slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Plant Structure and Function The Plant Body PowerPoint Presentation
Download Presentation
Plant Structure and Function The Plant Body

play fullscreen
1 / 37

Plant Structure and Function The Plant Body

372 Views Download Presentation
Download Presentation

Plant Structure and Function The Plant Body

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Plant Structure and Function The Plant Body Chapter 24

  2. Vascular plant tissue includes all of the • following EXCEPT • meristem. • sieve tube cells. • vessels. • tracheids. • companion cells. Answer: a

  3. Which is CORRECT about monocots? • Vascular bundles in the stem are in a ring. • Their floral parts are usually in 3’s. • They usually have taproots. • The veins in the leaves are netlike. • All of the above. Answer: b

  4. Cortex, mesophyll, epidermal cells, and pith • all consist of • parenchyma. • collenchyma. • schlerenchyma. • both b and c • all of the above Answer: a

  5. To observe the process of mitosis in plant • roots, a student should examine the root’s • root cap. • zone of maturation. • meristem tissue. • pericycle. • endodermis. Answer: c

  6. Which of the following tissue types gives rise to all other plant tissues? a. parenchyma b. collenchyma c. schlerenchyma d. xylem e. phloem Answer: a

  7. stem root internode node petiole leaf blade Asexual (vegetative) organs

  8. flower seed fruit Sexual Organs

  9. root hairs guard cells Epidermal Tissue cork glands

  10. parenchyma collenchyma Least specialized Ground Tissue (Filler) sclerenchyma

  11. Vascular Tissue (Stele)

  12. Plants constantly grow in specialized areas only! Meristem (embryonic tissue)

  13. Embryonic root cross section

  14. ground meristem (ground tissue) protoderm (epidermis) procambium (vascular tissue)

  15. taproot (dicot) First root grows straight down ex. Beet fibrous root (monocot) Anchor/ hold soil ex. grss Secondary growth adventitious root pericycle Dicots- from vascular tissue Grow from lower nodes of stem

  16. parasitic mutualistic haustoria mycorrhizae (fungus)

  17. Soybean root nodules, each containing billions of Bradyrhizobium bacteria

  18. Terminal bud Produces new cells that elongate, increasing length Continually differentiating Primary growth Mature non-woody stems (herbaceous) Most monocots Shoot Apical Meristem

  19. rhizome stolon tuber tendril corm

  20. (Stipules)

  21. spines tendril Modified leaves bulb insect catching

  22. Secondary growth Woody Stems Second and subsequent years Lateral meristem

  23. Spring wood: wide vessels for transport Summer wood: more fiber and tracheids (less vessels) Spring wood + summer wood = annual ring

  24. Cork Cambium Cork Wood Bark

  25. Which is CORRECT about monocots? • Vascular bundles in the stem are in a ring. • Their floral parts are usually in 3’s. • They usually have taproots. • The veins in the leaves are netlike. • All of the above. Answer: b

  26. Vascular plant tissue includes all of the • following EXCEPT • meristem. • sieve tube cells. • vessels. • tracheids. • companion cells. Answer: a

  27. Cortex, mesophyll, epidermal cells, and • Pith all consist of • parenchyma. • collenchyma. • schlerenchyma. • both b and c • all of the above Answer: a

  28. Which of the following tissue types gives rise to all other plant tissues? a. parenchyma b. collenchyma c. schlerenchyma d. xylem e. phloem Answer: a

  29. To observe the process of mitosis in plant • roots, a student should examine the root’s • root cap. • zone of maturation. • meristem tissue. • pericycle. • endodermis. Answer: c