Download
speelplez i er n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Speelplez i er PowerPoint Presentation
Download Presentation
Speelplez i er

Speelplez i er

73 Vues Download Presentation
Télécharger la présentation

Speelplez i er

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Speelplezier Demonstratiespel; woorden voorbewerken en uitleggen Een pedagogisch medewerker speelt moeder, ze ligt te slapen in bed. De andere pedagogisch medewerker is kind. Het kind maakt een dienblad met ontbijtspullen klaar en legt er een cadeautje bij (bij alles wat ze op het dienblad zet, zegt ze: ‘Zo een ei voor het ontbijt op het dienblad, een kopje voor het ontbijt op het dienblad’, etc.) Het kind maakt samen met de peuters het geluid van een wekker na en wekt moeder. Ze zingt: ‘Lang zal ze leven’ en ze zegt het Moederdag versje op. Ze schenkt thee en smeert een boterham voor ontbijt op bed en geeft het cadeautje aan mama. Gezamenlijk spel voor 3 jarigen;Woorden herhalen:ontbijt en dienblad. Leg nu het accent op cadeautje en uitpakken Je zet samen net-alsof de spullen op het net-alsof dienblad en loopt dan rond op de tenen. Je zingt samen en zegt samen het versje op. Je ontbijt samen net-alsof en maakt net-alsof het cadeautje open. Thema: ‘IK was mama en jij papa’ Start: Van 7-05 t/m 08-06-2012 Nieuwewoorden: Week 1: ontbijt, dienblad Week 2: zie dagverslagje

  2. Speelplezier Gezamenlijk spel voor vanaf ongeveer 1,5 jarigen; Woorden: ‘Opstaan’ en ‘Hoera’ Je gaat met je kindje op de grond liggen. Je maakt samen een wekkergeluid en je staat op en roept ‘Hoera Moederdag’. U zingt samen al rondstappend: ‘Lang zal ze leven’. Dan ga je weer liggen en herhaalt het spel een aantal malen. Met name de herhaling van liggen, opstaan bewegen en weer liggen vinden de jonge kinderen leuk. Jonge kinderen zijn dol op imiteren en herhaling ook het effect van liggen –opstaan en weer liggen gaan spreekt ze aan.

  3. Speelplezier LiedjeOp de melodie ‘Opa Bakkebaard’; Mama Mia Mama Mia heeft een huisje en in dat huisje daar is het goed. Mama Mia is aan t werken en weet jij wel wat ze doet. Ze veegt de vloer met een bezem met een bezem, ze veegt de vloer zo veegt zij de vloer.  Of Papa Paolo Papa Paolo heeft een huisje en dat huisje daar is het goed. Papa Paolo is aan t werken en weet jij wel wat hij doet. Hij doet de afwas met een sponsje met een sponsje. Hij doet de afwas, zo doet hij de afwas.

  4. Speelplezier 0-1 jaar Spelvorm: Sensopathische en talige activiteit en Kiekeboe Benodigd materiaal: een stuk inpakpapier Uitvoering: Zet je baby op schoot en speel samen met een stuk inpakpapier. Speel kiekeboe vanachter het papier. Laat het papier ritselen, scheur er stukjes vanaf en geef een stukje aan je baby. Wat doet je baby ermee? Sabbelen aan het papier kan geen kwaad, zolang hij/zij het niet opeet… Maak er een prop van.Leg of zet je baby op de grond en kijk wat hij/zij met de prop doet. Reageer op zijn/haar acties.

  5. Speelplezier 1,5-3 jaar Spelvorm: rollenspel Benodigd materiaal: spuitflacon en een poetsdoekje Uitvoering: Jij en je kindje hebben ieder een spuitflacon en een doekje. Je kindje doet ermee wat hij/zij wilt. Doe je kindje na (spiegelen) en gebruik daarbij taal, b.v. als je kindje over de vloer veegt zeg jij: ‘Ik veeg over de vloer’. Als je kindje dit niet doet mag je zelf het voorbeeld geven. Volgt je kindje is dat prima, niet ook goed! Voor sommigen is het ontdekken van de mogelijkheden van de fles interessanter of ze gaan kiekeboe spelen met de doek. Dat is ook prima. Je volgt je kindje in het spel en daar waar kansen liggen stimuleer je het net-alsof poetsen.

  6. Speelplezier 3 + Spelvorm : iets ophangen (fijne motoriek) Benodigd materiaal : een stuk waslijn, twee stoelen waartussen de lijn gespannen wordt, wasknijpers en een mandje was Uitvoering: • Maak 2 waslijnen. Eentje voor jou en 1 voor je kindje. Zet er een mandje wasknijpers bij, een 2 handdoekjes en 2 paar sokken. • Je kindje en jij gaan ieder naar hun eigen waslijn • Zo snel mogelijk hangen jullie de was op. • De eerste die alles ophangt, wint! Dit spel vergt concentratie en snelheid. Een kind dat zich verveelt kun je zo een impuls geven. Ben je een geduldige mama/papa dan kun je dit spel ook met een 2 jarig kind spelen. Je kind heeft dan wel jou hulp nodig, maar het is opwindend voor een kind om zijn/haar eigen resultaat te zien.