Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Bij het noordelijk Busmuseum PowerPoint Presentation
Download Presentation
Bij het noordelijk Busmuseum

Bij het noordelijk Busmuseum

159 Views Download Presentation
Download Presentation

Bij het noordelijk Busmuseum

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Bij het noordelijk Busmuseum

 2. Noordelijk Busmuseum In een oude GADO-remise aan  de P. van Dijkstraat 5 te Winschoten(Gr) is het Noordelijk Busmuseum (NBM) sinds 1986 gevestigd. Bewaarplaats van de geschiedenis van het Noordelijk stads- en streekvervoer en laatste halteplaats voor het rijdend materieel van maatschappijen uit Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel.

 3. Het Gebouw

 4. Galerij van de oudjes

 5. Galerij van de oudjes

 6. GADO HISTORIE • Het jaar 2000 stond in het teken van de GADO • Dit streekvervoerbedrijf van de provincie Groningen fuseerde in 1999 met de overige streek- en stadsvervoersbedrijven in Noord Nederland tot Arriva.   • Was dit niet gebeurd dan had de GADO in 2000 haar 75 jarig bestaan kunnen vieren.  

 7. GADO

 8. GADO HISTORIE

 9. BUS LINKS • DMA bussen • Openbaar vervoer website • Busweb • Arriva • Busworld • London TM • Haags Openbaar vervoer museum • Bus museum in Amerika • Winschoten On Line • Kinderwagenmuseum Nieuwolda • Stadskanaal Rail S.TA.R • Boerderij Hermans Dijkstra (erfgoedlogies)

 10. WIT KAR

 11. NTM HISTORIE • In de tweede aanlegperiode tussen 1890- 1904 werden Drachten-Veenwouden, Joure-Lemmer, Makkum-Witmarsum (paardentramlijn) en de lijnen in Noord-West Friesland rond Franeker aangelegd • De laatste lijnen werden aangelegd om de lokaaltrein te beconcurreren. Het net vormde nu een geheel hetgeen niet kon voorkomen dat de NTM er financieel slecht voorstond

 12. NOSTALGISCHE BUSRITTEN • Vanuit Winschoten kunt U b.v. per autobus naar Veendam worden gebracht waar U Uw reis vervolgt per STAR-stoomtrein naar Stadskanaal, waarna de bus U vervolgens weer terugbrengt naar Winschoten.

 13. DE ULTIEME REMISE in Winschoten

 14. Een bus huren

 15. Verkoopshop

 16. Werkstuk groep 8

 17. Bedankt voor uw bezoek VINA KAPOUR

 18. Winschoter Musea De klokkengieterij

 19. Historie - Klokkengieterijmuseum De familie Van Bergen heeft in Midwolda van 1795 tot 1956 een klokkengieterij gehad en maakte ook uurwerken. In 1862 kreeg Andries Hero II toestemming om in Heiligerlee een klokkengieterij te stichten. Naast het gieten van klokken maakte het bedrijf ook brandspuiten.

 20. Dit is één van de oudste nog bestaande smeltovens. Hier wordt regelmatig voorlichting gegeven over het totale productieproces, van het maken van een mal, het gieten van de klok tot en met het stemmen van de klok. Ook worden er regelmatig gietdemonstraties gegeven in het museum. Er worden dan kleine klokjes gegoten.

 21. Foto's

 22. De bezoeker krijgt een helder inzicht in de gehele ontstaanswijze van een klok: vanaf het smelten van het brons, tot en met zijn samenspel met andere klokken. In de prachtige tuin van het museum kunt u elk uur, tussen 10.00 - 17.00 uur, luisteren naar de harmonieuze klanken van het 49 klokken tellende carillon. Beiaardiers geven af en toe concerten

 23. Foto's

 24. Dit exemplaar is maar liefst zeshonderd jaar oud en weegt 68 kilogram. In die tijd kon men nog geen versierselen op een klok aanbrengen. Men gebruikte toen nog een touwtje als versiersel. De knoop in het touwtje is nog duidelijk aan de achterkant van deze klok te zien. In het museum bevinden zich twee Van Bergen klokken met een gewicht van twee en drie ton.

 25. Werkstukken

 26. Einde

 27. Slag bij Heiligerlee In deze boerderij is het museum Slag bij Heiligerlee In het museum is een Café waar u kan genieten van een hapje en een drankje u kunt praten over hetgeen wat u in niet heeft gezien over gaat praten.

 28. In het dorp Heiligerlee, twee kilometer van Scheemda in de provincie Groningen, is het museum Slag bij Heiligerlee. In dit museum maakt u, op met filmpjes en geluiden een reis dor de tijd naar het onrustige Europa van vroeger. U bent getuige van vernielingen en komt oog en oog te staan met Fernando Alvarez Toledo, de hertog van Alva. U krijgt een ooggetuigeverslag vanaf het slagveld en van de moord op de vader des vaderlands. En dit alles levensecht!

 29. In het museum vindt u vele oude voorwerpen die in de gewacht worden gebruikt, zo als deze bronzen harnas en vizier.

 30. In deze vitrine staan oud spullen zoals kruiken en potten die klei gemaakt zijn.

 31. Het op de vlucht geslagen Spaans leger werd een verpletterende verliezing tegemoet. • Aan de ander kant vielen 1000 doden, waaronder graaf Arem berg. • Onder het Oranjeleger waren "slechts" tientallen doden de over winning was minder gezelig door. • De dood van de 28-jarige graaf Adolf, de jongere broer van graaf Lodewijk van Nassau. 

 32. Op deze kaart uit de 16e eeuw kunt u zien veel verder. Het land binnen dat nu het geval is. Het water van de Dollard stond toen nog aan het dorp Midwolda (zie kader). Dit dorp werd heel vaak overspoeld. Naar een langdurige overstromingen in 1708, verhuisde de mensen het dorp naar een twee kilometer verder naar het zuiden gelegen zandrug.

 33. Dit standbeeld herinnert aan de "Slag bij Heiligerlee", op 23 mei 1568, waarbij Graaf Adolf van Nassau gesneuveld is de slag was het begin van de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederland en Spanje regeert werd van Filips II. Vanaf 1648, als de bijde partijen het Vredesverdrag van Munster ondertekenen, breken rustiger tijden aan. Op 23 mei 1873 onthulde Koning Willem III het monument in Heiligerlee.

 34. Foto's

 35. Foto's

 36. Werkstukken

 37. Einde