Download
final exam review part 1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Final Exam Review – Part 1 PowerPoint Presentation
Download Presentation
Final Exam Review – Part 1

Final Exam Review – Part 1

146 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Final Exam Review – Part 1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Final Exam Review – Part 1 2nd 9 weeks Chapter 1-4

  2. Final Exam Review – Part 1 • A species that once lived on Earth but died out is a(n) _____. • A. Threatened species • B. Captive population • C. Extinct species • D. Endangered species • Answer = extinct species

  3. Final Exam Review – Part 1 • _________ allows increased amounts of UV radiation to reach Earth’s surface. • A. Carbon Dioxide • B. Water Vapor • C. Acid Rain • D. Ozone depletion • Answer = ozone depletion

  4. Final Exam Review – Part 1 • If you know an insect is a butterfly but don’t know its scientific name, it would be best to use a(n) ______ to find out. • A. Biology textbook • B. Dichotomous key • C. Dictionary • D. Encyclopedia • Answer = dichotomous key

  5. Final Exam Review – Part 1 • The movement of individuals into or out of a population provides a source of ____ to a population. • A. Mutations • B. Punctuated equilibrium • C. Camouflage • D. Variation • Answer = variation

  6. Final Exam Review – Part 1 • A species that is likely to become endangered in the near future is considered a(n) _______. • A. Endangered species • B. Threatened species • C. Captive population • D. Extinct species • Answer = threatened species

  7. Final Exam Review – Part 1 • _____ forms when sulfur dioxide and nitrogen oxide combine with water vapor in the air. • A. Ozone • B. Conservation • C. Biodiversity • D. Acid rain • Answer = acid rain

  8. Final Exam Review – Part 1 • A(n) ___ is a group of organisms that look alike and can reproduce among themselves. • A. Family • B. Species • C. Genus • D. Order • Answer = species

  9. Final Exam Review – Part 1 • The first name of the organism’s scientific name is the _____. • A. Species • B. Order • C. Family • D. Genus • Answer = genus

  10. Final Exam Review – Part 1 • In undisturbed areas, older rock layers lie ____ younger rock layers. • A. Above • B. On top of • C. In between • D. Below • Answer = below

  11. Final Exam Review – Part 1 • Scientists can estimate the age of a fossil by comparing the amount of ____ with the amount of ____. • A. Radioactive element; nonradioactive element • B. Sediment; radioactive element • C. Sediment; fossils • D. Fossils; variation • Answer = radioactive element; nonradioactive element

  12. Final Exam Review – Part 1 • Linnaeus’s major contribution to organism classification was ___. • A. Grouping by class, order and family • B. A six-kingdom system • C. Binomial nomenclature • D. Grouping kingdoms and phylums • Answer = binomial nomenclature

  13. Final Exam Review – Part 1 • The ____ preserves biodiversity by making it illegal to harm threatened or endangered species. • A. Endangered Species Act • B. Fifth Amendment • C. Native Species Act • D. Clean Air Act • Answer = Endangered Species Act

  14. Final Exam Review – Part 1 • ___ usually have less biodiversity than ____. • A. Sunny woods, sidewalks • B. Small patches of habitat, large areas • C. Forests, lawns • D. Large patches of habitat, small areas • Answer = Small patches of habitat, large areas

  15. Final Exam Review – Part 1 • A species that is likely to become extinct is considered a(n) ____. • A. Extinct species • B. Threatened species • C. Endangered species • D. Captive population • Answer = Endangered species

  16. Final Exam Review – Part 1 • The original organisms in an ecosystem are the ____ species. • A. Extinct • B. Introduced • C. Threatened • D. Native • Answer = Native

  17. Final Exam Review – Part 1 • The theory that living things come only from other living things is called ___. • A. Spontaneous generation • B. Adaptation • C. Biogenesis • D. Homeostasis • Answer = biogenesis

  18. Final Exam Review – Part 1 • Which of the following is a reason NOT to keep threatened or endangered animals in captivity? • A. It can be expensive to provide proper food. • B. It can be costly to provide adequate space. • C. Captive animals sometimes lose their wild behavior. • D. All of the above • Answer = all of the above

  19. Final Exam Review – Part 1 • What is habitat restoration? • A. The placement of endangered species in captivity • B. The process of harming the environment • C. The creation of national parks • D. The process of bringing a habitat back to a healthy condition • Answer = the process of bringing a habitat back to a healthy condition.

  20. Final Exam Review – Part 1 • The explanation that species evolve by keeping traits that their parents developed during their lives was proposed by ____. • A. Lamarck • B. Darwin • C. Laughlin • D. Slaughter • Answer = Lamarck

  21. Final Exam Review – Part 1 • Which climate would you expect o have the highest biodiversity? • A. Warm, moist • B. Hot, dry • C. Cold, dry • D. Cold, moist • Answer = warm, moist

  22. Final Exam Review – Part 1 • A ____ is a prediction that can be tested. • A. Scientific law • B. Theory • C. Hypothesis • D. Variable • Answer = Hypothesis

  23. Final Exam Review – Part 1 • An organism’s ability to maintain a steady condition is called ____. • A. Osmosis • B. Respiration • C. Biogenesis • D. Homeostasis • Answer = Homeostasis

  24. Final Exam Review – Part 1 • Where would you expect to find the most mammal species? • A. United States • B. North Pole • C. Mexico • D. Canada • Answer = Mexico

  25. Final Exam Review – Part 1 • To solve a problem, scientists follow a series of steps called ____. • A. Classification • B. A dichotomous key • C. Scientific method • D. Systems or units • Answer = scientific method

  26. Final Exam Review – Part 1 • ____ are remains of life from an earlier time. • A. Fossils • B. Sedimentary rocks • C. Variations • D. Limestones • Answer = fossils

  27. Final Exam Review – Part 1 • The SI unit of mass is the ____. • A. Kilogram • B. Liter • C. Meter • D. Cubic meter • Answer = kilogram

  28. Final Exam Review – Part 1 • What is a divided habitat? • A. An area divided by roads, cities, or farms • B. An area that is partly forest and partly meadow • C. An area that is partly river and partly land • D. An area where only two kinds of species live • Answer = an area divided by roads, cities, or farms

  29. Final Exam Review – Part 1 • Dichotomous keys are divided into steps with ____ descriptions at each step. • A. Four • B. Two • C. Three • D. Five • Answer = two

  30. Final Exam Review – Part 1 • Most fossils are found in ____. • A. Mollusk shells • B. Wood • C. Sedimentary rock • D. Bones • Answer = sedimentary rock

  31. Final Exam Review – Part 1 • Change in the hereditary features of a type of organism over time is ____. • A. Evolution • B. Growth • C. Biogenesis • D. Spontaneous generation • Answer = evolution

  32. Final Exam Review – Part 1 • The theory of ____ states that organisms with traits best suited to their environment are more likely to survive and reproduce. • A. Natural selection • B. Survival of the smartest • C. Acquired characteristics • D. Embryology • Answer = natural selection

  33. Final Exam Review – Part 1 • A(n) ____ is an explanation of things or events based on many observations. • A. Hypothesis • B. Control • C. Experiment • D. Theory • Answer = theory

  34. Final Exam Review – Part 1 • One problem with introduced species is that they can ____. • A. Crowd out native species • B. Cause ozone depletion • C. Cause acid rain • D. Crowd out captive population • Answer = crowd out native species

  35. Final Exam Review – Part 1 • Most living things are made up of more than ____ percent water. • A. 60 • B. 70 • C. 80 • D. 50 • Answer = 50

  36. Final Exam Review – Part 1 • The most common measure of biodiversity is the ____. • A. Average temperature of an area • B. Amount of rainfall of an area • C. Number or species that live in an area • D. Human population of an area • Answer = Number of species that live in an area

  37. Final Exam Review – Part 1 • The study of the development of the embryos of organisms is ____. • A. Embryology • B. Camouflage • C. Homologous structures • D. Vestigial structures • E. Species • Answer = embryology

  38. Final Exam Review – Part 1 • What is is called when an organism blends into its environment. • A. Embryology • B. Camouflage • C. Homologous structures • D. Vestigial structures • E. Species • Answer = camouflage

  39. Final Exam Review – Part 1 • What are body parts that are reduced in size with no apparent function? • A. Embryology • B. Camouflage • C. Homologous structures • D. Vestigial structures • E. Species • Answer = vestigial structures

  40. Final Exam Review – Part 1 • What are body parts that are similar in origin and structure? • A. Embryology • B. Camouflage • C. Homologous structures • D. Vestigial structures • E. Species • Answer = homologous structures

  41. Final Exam Review – Part 1 • What is a group of organisms that share similar characteristics and can reproduce among themselves? • A. Embryology • B. Camouflage • C. Homologous structures • D. Vestigial structures • E. Species • Answer = Species

  42. Final Exam Review – Part 1 • What is the SI unit of mass? • A. Measurement • B. Kilogram • C. Meter • D. Mass • E. Kelvin • Answer = kilogram

  43. Final Exam Review – Part 1 • What is way to describe the world with numbers? • A. Measurement • B. Kilogram • C. Meter • D. Mass • E. Kelvin • Answer = measurement

  44. Final Exam Review – Part 1 • What is the SI unit of length? • A. Measurement • B. Kilogram • C. Meter • D. Mass • E. Kelvin • Answer = meter

  45. Final Exam Review – Part 1 • What measures the amount of matter in an object? • A. Measurement • B. Kilogram • C. Meter • D. Mass • E. Kelvin • Answer = mass

  46. Final Exam Review – Part 1 • What is the SI scale used to measure temperature? • A. Measurement • B. Kilogram • C. Meter • D. Mass • E. Kelvin • Answer = Kelvin

  47. Final Exam Review – Part 1 • What term describes evolution as a slow change of one species to another? • A. Radiometric dating • B. Natural selection • C. Gradualism • D. Punctuated equilibrium • E. Relative dating • Answer = gradualism

  48. Final Exam Review – Part 1 • What is a rapid evolution with few intermediate forms? • A. Radiometric dating • B. Natural selection • C. Gradualism • D. Punctuated equilibrium • E. Relative dating • Answer = punctuated equilibrium

  49. Final Exam Review – Part 1 • What is another term for survival of the fittest? • A. Radiometric dating • B. Natural selection • C. Gradualism • D. Punctuated equilibrium • E. Relative dating • Answer = natural selection

  50. Final Exam Review – Part 1 • What is it called when you are telling age by the amount of change in a radioactive element? • A. Radiometric dating • B. Natural selection • C. Gradualism • D. Punctuated equilibrium • E. Relative dating • Answer = radiometric dating