo tanul esetben szksges a specilis krlmnyek, ill. eszkzk ignylsre vonatkoz szloi krvnynek, valamint a szakrtoi s rehabilitcis bizottsgnak, vagy a nevelsi tancsad szakrtoi vlemnynek csatolsa a jelentkezsi laphoz.

  32. rsbeli vizsga Fontos, hogy a tanul vigyen magval szemlyazonostsra alkalmas igazolvnyt (dikigazolvny, vagy szemlyi igazolvny) A felvteli sorn krzon s vonalzn kvl semmifle segdeszkz nem hasznlhat. A feladatlapokat tollal kell kitlteni. Vizsgaismtlsre nincs md.

  33. A feladatlapok rtkelse Minden tanulnak az rsbeli felvteli vizsgn elrt pontszmt valamennyi vizsgt elor intzmnynek el kell fogadnia, az egysges rtkelst a a kzpiskolnak biztostania kell a kzponti javtkulcs alapjn. Az elrt eredmnyt ms intzmny nem mdosthatja.

  34. A kirtkelt feladatlapok megtekintse A vizsgz s szloje a kirtkelt feladatlapjait a megtekintheti az iskola kpviselojnek jelenltben. A megtekintshez az rsbeli vizsgt kveto 8 napon bell egy munkanapot kell biztostani. A feladatlaprl msolat ksztheto. A javtkulcstl eltro rtkels esetn rsban kell szrevtelt tenni, amelyet a szlo a megtekintst kveto elso munkanap vgig (16 ra) adhat le az iskolban.

  35. Az rsbeli eredmny kzzttele Az rsbeli vizsga eredmnyrol a vizsgt szervezo kzpfok iskola 2009. februr 12-ig kzvetlenl tjkoztatja a vizsgzkat. Hitelestett rtkelo lapot minden tanulnak tadja. A tanul ennek ismeretben nyjtja be jelentkezsi lapjt s adatlapjt, s vesz rszt az ltalnos felvteli eljrsban.

  36. Szbeli felvteli Amennyiben a kzpfok oktatsi intzmny kr szbeli felvteli vizsgt, annak rszleteirol a kzpiskolk honlapjn, nylt napokon, Plyavlasztsi tmutat 2009 kiadvnyban kaphatnak rszletesebb tjkoztatst. 2009. 02. 23.-03. 13. kztt

  37. Egyb felvteli Muvszeti vagy testkulturlis tanulmnyi terleteken tovbbi kszsgek, kpessgek megltt vizsglhatja. Szakkpzo vfolyamokra, amennyiben szksges plyaalkalmassgi, szakmai alkalmassgi, egszsggyi kvetelmnyeknek val megfelels. (Ez rsbeli vizsgztats nem lehet.)

  38. A felvteli eljrs menete, hatridok 2008. december 10. tanulk jelentkezse a kzponti rsbelikre, kzvetlenl a vizsgt szervezo intzmnybe. 2009. janur 24. 10 ra kzponti rsbeli 2009. janur 29. 14 ra ptl rsbeli 2009. februr 12.rsbeli eredmnyirol rtests

  39. A felvteli eljrs menete, hatridok 2009. februr 23.- mrcius 13. szbeli felvteli. 2009. prilis 27. a kzpiskolk megkldik a felvtelrol vagy elutastsrl szl rtestst a jelentkezoknek s az ltalnos iskolknak.

  40. EREDMNYES FELVTELIT KVNOK! KSZNM FIGYELMKET