Biljne i životinjske vrste na umjetnom jezeru Bajer - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Biljne i životinjske vrste na umjetnom jezeru Bajer PowerPoint Presentation
Download Presentation
Biljne i životinjske vrste na umjetnom jezeru Bajer

play fullscreen
1 / 11
Biljne i životinjske vrste na umjetnom jezeru Bajer
148 Views
Download Presentation
jersey
Download Presentation

Biljne i životinjske vrste na umjetnom jezeru Bajer

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Osnovna škola Bartola KašićaVinkovciComenius 2012-2014WET, Water Europe’s Treasure Biljne i životinjske vrste na umjetnom jezeru Bajer Rujan 2013.Učenici 7. razreda i učiteljica Ksenija Nanaši

  2. Učenici 7.a razreda istražili su raznolikost biljaka i životinja,čistoću vode i okoliša te napore koje čine članovi Š.R.U. Bajer u očuvanju prirode.

  3. Š.R.U. Bajer bavi se poribljavanjem,uzgojem,lovom ribe i zaštitom vode,biljnog i životinjskog svijeta u jezeru i oko njega. Uz športski ribolov ribiči su izgradili ribolovnu stazu oko jezera,ribolovni dom sa pratećim sadržajima,posadili drveće,redovito kose travu i skupljaju otpad. Strogo je zabranjeno kupanje i onečišćavanje okoliša.

  4. Voda je toliko čista da je u plićaku potpuno prozirna a u daljini poprima prekrasnu plavu boju. Sara,Helena,Suzana,Marko i Ante dobili su želju da se okupaju,ali jedinu zabavu pronašli su na dječjem igralištu iznad Bajera na kojem su sprave,klupe,koševi na pokošenoj travi a hlad pružaju nježne breze.

  5. Ribiči su učinili sve da omoguće sve potrebne uvjete (temperatura vode,vodostaj i sl.) u prirodnom mrjestilištu u kojem u drugoj polovini svibnja počinje mrijest šarana.

  6. Osim šarana Bajer je bogat štukom,somom,deverikom,smuđem,babuškom i drugom sitnom ribom. U sklopu poribljavanja do svibnja je ubačeno 500 kg šarana i amura i oko 1000 kg bijele ribe a do kraja godine planirano je ubaciti još toliko.

  7. Ovo je som kapitalac od 12 kg upecan ove godine. Pa ipak ribičima nije dozvoljeno odnijeti sav ulov,u toku dana smiju uzeti samo jednu ribu i to pazeći na njezinu veličinu. Šaran mora biti teži od 1.5 kg a ne više od 5 kg. Ribolov je dozvoljen do prvog sumraka iako se organiziraju i povremeni noćni kao i natjecanja ribiča.

  8. Š.R.U. Bajer broji 100 članova seniora koji su baza udruge i 50 članova kadeta. Svi oni veoma vole prirodu, paze na njezinu zaštitu a uključivanje djece im je jako važno. Stariji ribiči poučavaju djecu a nama su dozvolili kontakt su ulovom i mamcima.

  9. Čistoća vode omogućuje život različitim biljnim vrstama a nama su u svibnju bili najljepši lokvanji i perunike. Tu su još lopoči,trska,rogoz i različite vrste drveća i grmova. Pored pataka,liski na površinu često slijeću riječni galebovi,rode a u zimskom periodu i labudovi.

  10. Nije nam se dalo napuštati ovo ljepotu ali morali smo naš istraživački izlet privesti kraju a učiteljica Ksenija nam je obećala da će nas opet dovesti na Bajer.