Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Func t ia de reproducere PowerPoint Presentation
Download Presentation
Func t ia de reproducere

Func t ia de reproducere

120 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Func t ia de reproducere

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Functiadereproducere

 2. Sistemulreproducator 1.Sistemul reproducatormasculin *Este alcatuit din organelegenitale *interne :-testiculele -conducteleexcretoare -glandeanexe *externe:-penisul Testiculele,gonadele masculine, suntorganepereche de forma ovoida, avandpemargineaposterioaraepididimul, care continecanalul de excretie a spermei.

 3. Vascularizatietesticulelorasigurata de maimulteartere .Ceamaiimportantaestearteratesticulara, ramura a aorteiabdominale.Sangelevenosestecolectat de veneomonime. Limfaestecolectata de vase limfatice, care mergparalel cu venele. Inervatiatesticululuiestevegetativa, simpaticasiparasimpatica.

 4. Veziculeleseminalesecreta un lichid care se elimina in canalul ejaculator, servind ca transportorsi ca mediunutritivpentruspermatozoizi. Prostata, glandatubuloacinoasasituata in jurulportiuniiinitiale a uretrei, secreta un lichidlaptos care intra in compozitiaspermei. Organul genital extern estepenisul, organulcopulatormasculin, alcatuit din corpicavernosisicorpulspongios, care acoperacompleturetra. El estesi organ al mictiunii.

 5. Functiiletesticulare *Gonadamasculina,testiculul, are functia de proproducespermatozoizi,spermatogeneza, si de a secretahormoniiandrogeni, ambelefunctiifiindcontrolate de catrehormoniigonadotropiaihipofizeianterioare. Spermatogeneza *Incepe la pubertate(14-16 ani).Procesul se desfasoara permanent sieste o succesiune de diviziunicelulare in urmacarora se matureazaspermatozoizii(gametiimasculini).Acestiasuntcelulemobile,microscopice, alcatuite din cap,piesaintermediarasiflagel.

 6. 2. Sistemulreproducatorfeminin * Este alcatuit din organegenitale interne(ovarele,trompauterina,uterulsivaginul) siexterne(vulva formata din labiilemarisimunteleluiVenus,labiilemicisiclitorisul, orificiul vaginal siglandeleexternevaginale).

 7. Ovarele ,gonadele feminine, suntorganepereche situate in pelvis.Au forma ovoidasisunt legate prinligamente cu peretelebazinului, cu uterulsi cu trompele uterine. Au un invelisconjunctiv sub care se distingdouazone:zonacorticala, in care se aflafoliculiiovarieni(formatiuniveziculare in care se formeazacate un ovul) sizonamedulara, tesutconjunctiv lax in care se gasesc vase sangvinesinervi. Trompele uterine , conducteperecheintreovaresiuter, in forma de palnie, au marginifranjuratespreovarsiservescpentrucaptareaocululuiexpulzat din folicululmatur.

 8. Uterul, organ musculoscavitar , nepereche, situatintrevezicaurinarasirect, are forma de para.Este format dintr-un corpsicoluluterin, care proemina in vagin.Cavitateauteruluiprezinta o mucoasa care suferamodificariciclice sub influentahormonilorovarieni, in cursul a 28 de zile(ciclul menstrual) sitrecprintrei faze: -fazamentruala -fazaproliferativa -fazasecretorie Vaginulse gaseste in continuareauterului.Este un organ cavitar, care se deschide la exterior in regiuneavulvei,continuandcoluluterin.

 9. Anexelesistemului genital femininsuntglandelemamarecare au rolul de a elaboralaptelenecesarhraniriicopilului.Acesteasuntformate din lobi,iaracestia din lobuli, care au ca unitatesecretirueacinul.Fiecare lob are un canal de excretie , care se deschidepe o proeminentanumitamamelon. Functiileovariene *Ovarulare rolul de a forma sielibera in fiecarelunaunovul(ovogeneza) si de a secretahormoni, care favorizeazafecundareaacestuiasipregatescorganismulpentrugestatie (graviditatesausarcina). Ovogenezaesteprocesul de formare a ovulului in foliculiiovarieni din epiteliulgerminativ al zoneicorticale a ovarului.Epiteliulfolicularramas in urmaovulatieiincepesaproliferezesiformeazacorpulgalben, care seretaatatprogesteron, cat siestrogeni, hormoniiovarieni.

 10. Sanatateareproducerii • Planning-ul familial • Sexualitateaeste parte integranta a vietiioricareipersoanenormale.Laom,comportamentul sexual are la baza nu numaifactoriibiologicilegati de apartenenta la un anumit sex , de atractiafizica, de contactulsexualsi de procreare , cisi de factoripsihologicisisociali(afectiune, dragoste , responsabilitate,casatorie).In cazulperechilor de tineridacajudecasuficient de matur, ei pot decide singuri , de comunacord, satransforme o relatiespiritualaintr-unafizica. • Normalitateaunuicomportament sexual duce la casatoriaintrepersoane de sex opus si are ca rezultatproducerea de urmasi.

 11. *Conceptiesicontraceptie Intrucatactul sexual la om nu urmaresteintotdeaunaprocrearea, cipoatefidoar o manifestare de dragoste, se folosesc diverse modalitati de impiedicare a produceriisarcinii ,numitemetodecontraceptive.Acesteacuprindmetodeutilizate de catrefemei(pilulele contraceptive, diafragma,steriletul) sau de catrebarbati(prezervative) si au o eficacitatecuprinsaintre 70 si 100%.

 12. *Sarcinasinasterea Fecundatia : In urmaactului sexual, spermatozoizii se deplaseaza din vaginpana in treimeaexterna a trompei uterine undeintalnescovulul.Primulajunsestespermatozoidulfecundant, fecundatiafiindmonospermica.Acesta se contopeste cu ovulul, fuzionandnucleii, deci are loc procesul de fecundatiepropriu-zisa(amfimixia),prin care se formeazazigotul. Zigotul format incepesa se segmenteze in timpceparcurgetrompauterina,indreptande-se spreuter(3 zile),dupa care se fixeazapemucoasauterina-nidatia-in cazulsarcinii uterine normale.

 13. Din luna a treiaembrionuldevine fat, care crestesi se dezvoltapana la sfarsitullunii a noua de sarcina.Schimburile nutritive dintre mama si fat se realizeaza la nivelulplacentei, organ discoidal, in care vaselesangvine ale mamei se deschid in lacunesangvine. Nastereacuprindeansamblulfenomenelorprin care se realizeazaexpulziafatului la sfarsitulcelor 9 luni de dezvoltareintrauterina.

 14. Igienasipatologie

 15. Proiectrealizat de : *CodreanuMihai Lucian *Mergea Florin Andrei