Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
The Pharynx PowerPoint Presentation
Download Presentation
The Pharynx

The Pharynx

571 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

The Pharynx

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. The Pharynx

  2. The nasopharynx takes its sensory nerve supply from 1- trigeminal nerve 2- glossopharyngeal nerve 3- vagus nerve 4- non of the above Answer : 1

  3. The oropharynx takes its sensory nerve supply from 1- trigeminal nerve 2- glossopharyngeal nerve 3- vagus nerve 4- non of the above Answer : 2

  4. The hypopharynx takes its sensory nerve supply from 1- trigeminal nerve 2- glossopharyngeal nerve 3- vagus nerve 4- non of the above Answer : 3

  5. The Eustachian tube 1- opens in the lateral wall of the oropharynx 2- is opened by the levator palati muscle 3- wider in the adult than in infants 4- non of the above 5- all of the above Answer : 4

  6. The part of the pharynx that lies in front of the 3rd to 6th cervical vertebra is 1- oropharynx 2- nasopharynx 3- hypopharynx 4- the whole pharynx Answer : 3

  7. The part of the pharynx that lies in front of the 2nd and 3rd cervical vertebra is 1- oropharynx 2- nasopharynx 3- hypopharynx 4- laryngopharynx Answer : 1

  8. The voluntary stage of swallowing is 1- the oral phase 2- the pharyngeal phase 3- the esophageal phase 4- both 1 and 2 Answer : 1

  9. Snoring is defined as 1- difficult noisy breathing due to partial obstruction of the larynx,trachea or bronchi 2-noisy breathing during sleep due to vibration of the hypotonic dynamic walls of the pharynx 3- both 1 and 2 are right 4- both 1 and 2 are wrong Answer : 2

  10. Dysphagia means 1- painful swallowing 2-difficult swallowing 3- sensation of the act of swallowing 4- all of the above Answer : 4

  11. A swelling may be felt in the neck which may gurgle on palpation, a sign known as 1-Boyce's sign. 2-Moure’s sign 3-Greisinger’s sign 4-kernig sign Answer : 1

  12. A middle aged female with gradually progressive dysphagia, koilonychia, hypochromic anaemia and glazed tongue is suffering from 1- Plummer Vinson syndrome 2- hypopharyngeal carcinoma 3- oesophageal carcinoma 4- achalasia Answer : 1

  13. The most common cause for pharyngeal and oral ulceration is 1- Behcet disease 2- aphthous ulcers 3- tuberculous ulcers 4- syphilitic ulcer Answer : 2

  14. In a teenager male with recurrent severe left epistaxis , pallor and conductive deafness of the left ear, you should suspect 1- antrochoanal polyp 2- inverted papilloma 3- nasopharyngeal angiofibroma 4- septal hemangioma Answer : 3

  15. The best investigation to confirm the diagnosis of nasopharyngeal angiofibroma is 1- biosy 2-CT scan 3-carotid angiography 4- non of the above Answer : 3

  16. Trotter’s triad consists of all of the following except 1-unilateral conductive hearing loss 2-ipsilateral earache and facial pain 3- ipsilateral proptosis 4- ipsilateral immobilization of the soft palate Answer : 3

  17. The commonest site of origin of nasopharyngeal carcinoma is 1-roof 2- the fossa of Rosenmuller 3-superior surface of the soft palate 4- Eustachian tube orifice Answer : 2

  18. In a child aging 3 years with Mouth breathing, hyponasality and Snoring of long duration, you suspect 1- bilateral choanal atresia 2- adenoid 3- acute rhinitis 4- non of the above Answer :2

  19. The commonest cause of obstructive sleep apnea in adult is 1- allergic rhinitis 2-allergic nasal polypi 3-marked obesity 4-elongated uvula Answer : 3

  20. The commonest cause of obstructive sleep apnea in children is 1- bilateral choanal atresia 2- allergic nasal polypi 3- marked obesity 4- Adenoid Answer : 4

  21. A 4 years old child presented by his mother complaining of lack of attention, mouth breathing and hyponasality 1- secretory otitis media is suspected 2- adenoid is suspested 3-both 1 and 2 4- non of the above Answer : 3

  22. In diphtheria, the antitoxic serum is given 1- to neutralize the circulating exotoxin 2- to neutralize the fixed exotoxin 3- to kill the diphtheria bacilli 4- all of the above Answer : 1

  23. Adenoids can cause school retardation as a result of 1- excessive daytime sleepiness 2-impaired hearing 3- recurrent infection 4- all of the above Answer : 4

  24. True pharyngeal membrane occurs in 1- vincent angina 2-diphtheria 3- infectious mononucleasis 4- acute membranous tonsilitis Answer : 4

  25. The following are features consistent with postcricoid carcinoma except 1- dysphagia is more to fluids 2- rapid loss of weight 3- Moure’s sign can be detected 4- dysphagia is rapidly progressive , first to soilds then to solids and fluids Answer : 1

  26. Nasopharyngeal carcinoma can cause paralysis of the following nerves except 1- the vagus nerve 2-the facial nerve 3-the glossopharyngeal nerve 4-the abducent nerve Answer : 2

  27. Excessive tobacoo smoking and alcohol intake are predisposing factors to the following except 1- nasopharyngeal carcinoma 2- oropharyngeal carcinoma 3- hypopharyngeal carcinoma 4- oesophageal carcinoma Answer : 1

  28. The main arterial supply of the tonsil is from 1- ascending palatine artery 2- descending palatine artery 3- dorsalis linguae artery 4- tonsillar artery 5-ascending pharyngeal artery Answer : 4

  29. The commonest causative organism in acute tonsilitis is 1- staphylococcus aureus 2- haemophylus influenza 3- streptococcus haemolyticus 4- Morhexella catarrhalis Answer : 3

  30. Moure’s sign can be detected in 1- nasopharyngeal carcinoma 2- oropharyngeal carcino,a 3-postcricoid carcinoma 4- supraglottic carcinoma Answer : 3 Moure;s sign means absence of laryngeal click which can be detected in normal individuals on moving the larynx from side to side

  31. The diagnostic manifestation of a Parapharyngeal abscess is 1- Trotter’s triad 2- Geisenger’s sign 3-Gradenigo triade 4- Boeck’s triade Answer : 4

  32. Un ulcer with undermined edge and yellow caseous floor is consistent with 1- traumatic ulcer 2-tuberculous ulcer 3- syphilitic ulcer 4- malignant ulcer Answer : 2

  33. Un ulcer with everted edge , necrotic floor and indurated base is consistent with 1- traumatic ulcer 2-tuberculous ulcer 3- syphilitic ulcer 4- malignant ulcer Answer : 4

  34. The palatine tonsil is different from the lymph node in that 1- the tonsil has only efferent lymph vessels 2- the tonsil has efferent and afferent lymph vessels 3- the tonsil has afferent lymphatics only 4- the tonsil is completely capsulated Answer : 1

  35. The earliest and commonest complication of diphtheria is 1- heart failure 2- palatal paralysis 3-laryngeal obstruction 4-acute nephritis Answer : 4

  36. The earliest and Commonest neurological complication of Diphtheria is 1- paralysis of occular muscles 2-paralysis of the diaphragm 3-palatal paralysis 4-laryngeal paralysis Answer : 3

  37. Tonsillectomy is not indicated in 1-chronic tonsillitis 2- history of peritonsillar abscess 3- diphtheria carrier resistant to penicilline therapy 4- acute tonsilitis Answer : 4

  38. All of the following are signs of chronic tonsillitis except 1- inequality of the size of both tonsils 2- irregularity of the surface of the tonsils 3- membrane on the tonsils 4- persistent enlargement of jagulodigastric lymph node Answer : 3

  39. Concerning contraindications of Tonsillectomy, which of the following statements is wrong 1- tonsillectomy is contraindicated in acute tonsilitis 2-rheumatic fever is a contraindication to avoid bacterial endocarditis 3- it is contraindicated in haemophilia 4- it is contraindicated in tuberculous cervical lymphadenopathy Answer : 4

  40. In a 3 years old child presenting with bleeding from the mouth 5 days after tonsillectomy 1- ligation of bleeding points should be carried out immediately 2- the cause of bleeding in this patient is slippage of a loose ligature 3- if conservative measures fail to stop bleeding consider packing the tonsillar bed with absorbable haemostatic material 4- non of the above Answer : 3

  41. Adenoidectomy operation is contraindicated in 1- acute upper respiratory tract infection and the operation is postponed for 3 weeks 2- cleft palate 3- hempophilia 4- all of the above Answer : 4

  42. Which of the following is not true concerning active immunization against diphtheria 1- it is compulsory and given at the age of 2,4 and 6 month 2-it is given to contacts of diphtheretic patients 3- it is given to diphtheria patients 4- booster doses are given at the age of 18 months and 5 years Answer: 3

  43. One of the following is not charecteristic of agranulocytosis 1- Recuurent infection 2-extensive necrotic ulceration and false membrane on the pharyngeal mucosa 3-Marked red inflammatory reaction around the ulcers 4-sore throat and referred otalgia 3

  44. In a patient with bleeding tendency, pallor, recurrent infection, and generalized lymphadenopathy which of the following is false: 1- Hospitalization is essential 2- complete blood picture is needed to help in diagnosis 3- Bone marrow aspirate should be done 4- Agranulocytosis is the most probable diagnosis Answer: 4

  45. Pallor of the pharyngeal mucosa and painful shallow ulcers with undermind edge are suggestive of 1-Tuberculous pharyngitis 2- Syphilitic pharyngitis 3- Behcet disease 4- Pharyngoscleroma Answer: 1

  46. A female adult having glazed tongue, koilonychia, splenomegaly and progressive dysphagia is probably suffering from 1-Plummer Vinson’s syndrome 2- Paterson-Brown Kellys syndrome 3-Chronic pharyngoesophagitis 4- All of the above Answer: 4

  47. Oral moniliasis may foloow all of the following except 1- prolonged use of systemic antibiotics 2- Uncontrolled diabetes mellitus 3- Vincent angina 4 prolonged use of steroids Answer: 3

  48. A true pharyngeal membrane is characteristic of all of the following except 1- Acute membranous tonsillitis 2-Moniliasis 3- Vincent angina 4-Acute simple pharyngitis Answer: 3

  49. A false membrane is characteristic of all of the following except 1- Diphtheria 2- vincent angina 3-Inectious mononucleosis 4- Moniliasis 5- agranulocytosis Answer: 4

  50. Pharyngeal foreign body is not commonly impacted in 1- Tonsils 2- base of the tongue 3- Nasopharynx 4- pyriform fossa Answer: 3