Download
digging up the past ancient egyptian civilization n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Digging Up the Past Ancient Egyptian Civilization PowerPoint Presentation
Download Presentation
Digging Up the Past Ancient Egyptian Civilization

Digging Up the Past Ancient Egyptian Civilization

698 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Digging Up the Past Ancient Egyptian Civilization

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. A Homemade PowerPoint Game Trelisa R. Glazatov Wayne State University Digging Up the PastAncient Egyptian Civilization Photo retrieved from: http://tlc.ousd.k12.ca.us/~gsonobe/index_ethnic-roots http://www.neferchichi.com/

  2. Colton is a historian who loves finding relationships between the past and the present.  He has traveled the world studying and writing about people and events of the past.  On his first visit, several years ago, he did not have many of the tools and skills he needed to research and organize information.  So, he came back to the States empty handed.  For his next exploration, Colton is traveling back to Egypt to research the ancient Egyptian civilizations, including the Nile Valley, the Old Kingdom, the Egyptian Empire, and the Kush Civilization.  This will be his second trip to Egypt.  This time around, he is taking with him his best buddy Sandy, an archeologist, as well as other tools he will need, such as maps, a camera, and several reference books so he can better understand the people and places he is about to explore.  If Colton can accurately find, analyze, and interpret relics from this past civilization, he can present his findings to the Museum of History for display. As a young historian, this is Colton’s chance to earn a reputation as a true researcher and scholar. Be the first to gather the Egyptian relics, and earn a prominent display at the Museum. Digging up the past – Colton’s Story Home

  3. Number of Players: 1 - 3 The goal of the game is complete your puzzle first so that you can present your findings to the Museum of History. You must earn your “relic” puzzle pieces along your journey. Make sure to keep up with your pieces. Each player decides which ancient Egypt civilization they want to explore first. After selecting a civilization, the player will decide which part of the culture they will like to answer a question to. Click on your answer to the question. If you answer a question correctly, you earn a piece of your puzzle. Use the Historian Notebook to keep track of who answered which question correctly. After you attempt a question, your turn is over. Click on the continue button. You cannot explore the same part of the civilization’s culture twice in a row. You must explore every cultural part of the civilization before you move to the next civilization in your exploration. You must answer at least 1 question correctly in each cultural part for each civilization. If you answer a Wild Card question correctly you earn 2 “relic” puzzle pieces! You win if you are the first person to complete your puzzle or the one with the most puzzle pieces when the teacher says that time is up. Game Directions Home Play the Game!

  4. Historian’s Notepad: Print out slide 9 to keep track of which questions players have answered correctly. Puzzle Pieces: Print out slides 10-12. Cut puzzle into 20 pieces. Game Preparation Home Page

  5. Audience • Jr. High School students, Grades 5-7 • Subject Area Objectives (based on California standards) • 6.2 Students analyze the geographic, political, economic, religious, and social structures of the early civilizations of Mesopotamia, Egypt, and Kush. • Locate and describe the major river systems and discuss the physical settings that supported permanent settlement and early civilizations. • Trace the development of agricultural techniques that permitted the production of economic surplus and the emergence of cities as centers of culture and power. • Understand the relationship between religion and the social and political order in Mesopotamia and Egypt. • Discuss the main features of Egyptian art and architecture. • Describe the role of Egyptian trade in the eastern Mediterranean and Nile valley. • Understand the significance of Queen Hatshepsut and Ramses the Great. • Identify the location of the Kush civilization and describe its political, commercial, and cultural relations with Egypt. • Trace the evolution of language and its written forms. Educational Objectives Home

  6. All teachers and students at non-profit schools can use, revise, or adapt this game at will at no cost on the condition that all prior designers are cited. Originally designed by Trelisa Glazatov, Wayne State University, October 2007, Titled: “Digging Up the Past.” Credits Homemade PowerPoint Games Home

  7. http://tlc.ousd.k12.ca.us/~gsonobe/index_ethnic-roots http://www.neferchichi.com/ http://www.geocities.com/sseagraves/egyptianartifacts.htm http://www2.sptimes.com/Egypt/Artifacts/Default.html http://homepage.powerup.com.au/~ancient/saqqara.htm http://interoz.com/egypt/sphinx.htm http://www.touregypt.net/featurestories/lifeinegypt.htm http://www.hartransom.org/Hart_Ransom/7_wonders/7wonders_esteban2/pyramids_of_giza_pictures.htm http://www.historywiz.com/bast.htm http://news.nationalgeographic.com/news/2004/04/0416_040416_pyramidsongs.html http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Sudan_n3.jpg http://homepages.ius.edu/ERSTUMLE/photos.html http://www.ancientegypt.co.uk/geography/explore/arch.html Discovering Our Past; Ancient Civilization McGraw-Hill/Glencoe California Series 2006 Resources Homemade PowerPoint Games Home Page

  8. Copyright 2007 Eyes and Ears Productions, LLC Permission to copy this game at no cost is granted to all teachers and students of non-profit schools. Permission is also granted to all teachers and students of non-profit schools to make revisions to this game for their own purposes, on the condition that this copyright page and the credits page remain part of the game. Teachers and students who adapt the game should add their names and affiliations to the credits page without deleting any names already there. Copyright Home Page

  9. Historian’s notebook

  10. What part of Ancient Egypt would you like to explore first? Time to play Digging Up the Past! Kush Old Kingdom Egyptian Empire Nile Valley Home Page Game Directions

  11. The Egyptian civilization began in the fertile Nile River Valley. Contributions The Nile Valley The People Events Geography Artifacts

  12. Let’s Start Digging! Pick a Question! The Nile Valley Question 1 Geography Question 2 Question 3

  13. The Nile Valley - Geography Why were the cities located along the Nile River? A. It was a great and fertile place to farm. B. It was the only place to live. C. It was a great place to swim. D. The pharaohs ordered it. Correct! Good Job! Sorry, That’s not the Correct Answer. Click to Continue Photo retrieved from: http://www.ancientegypt.co.uk/geography/explore/arch.html

  14. The Nile Valley - Geography Click on the map the location of Egypt. D B Correct! Good Job! A C Sorry, that’s not Egypt! Click to Continue

  15. “You create the grain, you bring forth the barley, assuring perpetuity (survival) to the temples. If you cease your toil and your work, then all that exists is in anguish”…. In this Egyptian Hymn written around 2100 B.C. Who is the “You” referring to? The Nile Valley – Geography A. The Pharaoh Correct! Good Job! You earned 2 relics puzzle pieces! Sorry, That’s not the Correct Answer. B. The Priests C. The Nile River Wild Card! D. The Sahara Desert E. The Red Sea Click to Continue

  16. Let’s Start Digging! Pick a Question! The Nile Valley Question 1 artifacts Question 2 Question 3

  17. The Nile Valley - Artifacts Great! You discovered an artifact from Ancient Egypt. Can you tell what the item is? A. Mummified dog B. A rhythm musical instrument C. A flower pot D. Jar used to store the mummified organs E. Makeup holder Sorry, That’s not the Correct Answer. Correct! Good Job! Click to Continue Photo retrieved from: http://www.geocities.com/sseagraves/egyptianartifacts.htm

  18. The Nile Valley - Artifacts Great! You discovered an artifact from Ancient Egypt. Can you tell what the item is? A. An Egyptian oil lamp B. A rhythm musical instrument C. A toy doll D. Jewelry E. Makeup holder Sorry, That’s not the Correct Answer. Correct! Good Job! Click to Continue Photo retrieved from: http://www.geocities.com/sseagraves/egyptianartifacts.htm

  19. The Nile Valley - Artifacts Great! You discovered an artifact from Ancient Egypt. What part of daily life is portrayed in this relief? A. Military B. Religious C. Schooling D. Food gathering E. Wedding party Sorry, That’s not the Correct Answer. Correct! Good Job! Click to Continue Photo retrieved from; http://homepage.powerup.com.au/~ancient/saqqara.htm

  20. Let’s Start Digging! Pick a Question! The Nile Valley Question 1 people Question 2 Question 3

  21. The Nile Valley – The People The Egyptian society was divided into social groups based on wealth and power. You are an artisan who produces jewelry and pottery. Where on the social pyramid would you be? A Correct! Good Job! B Sorry, That’s not the Correct Answer. C D E Click to Continue

  22. The Nile Valley – the people What is true about the family life in ancient Egypt? A. Egyptian children went to school. B. Mothers were head of the household. C. Women could own property. D. Fathers taught sons and daughters how to take care of the family. Correct! Good Job! Sorry, That’s not the Correct Answer. Click to Continue Photo retrieved from: http://www.touregypt.net/featurestories/lifeinegypt.htm

  23. The Nile Valley – The People Below is a chart of the governments for Mesopotamia and Egypt. Based on what you know about the U.S. government structure, Which civilization is most like the current U.S. government structure of mayors, governors, and the President? Wild Card! Mesopotamia Egypt Correct! Good Job! You earned 2 relic puzzle pieces! Sorry, That’s not the Correct Answer. Click to Continue

  24. Let’s Start Digging! Pick a Question! The Nile Valley Question 1 events Question 2 Question 3

  25. The Nile Valley – Events When did Narmer unite Egypt? Sorry, That’s not the correct date. c. 5000 B.C. c. 4000 B.C. c. 3100 B.C. Correct! Good Job! Click to Continue

  26. The Nile Valley – Events When did agriculture begin along the Nile River? Sorry, That’s not the correct date. c. 5000 B.C. c. 4000 B.C. c. 3100 B.C. Correct! Good Job! Click to Continue

  27. The Nile Valley – Events When was Egypt made up of two kingdoms? Sorry, That’s not the correct date. c. 5000 B.C. c. 4000 B.C. c. 3100 B.C. Correct! Good Job! Click to Continue

  28. Let’s Start Digging! Pick a Question! The Nile Valley Question 1 contribution Question 2 Question 3

  29. The Nile Valley – Contributions Phrase: Using the chart to the left, Decipher the phrase at the top of the page? A. His dog is red. B. The man is tall. C. Her name is Ann. D. History is fun. Correct! Good Job! Sorry, That’s not the Correct Answer. E. His story is finished. Click to Continue Photo retrieved from: http://www.neferchichi.com/

  30. The Nile Valley – Contributions First you would dig basins, then you would dig canals from the basin to the fields. What type of technology is described here? Sorry, That’s not the Correct Answer. A. Papyrus making B. Shadoof Correct! Good Job! C. Irrigation D. Pyramid making Click to Continue

  31. The Nile Valley – Contributions Egyptians used papyrus, a reed plant that grew along the Nile. What was not made out of papyrus? A. Houses Sorry, That’s not the Correct Answer. B. Baskets C. Sandals Correct! Good Job! D. Rafts E. Paper Click to Continue

  32. During the Old Kingdom, Egyptians built cities, expanded trades and established a strong government Contributions The old kingdom The People Events Geography Artifacts

  33. Let’s Start Digging! Pick a Question! The old kingdom Question 1 Geography Question 2 Question 3

  34. The old kingdom - Geography Giza is located on what side of the Nile? A. West Bank. B. North Bank C. South Bank D. East Bank Correct! Good Job! Sorry, That’s not the Correct Answer. Click to Continue Photo retrieved from: http://tlc.ousd.k12.ca.us/~gsonobe/index_ethnic-roots

  35. The old kingdom - Geography The Nile River delta empties into what body of water? A. Red Sea. B. Pacific Ocean C. Mediterranean Sea D. Black Sea Correct! Good Job! Sorry, That’s not the Correct Answer. Click to Continue Photo retrieved from: http://tlc.ousd.k12.ca.us/~gsonobe/index_ethnic-roots

  36. The old kingdom - Geography What natural barriers protected Egypt from invasion? A. Western Desert B. Eastern Desert C. Cataracts in the Nile D. Delta Marshes E. All of the above Correct! Good Job! Sorry, That’s not the Correct Answer. Click to Continue Photo retrieved from: http://tlc.ousd.k12.ca.us/~gsonobe/index_ethnic-roots

  37. Let’s Start Digging! Pick a Question! The old kingdom Question 1 artifacts Question 2 Question 3

  38. The old kingdom - Artifacts Which is not a reason why the Great pyramids are considered one of the seven wonders of the world? A. It was built without using animals. B. It was built in the desert. C. It was built without using the wheel. D. It was built without special tools. Sorry, That’s not the Correct Answer. Correct! Good Job! Click to Continue Photo retrieved from: http://www.hartransom.org/Hart_Ransom/7_wonders/7wonders_esteban2/pyramids_of_giza_pictures.htm

  39. The old kingdom - Artifacts Great! You located the Great Sphinx. What was the role of the Great Sphinx? A. To guard the pharaoh’s tomb. B. It was built to please the Gods. C. To guard the Egyptian kingdom. D. The Sphinx played no special role. Sorry, That’s not the Correct Answer. Correct! Good Job! Click to Continue Photo retrieved from: http://interoz.com/egypt/sphinx.htm

  40. The old kingdom - Artifacts Great! You discovered an artifact from Ancient Egypt. Can you tell what the item is? A. An Egyptian oil lamp B. A rhythm musical instrument C. A toy doll D. Jewelry E. An Egyptian game called Senet. Sorry, That’s not the Correct Answer. Correct! Good Job! Click to Continue Photo retrieved from: http://www.geocities.com/sseagraves/egyptianartifacts.htm

  41. Let’s Start Digging! Pick a Question! The old kingdom Question 1 people Question 2 Question 3

  42. The old kingdom – The People How did the Egyptians’ religious beliefs contrast to those of the Mesopotamians? A. Mesopotamians left gifts for the dead and the Egyptians did not leave gifts. B. Egyptians believed in many gods and the Mesopotamians believed in one God. C. Priests were more powerful than pharaohs in Egypt and less powerful in Mesopotamia. D. Mesopotamians imagined a gloomy afterlife and Egyptians imagined a place peace and plenty. Sorry, That’s not the Correct Answer. Correct! Good Job! Click to Continue

  43. The old kingdom – The People Read part of this Egyptian story: “Wash the linen, weed the garden…” Rhodopis began again, when suddenly a shadow fell on the water, Rhodopis jumped up. A great falcon, the symbol of the god Horus circled the sky with wings spread so wide that they blotted the sun. “Greetings to you Proud Horus”, Rhodopis murmured. She bowed her head and felt a rush of air on the back of her neck. Why did Rhodopis pay respect by bowing her head? Wild Card! A. There was no reason why she bowed her head. B. She though the pharaoh was on his way to see her. C. She did not want the falcon to hit her in the head. D. She believed Egyptian gods controlled nature and human fate. Correct! Good Job! You earned 2 relic puzzle pieces! Sorry, That’s not the Correct Answer. Click to Continue

  44. The old kingdom – The People The god Horus, was the God of the Pharaoh. He has the form of a falcon headed man wearing a double crown. What is the meaning of the double crown? A. To symbolize the unity of lower and upper Egypt. B. To symbolize the wealth of the Pharaoh. C. To symbolize the power of the Pharaoh. D. To symbolize Egypt’s superiority over other civilizations. Correct! Good Job! Sorry, That’s not the Correct Answer. Click to Continue Photo retrieved from: http://www.neferchichi.com/

  45. Let’s Start Digging! Pick a Question! The old kingdom Question 1 events Question 2 Question 3

  46. The old kingdom – Events When did the Old Kingdom decline? Sorry, That’s not the Correct Answer. c. 2600 B.C. c. 2540 B.C. c. 2300 B.C. Correct! Good Job! Click to Continue

  47. The old kingdom – Events When did the Old Kingdom period begin? Sorry, That’s not the Correct Answer. c. 2600 B.C. c. 2540 B.C. c. 2300 B.C. Correct! Good Job! Click to Continue