Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
POLS 1113 American Federal Questions PowerPoint Presentation
Download Presentation
POLS 1113 American Federal Questions

POLS 1113 American Federal Questions

202 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

POLS 1113 American Federal Questions

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

    1. POLS 1113 American Federal Questions Chapter 3 Universe Federalism

    2. Federalism refers to a. interstate relations. b. international relations between the United States and other countries. c. a political system in which primary power is reserved by the state governments. d. a relationship between the national and state governments. e. a political system in which all power is vested in the national government. Answer: D Page Ref: 102Answer: D Page Ref: 102

    3. Article I, Section 8 of the Constitution elaborates the __ clause that, in theory, grants the federal government unlimited power. a. necessary and proper d. privileges and b. supremacy immunities c. full faith and credit e. equal protection Answer: A Page Ref: 104 Note: the instructors test bank include the enumerated powers clause, which I think is unduly tricky.Answer: A Page Ref: 104 Note: the instructors test bank include the enumerated powers clause, which I think is unduly tricky.

    4. The new Constitution clearly established the federal governments right to tax in order to a. diminish the powers of the state governments. b. avoid the financial problems of the previous government. c. establish a unitary system of the government. d. maintain one of the few strengths of the previous system of government. e. crush the independence of freedom-loving Americans. Answer: B Page Ref: 104Answer: B Page Ref: 104

    5. Powers derived from Article I, Section 8 are known as __ powers that further the ability to government to fulfill its enumerated powers. a. preemptory d. dictatorial b. reserve e. implied c. prerogative

    6. In situations of conflict between state and national law, national law prevails due to a. federalism. d. the 10th Amendment. b. the supremacy e. the national clause. government having c. the full faith and control of the military. credit clause. Answer: b Page Ref: 106Answer: b Page Ref: 106

    7. The Constitution has a long list of federal powers, but few powers are listed to the states. According to the authors, the reason is that a. states had all the power at the writing of the Constitution, and a list was deemed unnecessary. b. the framers thought the federal government was more important, and should be more powerful. c. states were designed by the Constitution to be subordinate units to the federal government. d. the framers believed that the states would wither on the vine. e. all of the above. Answer: A Page Ref: 106Answer: A Page Ref: 106

    8. Among the concurrent powers of the U.S. constitutional system include all of the following EXCEPT a. taxation. d. coining money. b. establishing courts. e. borrowing money. c. making and enforcing laws. Answer: D Page Ref: 106Answer: D Page Ref: 106

    9. The __ Amendment empowers the federal government to impose income taxes to meet its financial needs. a. 14th d. 17th b. 15th e. 18th c. 16th

    10. In additional to granting powers to state and national governments, Article I also explicitly denies some powers to both the state and federal governments, including a. bills of attainder. d. grant titles of nobility. b. ex post facto laws. e. all of the above. c. entering into compacts with foreign nations. Answer: E Page Ref: 108Answer: E Page Ref: 108

    11. A law declaring an act illegal without the benefit of a judicial trial is called a. mob justice. d. an ex officio law. b. a bill of attainder. e. habeas corpus rules. c. an ex post facto law.

    12. The clause that ensures that judicial decrees and contracts made in one state will be binding and enforceable in another is called the __ clause. a. supremacy d. full faith and credit b. reciprocity e. equal protection c. privileges and immunities Answer: D Page Ref: 108Answer: D Page Ref: 108

    13. In the Supreme Court case __, the Court ruled that Congress had the authority to charter a bank, and that states could not tax federal entities. a. Marbury v. Madison d. Dred Scott v. b. McCulloch v. Maryland Sandford c. Gibbons v. Ogden e. Plessy v. Ferguson Answer: B Page Ref: 110Answer: B Page Ref: 110

    14. The Supreme Court case __ (1824) addressed the important question of the scope of Congresss authority to regulate commerce. a. Marbury v. Madison d. Dred Scott v. b. McCulloch v. Maryland Sandford c. Gibbons v. Ogden. e. Plessy v. Ferguson Answer: C Page Ref: 112Answer: C Page Ref: 112

    15. The judicial doctrine, associated with the tenure of chief justice Roger Taney but holding for nearly a century of the Courts history, that the national government should not exceed its enumerated powers, was called __, and was the law of the land between 1835-1934. a. confederalism d. states rights b. neo-federalism e. constrained federalism c. dual federalism Answer: C Page Ref: 112Answer: C Page Ref: 112

    16. The __ (1861-1865) forever changed the nature of federalism, as the federal government increasingly sought to impose its will on the states. a. Louisiana Purchase d. Great Depression b. Civil War e. impeachment of Bill c. destruction of the Clinton Second National Bank Answer: B Page Ref: 113Answer: B Page Ref: 113

    17. The Supreme Court ruled in Plessy v. Ferguson (1896) that a. racial segregation was constitutional so long as the state provided separate but equal facilities to minorities. b. segregation was inherently unconstitutional c. states could invoke their 10th Amendment reserved powers to maintain order, and the federal government was expressly barred from intruding into domestic policy. d. states were prohibited from protecting the general welfare of their citizens. e. slavery was constitutional. Answer: A Page Ref: 113Answer: A Page Ref: 113

    18. In the 1930s, the __ created a crisis that demanded a new way of thinking of the relationship between the federal and state governments. a. First World War d. Civil War b. Great Depression e. Cold War c. Second World War Answer: B Page Ref: 113Answer: B Page Ref: 113

    19. During the early years of FDRs __, the Supreme Court ruled many programs unconstitutional because the Court continued to think of the relationship between the federal government and the states in terms of layer cake federalism. a. Great Society d. New Frontier b. New Deal e. New Federalism c. Fair Deal Answer: B Page Ref: 116Answer: B Page Ref: 116

    20. During the first phase of the New Deal (1932-1936), the attitude of the Supreme Court towards federal intervention in the economy could best be described as a. enthusiastic. d. laissez faire. b. mordant. e. demented. c. activist. Answer: D Page Ref: 116Answer: D Page Ref: 116

    21. Cooperative federalism (1932-1968) was characterized by a. stronger state governments. b. increasing the power of local governments at the expense of the federal government. c. a shift in power from national to state governments. d. a stronger, more influential national government. e. direct appeals to individual citizens to participate in the governing process. Answer: D Page Ref: 117Answer: D Page Ref: 117

    22. The first genuine federal grant program funded welfare and d. a national health pension payments. care system. b. land-grant colleges. e. all of the above. c. roads and bridges

    23. Cooperative federalism was also called __ federalism. a. layer-cake d. rum-cake b. sponge-cake e. heroin-cake c. marble-cake Answer: C Page Ref: 117Answer: C Page Ref: 117

    24. Federal grant programs often have the effect of a. enhancing the ability of the federal government to impose national goals on the states b. reducing the power of the national government over the states. c. giving federal powers and funds to the states with few strings attached. d. forcing states to seek funds from foreign governments. e. all of the above. Answer: A Page Ref: 118Answer: A Page Ref: 118

    25. In 1964, Lyndon Johnson launched his Great Society program, which attempted to evade the influence of big state-wide machines by a. appointing political commissioners to administer federal funding programs. b. channeling funding to local governments and citizen action groups. c. giving federal agencies control of all spending decisions. d. options a and c. e. all of the above. Answer: B Page Ref: 118Answer: B Page Ref: 118

    26. The Reagan Revolution resulted in a new phase of federalism, called __ federalism. a. marble-cake d. new b. dual e. snake-oil c. layer-cake

    27. Programs designed to channel federal money to the states with no strings attached are known as a. block grants. d. preemptive grants. b. Pell grants. e. suspense grants. c. categorical grants. Answer: A Page ref: 119Answer: A Page ref: 119

    28. Grant programs for which Congress appropriates money for a specific purpose, and which allocates money to the states by a precise formula and frequently with lots of conditions attached, are called __ grants. a. conditional d. ad hoc b. categorical e. exigent c. provisory Answer: B Page Ref: 118Answer: B Page Ref: 118

    29. The effect of Reagans interpretation of federalism was a. little change in the relationship between the federal and state governments. b. many governors has to cut spending and/or raise taxes to maintain services. c. a dramatic strengthening of the power of the states. d. many states emulated the federal government, cutting taxes and dramatically scaling back social services. e. that absolutely nothing changed. Answer: B Page Ref: 119Answer: B Page Ref: 119

    30. The GOPs Contract With America resulted in or proposed a. Republican control of the House of Representatives. b. Republican control of the Senate. c. every GOP governor seeking election in that cycle was elected or reelected. d. radical scaling back of the power of the federal government. e. all of the above. Answer: E Page: 120Answer: E Page: 120

    31. The author of the Contract With America was __ (R-GA), who became Speaker of the House of Representatives from 1994-1998. a. Jim Wright d. Newt Gingrich b. Dennis Hastert e. Jim Livingston c. Tom DeLay Answer: D Page Ref: 120Answer: D Page Ref: 120

    32. In 1994, public opinion polls indicated that __ percent of Americans felt that the federal government had too much power. a. 24 d. 53 b. 35 e. 65 c. 48 Answer: C Page Ref: 120Answer: C Page Ref: 120

    33. The Contract with America resulted in a. comprehensive change in federal policy not seen since the 1930s. b. more powerful state governments than has been seen since the Civil War. c. few actual laws and very little change in public policy. d. options a and b. e. all of the above. Answer: C Page Ref: 120Answer: C Page Ref: 120

    34. National laws that direct state or local governments to comply with federal rules and regulations without providing necessary funding are called a. manifest decrees. d. stipulations. b. unfunded mandates. e. voided requirements. c. impoverished edicts. Answer: B Page Ref: 120Answer: B Page Ref: 120

    35. Aid to Families with Dependent Children (AFDC) was replaced by Temporary Aid to Needy Families (TANF), which was part of the larger a. We Dont Like Poor People Act (WDLPP). b. Get Off Your Butts and Get a Job Act (GOYBGJA). c. Personal Responsibility and Work Opportunity Reconciliation Act (PRWOR). d. Ayn Rand Memorial Omnibus Package (ARMOP). e. Let a Thousand Flowers Bloom Act (LTFB).

    36. The method by which the federal government can override state or local actions is called a. abeyance. d. preemption. b. regulatory federalism. e. rescission. c. elasticlausing. Answer: D Page Ref: 124Answer: D Page Ref: 124

    37. The Supreme Court, during the Reagan Administration, began to a. expand federal governmental authority. b. issue more liberal opinions than in previous eras. c. began restricting the Reagan administrations attempts to reform the relationship between the federal government and the states. d. return power to the states. e. all of the above. Answer: D Page Ref: 124Answer: D Page Ref: 124

    38. True/False Universe

    39. The devolution revolution expands the power of the federal government. a. True b. False Answer: False Page Ref: 101Answer: False Page Ref: 101

    40. The challenge for the United States has always been to preserve the independence and rights of the states while establishing an effective national government. a. True b. False Answer: True Page Ref: 101Answer: True Page Ref: 101

    41. The word federal is frequently used in the Constitution to describe the system of divided powers. a. True b. False Answer: False Page Ref: 102Answer: False Page Ref: 102

    42. The necessary and proper clause is the root of Congresss implied powers. a. True b. False Answer: True Page Ref: 104Answer: True Page Ref: 104

    43. The Constitution specifically enumerates all powers to the state and local governments. a. True b. False Answer: False Page Ref: 104Answer: False Page Ref: 104

    44. Implied powers are derived from constitutionally enumerated powers. a. True b. False Answer: True Page Ref: 104Answer: True Page Ref: 104

    45. The supremacy clause of the Constitution mandates that state laws supercede national laws. a. True b. False Answer: False Page Ref: 106Answer: False Page Ref: 106

    46. Taxation is a concurrent power in the U.S. federal system. a. True b. False Answer: True Page Ref: 108Answer: True Page Ref: 108

    47. In McCulloch v. Maryland (1819), the Supreme Court ruled that the commerce clause could not be invoked to reduce state powers. a. True b. False Answer: False Page Ref: 110Answer: False Page Ref: 110

    48. Throughout our history, the basic rules and assumptions governing federalism have remained unchanged. a. True b. False Answer: False Page Ref: 110Answer: False Page Ref: 110

    49. The Civil War and the Great Depression were two of the historical events that tended to consolidate power within the federal government at the expense of the state governments. a. True b. False Answer: True Page Ref: 112Answer: True Page Ref: 112

    50. During the late 1880s and 1890s, the Supreme Court consistently ruled to prevent Congress from interfering in economic matters. a. True b. False Answer: False Page Ref: 114Answer: False Page Ref: 114

    51. In the early 1930s, Supreme Court was generally supportive of FDRs attempts to deal with the Great Depression. a. True b. False Answer: False Page Ref: 116Answer: False Page Ref: 116

    52. Block grants are federal funds given to the states with few strings attached. a. True b. False Answer: True Page Ref: 119Answer: True Page Ref: 119

    53. Many people today are calling for a return of power to the states. a. True b. False Answer: True Page Ref: 120Answer: True Page Ref: 120

    54. Preemption is one way for states to prevent federal usurpation of their power. a. True b. False Answer: False Page Ref: 124Answer: False Page Ref: 124

    55. In the 1980s and 1990s, the Supreme Court was focused on rebalancing the federal system by shifting federal powers to the states. a. True b. False Answer: True Page Ref: 124Answer: True Page Ref: 124