Download
rocks and minerals n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Rocks and Minerals PowerPoint Presentation
Download Presentation
Rocks and Minerals

Rocks and Minerals

4 Views Download Presentation
Download Presentation

Rocks and Minerals

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Rocks and Minerals Change Mineral ID Ignite Pieces Weisman 100 100 100 100 100 200 200 200 200 200 300 300 300 300 300 400 400 400 400 400 500 500 500 500 500 Final Jeopardy

  2. The tendency of a mineral to split easily along flat surfaces ANSWER: Cleavage Minerals -100 Answer Question

  3. In the gold rush of 1849, prospectors found a yellow mineral that appeared to be gold, but was harder and more brittle than gold. What is this mineral that came to be called “fool’s gold”?A.Calcite b. Copper c. Sulfur d. Pyrite ANSWER: D Minerals-200 Answer Question

  4. The color of a mineral’s powder, obtained by rubbing the mineral on an unglazed tile. ANSWER: Streak Minerals -300 Answer Question

  5. Why is coal a rock but not a mineral? ANSWER: A mineral must be inorganic Minerals-400 Answer Question

  6. What mineral is used to make glass? ANSWER: Quartz Minerals -500 Answer Question

  7. Metamorphic rocks with a layered or banded look are called —a. foliated b. unfoliated c. striated d. evaporated ANSWER: A Change-100 Answer Question

  8. The kind of metamorphism that created a metamorphic rock because hot magma was nearby, which caused the rock to recrystallize ANSWER: Contact metamorphism, which is a kind of local metamorphism Change -200 Answer Question

  9. The kind of metamorphism that can occur during mountain building movements, when large areas of rock are subjected to intense heat and pressure. ANSWER: Regional metamorphism Change -300 Answer Question

  10. This is how an igneous rock can become metamorphic. ANSWER: heat and pressure Change -400 Answer Question

  11. The parent rock of marble ANSWER: Limestone Change -500 Answer Question

  12. Type of igneous rock that cools inside the Earth ANSWER: Intrusive Ignite-100 Answer Question

  13. Type of igneous rock that cools outside the Earth ANSWER: Extrusive Ignite -200 Answer Question

  14. Type of molten rock that is thin, hot, dark in color, and contains large amounts of iron and magnesium ANSWER: Mafic Ignite -300 Answer Question

  15. Type of molten rock that is thick, slow, light in color, and contains large amounts of silica ANSWER: Felsic Ignite -400 Answer Question

  16. Explain how a metamorphic rock can become an igneous rock. ANSWER: Molten lava or magma, cool and harden Ignite -500 Answer Question

  17. Type of sedimentary rock where shells and other plants and animal remains are cemented together ANSWER: Organic Pieces -100 Answer Question

  18. Type of sedimentary rock where sediments are cemented together. ANSWER: Clastic Pieces -200 Answer Question

  19. Type of sedimentary rock that forms as a result of water evaporating and minerals cementing together. ANSWER: Chemical Pieces -300 Answer Question

  20. Pieces -400 • Explain how a metamorphic rock becomes sediment and a sedimentary rock. • ANSWER: Weathering and erosion, cementation and compaction Answer Question

  21. The type of sedimentary rock that can be either organic or chemical. ANSWER: Limestone Pieces -500 Answer Question

  22. The only type of rock that has fossils ANSWER: Sedimentary Weisman -100 Answer Question

  23. Igneous rock made from felsic magma, contains vesicules and can float in water due to low density Conglomerate Pumice Scoria shale ANSWER: B Weisman -200 Answer Question

  24. An igneous rock made from mafic magma and make up the ocean’s crust obsidian granite gabbro basalt ANSWER: basalt Weisman -300 Answer Question

  25. Which of the following processes will change a sedimentary rock into an igneous rock?a. Melting and crystallization b. Erosion and deposition c. Deformation and deposition d. Faulting and fracturing ANSWER: A Weisman -400 Answer Question

  26. Obsidian, pumice, and scoria lack crystals because —a. not enough minerals were present where they formed b. they cooled too quickly c. they cooled deep inside Earth d. they cooled too slowly ANSWER: B Weisman -500 Answer Question

  27. Amineral that can scratch apatite and can be scratched by corundum. a Calcite b Fluorite c Topaz d Talc FINAL JEOPARDY • ANSWER: Answer Question

  28. Earth Science SOL Software Used: Microsoft PowerPoint Content: http://cmsweb1.loudoun.k12.va.us/5093042094548/lib/5093042094548/2007_SOLtests/2007_earthscience.htm Graphic Elements: http://office.microsoft.com/clipart Game Created By: Mr. Mangan, 2009 emplate Created By: Pat King, 2004 End Show